HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Protipožární sádrokarton GKF, GKFI

Často se setkáte s argumentem, že dřevostavba lehce shoří. Aby neshořela, respektive aby konstrukce vydržela stanovenou dobu požáru dle normy, je třeba použít buď silných profilů masivního dřeva, nebo opláštit sloupkovou konstrukci nehořlavým materiálem, který dřevěnou konstrukci ochrání. Velkoplošný materiál, který se pro tyto účely používá, jsou desky na bázi sádry (sádrokarton nebo sádrovlákno). Běžný sádrokarton z hlediska požární odolnosti různých typů konstrukcí někdy nestačí, a proto vznikl protipožární sádrokarton.

Ilustrace požáru v domě kde jsou sádrokartonové desky
i Foto: Archiv redakce

Sádrokarton se zvýšenou požární odolností se značí zkratkou GKF, popř. RF (označení Rigips). Barevně je protipožárního sádrokarton označen některými výrobci růžovým kartonem nebo je šedo-bílý s červeným popisem.

Protipožární sádrokarton je upraven tak, aby v případě požáru deska odolala po delší dobu než obyčejný sádrokarton. Toho je docíleno jednak úpravou povrchového kartonu, ale především vyztužením sádry skelnými vlákny.

Bude Vás zajímat... Seriál Izolační materiály: Požární odolnost dřevostaveb

Použití protipožárního sádrokatronu

Protipožární sádrokarton se montuje stejným způsobem jako u běžných sádrokartonových desek. Protipožární sádrokarton se nejčastěji aplikuje v tloušťkách 12,5 a 15 mm, šířce 1250 mm a délce od 2000 do 3000 mm, a to v prostředí s relativní vlhkostí do 65% při teplotě 20°C.

Je-li potřeba použít tento sádrokarton ve vlhkých prostorách (tj. při 20°C do 75%), lze použít impregnovaný protipožární sádrokarton GKFI, či RFI. Impregnované desky kombinují vlastnosti zeleného sádrokartonu a protipožárního sádrokartonu. Tento typ sádrokartonu má zelenou barvu a červený popis.

V případě, že bude vlhkost v místnosti vyšší, než je předepsané rozmezí pro zelený sádrokarton, je třeba použít desky cementové.

Cena protipožárního sádrokatronu

Kvůli náročnějšímu zpracování je cena tohoto typu sádrokatornu vyšší než u běžného sádrokartonu. Cena za protipožární sádrokarton GKB se pohybuje okolo 90 Kč/m², GKFI okolo 70 Kč/m².


Vlastnosti protipožárního sádrokartonu

Hustota protipožární sádrokartonové desky se pohybuje okolo 800 kg/m³ - při rozměrech sádrokartonu 15 x 1250 x 2500 mm je hmotnost jedné desky 37,2 kg. Protipožární sádrokarton patří do třídy reakce na oheň A2. Pokud ve skladbě potřebujete desku, která má třídu reakci na oheň A1, je třeba použít desku sádrovláknitou, která má z hlediska požární bezpečnosti skladby dřevostaveb vlastnosti nejlepší.

Hledáte-li další informace nejen o sádrokartonu, ale i o dalších materiálech, které se při stavbě dřevostaveb běžně používají, více článků naleznete v sekci Profi >> Materiály.

Vydáno dne:
20.05.2013

3

Sádrokarton nebo sádrovlákniká deska?

Na co je lepší použít sádrokarton a kde je výhodnější jej zaměnit za sádrovláknitou desku? Jaké mají tyto desky přednosti, se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Cementové desky: V čem jsou nejlepší?

Hlavním přínosem cementových desek je jejich chování ve vlhkém prostředí.. Číst více →



Kam patří zelený, impregnovaný sádrokarton – GKBI, RBI

Kdy už se zelenému sádrokartonu v dřevostavbě nevyhnete a kdy nestačí?.. Číst více →



Protipožární dveře vám při požáru poskytnou desítky minut navíc

Kolik stojí a co s sebou přináší pořízení protipožárních dveří? Jak poznat stupeň odolnosti dveří a kam je vlastně nejlépe umístit?.. Číst více →



Původní dům jim shořel, nechtěli ale ztratit úžasný výhled. Jak si poradili?

Začít stavět na troskách spáleniště není zrovna radostné. Je to ale příležitost, jak udělat věci lépe. Prohlédněte si dům, který se dá přirovnat ke rčení „z nouze ctnost“... Číst více →