HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Sádrokarton nebo sádrovlákniká deska?

Na co je lepší použít sádrokarton a kde je výhodnější jej zaměnit za sádrovláknitou desku? Na co se sádrokarton nedá použít vůbec a jaké jsou jeho nevýhody? Řekneme si, jaké existují typy sádrokartonu a jaké mají jednotlivé desky přednosti.

Muž připevňující sádkoraktonovou desku
i Foto: Archiv redakce

SDK – Sádrokartonová deska

Již samotný název „sádrokartonové desky“ napovídá mnohé o skladbě tohoto materiálu. Jedná se o směs sádry a vody umístěné mezi dvěma speciálně upravenými kartony. Aby to však nebylo tak jednoduché, rozlišuje se hned několik druhů sádrokartonových desek a každá má svou speciální zkratku.

  • Sádrokartonové desky (GKB, RB) - Tento základní typ desek má bílo-šedou barvu kartonu s modrým popisem a používá se jako běžný obklad do interiérů. Vlhkost prostředí, ve kterém je tento sádrokarton použit, by neměla přesahovat 65% vlhkosti při teplotě 20°C.
  • Sádrokartonové desky impregnované (GKBI, RBI) – Barva těchto desek je zelené s modrým popisem a jsou určené do místností se zvýšenou vlhkostí až 75% při teplotě 20°C.
  • Sádrokarton se zvýšenou požární odolností (GKF, RF) – Tyto šedo-bílé (popř. na rubové straně rúžové) desky mají červený popis a používají se při požadavku na zvýšení požární okolnosti budovy např. v bytových domech. Desky jsou vhodné do vlhkosti 65% při 20 °C.
  • Sádrokarton pro požární odolnost, impregnovaný (GKFI, RFI) – Tyto desky kombinují vlastnosti dvou předchozích typů sádrokartonu, desek pro požární odolnost a impregnovaných. Mají zelenou barvu a červený popis.

Sádrokartonové desky jsou snadno opracovatelné a neobsahují formaldehyd, jsou tedy zdravotně nezávadné. V dřevostavbách jsou často využívány, protože zvyšují tepelnou akumulační schopnost domu a jsou schopné přijímat i vydávat vzdušnou vlhkost, čehož využívají jak difúzně otevřené, tak uzavřené konstrukční systémy. Tyto desky však nelze použít jako konstrukční desky, pouze jako obklady.

Více infomací k jednotlivým typům sádrokartonových desek naleznete v těchto souvisejících článcích.:

SVD - Sádrovláknitá deska

Sádrovláknité desky jsou tvořeny sádrou vyztuženou dřevěnými vlákny, což bývají velmi často vlákna rozmělněného novinového papíru.

Výhodou těchto desek je to že, stejně jako sádrokartonové desky, neobsahují formaldehyd a jsou zdravotně nezávadné. Vyšší tuhost a vysoká tvrdost povrchu sádrovláknitých desek umožňuje jejich použití jako materiálu, který působí v konstrukci staticky (ztužuje dřevostavbu ve vodorovném směru). Sádrovláknité desky mají také lepší akustické parametry oproti sádrokartonovým deskám a mají vysokou únosnost zavěšených předmětů. Co se týče odolnost proti vlhkosti, sádrovláknité desky mají parametry na úrovni impregnovaného sádrokartonu GKBI.

Nevýhodou pak je obtížnější opracovatelnost těchto desek a vyšší cena. U sádrovláknitých desek se také používá jiná spárovací technika než u sádrokartonu, který tvořil doposud jako sádrová deska drtivou většinu a jiný přístup vždy potřebuje nějaký čas, aby se z něj stala běžná záležitost.


Jaký materiál jste na stavbě použili vy? Klasický sádrokarton nebo jste zkusili některou z dražších alternativ desek na bázi sádry? Napište nám své zkušenosti do diskuse.

Vydáno dne:
24.11.2011

15

Velkoplošné materiály 1. díl – Desky na bázi dřeva

Jak se vyznat ve velkoplošných materiálech na bázi dřeva, které se v dřevostavbách používají... Číst více →



Cementové desky: V čem jsou nejlepší?

Hlavním přínosem cementových desek je jejich chování ve vlhkém prostředí.. Číst více →



Vícepodlažní dřevostavby za použití sádrovláknitých desek

Vícepodlažní domy, které mají ve Skandinávii a Severní Americe dlouhou.. Číst více →



Stropní a podlahové OSB desky

Jak silné desky na stropy použít a čím je příbíjet? Dozvíte se v tomto příspěvku.. Číst více →



Skladba obvodové stěny dřevostavby je základ

Jakou skladbu stěny použít? Věčná otázka, kterou pomůžeme rozlousknout.. Číst více →



Kam patří zelený, impregnovaný sádrokarton – GKBI, RBI

Kdy už se zelenému sádrokartonu v dřevostavbě nevyhnete a kdy nestačí?.. Číst více →



Protipožární sádrokarton GKF, GKFI

Když normální sádrokarton ve skladbě dřevostavby nestačí.. Číst více →



Polykarbonát: využití, návod i ceny

Informace, návod na montáž polykarbonátových desek i odpověď na otázku: Kolik stojí polykarbonát?.. Číst více →



Obklady z mozaiky v koupelně či kuchyni dělají zázraky. A to už několik století.

Jak si obložit koupelnu obklady z mozaiky, jaké materiály a jaký postup se při obkládání doporučuje – aneb vše o mozaikách... Číst více →



Malý byt pro velkého chlapíka: komplexní rekonstrukce na ploše 35 metrů čtverečních

S novým dřevěným jádrem a na míru sestaveným víceúčelovým nábytkem objevíte i v malém bytě velký zdroj radosti. Podívejte se na podařenou rekonstrukci mini bytu v centru Amsterdamu... Číst více →