HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Plynová karma je málem stála život. Dcera zařídila, aby se to znovu neopakovalo

Noc, která se na první pohled zdála jako každá jiná, mohla skončit pro starší manžele Janu a Karla tragédií. Už se totiž nemuseli ráno probudit. Stačilo málo a patřili k několika desítkám až stovkám obětí, které si každý rok plynové ohřívače vyžádají. Jejich dcera Petra neztrácela čas a udělala opatření, aby se situace nemohla opakovat.


Detektor oxidu uhelnatého by měl zabránit možné tragédii
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Natálie K. (se souhlasem)

Někdy se vyplatí dát na první dojem

Lpět na starých věcech a bránit se jakýmkoliv novinkám se občas nemusí vyplatit. Své o tom ví manželé Jana a Karel, kteří žijí v rodinném domě, jenž postavili před více než čtyřiceti lety vlastníma rukama. Vytápění a ohřev vody v domě měla na starosti stará karma, která manželům věrně sloužila po mnoho let. Přestože si byli vědomi jejího stáří, nikdy neměli důvod ji měnit, protože fungovala bez problémů.

Jednoho zimního večera si však Jana všimla, že se karma chová zvláštně. Nejdříve zaregistrovala neobvyklé zvuky, proto se podívala na plamen, který se jí nezdál tak jasný jako obvykle. Se svým podezřením se svěřila Karlovi, ten si však žádné změny nevšiml, a tak se starší manželé rozhodli počkat přes noc a ráno pro jistotu zavolat opraváře.

Dcera nekompromisně rozhodla

Během noci vzbudila Janu silná bolest hlavy doprovázená pocitem na zvracení. Snažila se vzbudit svého manžela, ale nedařilo se jí to. Karel byl v bezvědomí. Jana okamžitě zavolala záchranku. Ukázalo se, že se jedná o intoxikaci oxidem uhelnatým, který unikal z koupelnové karmy. Po ošetření na místě byli oba starší manželé převezeni do nemocnice. Jen o vlásek se jim podařilo zabránit velké tragédii.

Jakmile se o celém incidentu dozvěděla dcera Petra, nejenže donutila své rodiče karmu vyměnit za novou, ale pořídila jim také detektor oxidu uhelnatého, který by v případě úniku plynu Janu a Karla vzbudil hlasitým pískáním.

Na ceny detektorů, které vás upozorní na únik oxidu uhelnatého a dalších plynů, se můžete podívat například zde.

Detektor kouře spouštěl sirénu ve 4 ráno. Zoufalý majitel jej vyhodil

Otrava oxidem uhelnatým končí i smrtí

Oxid uhelnatý je bezbarvý plyn, který nemá žádnou chuť ani zápach. To ho činí ještě nebezpečnějším, jelikož o jeho úniku v domácnosti nemusíte mít žádné tušení. Otrava probíhá velmi rychle. Mezi příznaky intoxikace patří bolesti hlavy, nevolnost až zvracení a neschopnost útěku ze zamořeného prostředí.

Při těžké otravě upadá otrávený do hlubokého bezvědomí. Ani zachránění pacienti nemusí mít zcela vyhráno, jelikož mohou nést nejrůznější následky. Následky se navíc mohou objevit až později. Ačkoliv v případě manželů Jany a Karla vše naštěstí dopadlo dobře, mnoho jiných takové štěstí nemělo. Ročně se v České republice otráví oxidem uhelnatým stovky lidí, smrtí končí vyšší desítky případů. Rizikové může být i samotné upadnutí do bezvědomí, pokud se tak stane například ve vaně plné vody a dojde k utonutí.

Na ceny spolehlivých plynových ohřívačů se můžete podívat zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Tragédii se dá snadno předejít

Mezi nejčastější příčiny úniku oxidu uhelnatého patří právě starší plynové spotřebiče, ale také jejich nepravidelná kontrola a nedostatečné větrání. Lidé často podceňují revizi komínů, ta by se měla udělat alespoň dvakrát do roka. Kontrolovat karmu je potřeba alespoň jednou ročně. Zcela vyhráno nemají ani majitelé nových karem. Stačí, aby se výměník zacpal spalinami, a škodlivé látky mohou unikat přímo do místnosti.

Vydáno dne:
31.05.2024

Photocredit: Natálie K. (se souhlasem)

0

Zakáže skutečně Evropská unie plynové kotle?
V posledních dnech zaplavily mediální prostor zprávy všemožně rozebírající a hodnotící novinku z dílny EU a to konkrétně chystaný zákaz plynových kotlů.

Vývoj ceny plynu zneklidňuje české domácnosti. Rok 2024 přinesl další změny
Vypočítali jsme cenu plynu u typických českých domácností. Částku na vyúčtování v roce 2024 ovlivní výběr dodavatele i konec vládního stropu.

Zájem o plynové kotle značně vzrostl na úkor tepelných čerpadel
Zatímco před rokem si Česi do novostaveb instalovali zejména tepelná čerpadla, situace se významným způsobem otočila.

Zákaz plynových kotlů se nechystá. Šířené informace nejsou pravdivé
Poslední dobou se můžeme dočíst o tom, co vše se nám chystají úředníci z Bruselu zakázat.

Na co se zaměřit při výběru bojleru? Volba nesprávného zařízení může znamenat i tisíce navíc
Ohřev vody je jedna z nejvýznamnějších položek v celkové spotřebě domácnosti. Co se nevyplatí při výběru nového bojleru opomenout?

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům
Prodejci tepelných čerpadel a plynových kotlů jsou známí tím, že si sem tam vjedou do vlasů. Jaké jsou nejčastější argumenty obou stran? A zakládají se na pravdě?

Detektor kouře spouštěl sirénu ve 4 ráno. Zoufalý majitel jej vyhodil
Budíček, jaký asi nechcete zažít. Aktivovaný požární hlásič v domě ze sebe umí vydat takové decibely, že lidem v jeho dosahu ještě pěkných pár minut po jeho zkrocení píská v uších.

Zákaz kotlů přiměl lidi k oživení plynových přípojek. Úsporu si pochvalují
Čas se krátí a mnoho lidí propadá lehké panice ohledně náhrady starého kotle na tuhá paliva. Mnoho kotlů totiž již velmi brzy bude muset být nahrazeno za modernější topný systém.

1 kWh vyjde na 1,3 Kč. Kolem tradičního způsobu vytápění panuje řada obav, většina je zbytečná
Vychází levně a jeho popularita je opět na vzestupu. Na druhou stranu budí tento způsob vytápění obavy ohledně bezpečnosti i různých zákazů. Pojďme se na jednotlivé teze a argumenty odpůrců podívat podrobněji v naší analýze.

1,3 Kč za 1 kWh, snížení daně pro vybrané a nejkrásnější domy Česka – to jsou zářezy z minulého týdne
Jasně, výstižně, krátce a bez obalu – opět pro vás máme ty nejzajímavější aktuality z uplynulého týdne. Připravte si něco dobrého a jdeme na to.