HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zemní protlaky – metoda, jak dopravit potrubí pod komunikací bez porušení

Pokud se chystáte stavět nový dům, potřebujete také vyřešit trasu přípojek inženýrských sítí od stávajícího uličního vedení až po rodinný dům. Někdy se však v této trase mohou objevit překážky, které nemůžeme povrchově porušit (např. silnice). V takovém případě lze využít zemní protlaky – metodu, díky které dané vedení bezpečně dostaneme pod touto překážkou.


Zemní protlaky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Flickr

Zemní protlaky a jejich význam

Zemní protlak je nedestruktivní metoda, při níž potřebujeme dovést vedení nebo potrubí pod určitou překážkou z jedné strany na druhou, aniž bychom poničili její povrchové vrstvy. Danou překážkou v případě přípojek inženýrských sítí k rodinnému domu bývá zpravidla komunikace, chodník, stromy nebo složitější systém oplocení. Prohlédněte si v naší fotogalerii, jak se zemní protlaky realizují.

Fotogalerie:

i Foto: Flickr, Rikki Refuge (Flickr), Hans Holt (Flickr), Pearl Harbor Aviation Museum (Flickr)

Projektová příprava protlaku

Už při projektu přípojek inženýrských sítí k novostavbě se řeší otázka, zda bude potřeba pro konkrétní přípojku realizovat zemní protlak. Projektant obvykle do projektové dokumentace navrhne trasu přípojky od stávajícího vedení inženýrských sítí až po rodinný dům. Na části této trasy se pak může vyskytnout požadavek zemního protlaku pro vedení přípojky. Zde je nutné navrhnout stavební jámy (startovací a výstupní), aby se zemní protlak dal realizovat. Dále je nutné zjistit polohu a výšku ostatních inženýrských sítí, které se mohou nacházet v budoucí trase protlaku.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Stavební jáma a její podmínky umístění

Pro realizaci řízeného druhu zemního protlaku je nutné zřídit stavební jámu. Při návrhu této jámy je nutné zjistit několik věcí. Pokud budoucí jáma má ležet na pozemku jiného vlastníka, je nutné si zajistit jeho souhlas s výkopem jámy a následným uvedením terénu do původního stavu. Dalším předpokladem je, aby projektant zjistil, zda se pod místem budoucí jámy nenachází podzemní vedení. Stavební jáma pro realizaci přípojek k rodinnému domu bývá půdorysného rozměru přibližně 2 × 2 m. Příklad stavební jámy je k nahlédnutí ve fotogalerii.

Předpoklad pro zemní protlaky

Provedení této metody vyžaduje určité znalosti a potřebné technické vybavení. Proto zemní protlaky provádí pouze specializované firmy, které dokážou vyhodnotit, jaký druh protlaku je pro daný případ potřeba provést. Až je zemní protlak hotový, je dosaženo toho, že plastová chránička (pro dané vedení/potrubí) vede pod vzniklou překážkou.

Zemní protlaky – druhy provedení

Pro vyhotovení zemního protlaku je možné zvolit dva druhy, které se liší dle použité technologie:

Neřízený zemní protlak

Tento typ protlaku vyžaduje výkop startovací a výstupní jámy. Zaměří se přesná trasa vedení protlaku a ve startovací jámě se umístí tzv. raketa. Ta se pak v předepsané trase pohybuje, až se dostane do výstupní jámy. Raketa pracuje na principu vzduchem poháněného pístu, který naráží do vrstev zeminy, a tím dochází k jejímu posuvu, rozdrcení hornin a jejich stlačení na okraje otvoru. Raketa si poradí i s průnikem přes kameny, ale její směr se nedá ovlivnit, proto se tomuto zemnímu protlaku říká neřízený. Za raketou je osazena chránička, do které se následně umístí budoucí vedení či potrubí.

Řízený zemní protlak

Při tomto typu protlaku nepotřebujeme hloubit stavební jámy. Metoda řízeného protlaku je založena na technologii vrtání. Díky vrtací soupravě je možné řídit trasu protlaku. V zemi se pohybuje vrtací hlavice, která je přichycena na pevné tyči. Při začátku vrtání je hlavice nastavena šikmým směrem. Při vrtání se na hlavici nasazují další a další potřebné tyče, až je dosažena finální délka protlaku. S celým systémem při vrtání je možné pohybovat různými směry, proto se tomuto protlaku říká řízený.

Druhy protahovaných potrubí

Metodou zemního protlaku lze následně umístit potrubí pro různé přípojky inženýrských sítí. Pro stavbu rodinného domu se většinou jedná o vedení:

  • vodovodní,
  • plynovodní,
  • kanalizační,
  • telekomunikační (telefon, internet),
  • elektrické.

Pro jednotlivé vedení je vždy důležitý průměr protlačeného otvoru, protože každé vedení přípojky má jinou dimenzi potrubí, které v těchto případech (téměř vždy) bývá ještě obaleno chráničkou v podobě ohebné nebo pevné trubky z materiálu PVC. Jednotlivé protlaky se provádí v určitých průměrech. Je možné protlačit otvor průměru od 60 mm až do 400 mm. Rozhodující je také průtlačná délka, která závisí vždy na druhu zemního protlaku. U běžných stavebních činností, jako jsou právě přípojky k rodinnému domu, může dosáhnout délky až 50 m.

Vydáno dne:
04.11.2020

Photocredit: Flickr

5

Drenážní potrubí je důležité u každých základů – uložení zvládnete svépomocí

Víte, proč se kolem základových konstrukcí po obvodu stavby umísťuje drenážní potrubí? Odpověď naleznete v následujícím článku... Číst více →



Chceme stavět vlastní dům – jak probíhá a kolik opravdu stojí výstavba

Máte představu o tom, co vás před a během výstavby domu čeká a kolik vás to bude stát? Vše potřebné se dozvíte po přečtení článku... Číst více →



Prověření stavebního pozemku před jeho nákupem nebo výstavbou je zásadní

Plánujete výstavbu rodinného domku? Nebo jste teprve na začátku a máte v plánu koupit stavební pozemek? Co všechno prověřit se dozvíte v následujícím článku... Číst více →



Blanka po rozvodu neváhala. S omezeným rozpočtem postavila nový domov pro sebe a své dvě dcery

Dřevostavba na jihovýchodní Moravě byla postavena netradičně pro tři ženy. Jaký příběh se skrývá za jejími stěnami? O tom jsme si povídali s paní Blankou... Číst více →



Martin a Jana si pořídili vysněné bydlení u Pardubic. Jejich dům byl postavený za pouhý 1 den

Martin a Jana si postavili nenápadný bungalov a splnili si tím sen o vlastním bydlení. Kolik protopí a proč se rozhodli pro stavbu na klíč?.. Číst více →