HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kam patří zelený, impregnovaný sádrokarton – GKBI, RBI

Do jakého prostředí mohu ještě použít běžný sádrokarton a kde již musím použít sádrokarton zelený? Liší se nějak montáž zeleného sádrokartonu od toho běžného? Kolik stojí a jaké má zelený sádrokarton vlastnosti a označení? Kde se používá zelený sádrokarton v dřevostavbách a jaké jsou jiné alternativy? Na všechny tyto otázky se dočtete odpovědi v tomto příspěvku.

Zelený sádrokarton na stěně
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Impregnovaný sádrokarton lze vystavit vyšším vlhkostem než je tomu u běžného sádrokartonu. Poznáte ho podle označení zkratkou GKBI, popř. RBI (označení Rigips) a pro svou užívanou barvu zdomácněl název jako zelený sádrokarton. Zelený sádrokarton lze použít všude tam, kde se předpokládá zvýšená relativní vlhkost prostředí při 20°C do 75%, tedy zpravidla v koupelnách rodinných domů. Při krátkodobém působení lze zelený sádrokarton i vlhkostem vyšším: při 85% vlhkosti „vydrží” do 10 hodin, při 100% vlhkosti do 2 hodin.

Do prostředí, kde jsou požadavky na vzdušnou vlhkost prostředí nebo dobu působení vlhkosti vyšší než zde uvedené, je třeba použít desky cementové. Takové provozy najdeme například na bazénech nebo v umývárnách a sprchách v budovách občanské vybavenosti.

Bude Vás zajímat... Velkoplošné materiály 3. díl – Cementové desky

Cena zeleného impregnovaného sádrokartonu GKBI je zpravidla vyšší než cena obyčejného sádrokartonu GKB a pohybuje se v rozmezí 80-100 Kč/m².
Podívejte se na aktuální cenu zeleného sádrokartonu. .

Zelený sádrokarton se nejčastěji používá v tloušťce 12,5 mm šířce 1250 mm a délce od 2000 do 3000 mm, jeho hustota se pohybuje okolo 650 kg/m³. Při rozměrech sádrokartonu 12,5 x 1250 x 2500 mm je hmotnost jedné desky 25,4 kg. Zelený sádrokarton patří do třídy reakce na oheň A2.

Montáž zeleného sádrokartonu

Při montáži nejsou pro zelený sádrokarton žádné odlišnosti proti běžnému sádrokartonu GKB a může se tedy připevňovat ke konstrukci buď sponkami, nebo vruty k tomuto účelu určenými.

Postup a návod na montáž sádrokartonu můžete shlédnout v následujícím videu:


V dřevostavbě se setkáte s použitím zeleného sádrokartonu především v koupelně. Vhledem k tomu, že v ostatních místnostech požadavky na zvýšenou vlhkost nebývají, není ho ve větší míře potřeba. Variantou v koupelnách dřevostaveb je přímé opláštění dřevěné konstrukce statickou cementovou deskou, kde se pak již obložení zeleným sádrokartonem nevyžaduje.

Jaké máte zkušenosti se zeleným sádrokartonem? Podělte se o Vaše zkušenosti s dalšími čtenáři v diskusi.

Vydáno dne:
04.04.2013

20

Sádrokarton nebo sádrovlákniká deska?

Na co je lepší použít sádrokarton a kde je výhodnější jej zaměnit za sádrovláknitou desku? Jaké mají tyto desky přednosti, se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Cementové desky: V čem jsou nejlepší?

Hlavním přínosem cementových desek je jejich chování ve vlhkém prostředí.. Číst více →



Protipožární sádrokarton GKF, GKFI

Když normální sádrokarton ve skladbě dřevostavby nestačí.. Číst více →



Obklady z mozaiky v koupelně či kuchyni dělají zázraky. A to už několik století.

Jak si obložit koupelnu obklady z mozaiky, jaké materiály a jaký postup se při obkládání doporučuje – aneb vše o mozaikách... Číst více →