HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Fotovoltaiky jsou známé tím, že rychle ztrácí účinnost. Nové testování však přineslo překvapivé výsledky

Fotovoltaika má řadu zastánců i kritiků. Jedni se rozplývají nad ziskem čisté energie, druhým se nelíbí rychle klesající účinnost a krátká životnost zařízení. Na toto konto proběhl výzkum, který se zabýval právě degradací fotovoltaických panelů. Co nového říká nedávné testování a dá se životnost fotovoltaické elektrárny nějak ovlivnit?


Nový výzkum týkající se degradace fotovoltaiky přinesl překvapivé výsledky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

V prvním roce fotovoltaika degraduje nejvíce

Životnost fotovoltaických panelů představuje období, kdy jsou panely schopné efektivně fungovat a generovat elektřinu. Hranice životnosti je obvykle stanovena poklesem účinnosti do 20 %. Účinnost fotovoltaických panelů se uvádí pomocí koeficientu degradace. Platí, že čím nižší mají panely míru degradace, tím lépe.

Pro někoho bude možná překvapením, že účinnost fotovoltaiky nejvíce klesne v prvních letech jejího používání. Během prvního roku spadne o 2–3 %. Poté se však pokles zastaví a v průměru se dále pohybuje okolo půl procenta ročně. Výrobci většinou slibují, že po 25 letech používání fotovoltaiky neklesne její účinnost pod 80 %. To však nahrává odpůrcům fotovoltaik, kteří kritizují jejich krátkou životnost a navíc tvrdí, že účinnost často klesá i pod 80 %.

Výzkum mluví jasně

Zatímco kritici zmiňují rychlou degradaci fotovoltaik, polští vědci přišli s tvrzením, že mohou panely efektivně fungovat i mnohem déle. Polská akademie věd se s využitím softwaru vyvinutého Národní laboratoří pro obnovitelné zdroje pustila do zkoumání dvou 15 let starých fotovoltaik pocházejících z Německa. Jedna z nich byla schopna vyrábět 37,8 kW a druhá měla výkon 18,48 kW.

Z výzkumu polských vědců vyplynulo, že k rapidní ztrátě účinnosti fotovoltaik nedošlo. Právě naopak. Degradace menší fotovoltaiky byla 0,20 %, a větší dokonce pouze o 0,11 % ročně. Jedná se tak o mnohem menší hodnoty, než se obecně tvrdí. Za patnáct let provozu tak dle výzkumu účinnost fotovoltaických panelů klesla pouze o 1,9 % a 2,9 %.

Je však třeba brát v potaz, že se jednalo o zkoumání pouze dvou konkrétních fotovoltaik a degradace se tak u jednotlivých panelů může významně lišit. Navíc posuzování ztráty účinnosti fotovoltaik pouze podle roční produkce není definitivně odpovídající. Během let je dále ovlivňuje například teplota nebo sluneční záření atd.

Na fotovoltaické panely dostupné na českém trhu se můžete podívat například zde.

Nové fotovoltaické panely překvapily rekordní účinností. Jejich pořízení se konečně začne vyplácet

Co může ovlivnit životnost panelů?

Výrobci většinou uvádí životnost panelů okolo 25–30 let. Je zde však několik aspektů, které mohou tuto životnost významně zkrátit. Jedním z nich je například nesprávně provedená montáž, dále vady vzniklé při výrobě nebo chemická degradace modulů. Může také dojít k poškození například během nesprávného mytí panelů nebo odstraňování sněhu.

Životnost fotovoltaických panelů můžete sami prodloužit

Na druhou stranu však můžete podniknout několik kroků, které vedou k prodloužení životnosti fotovoltaických panelů. Minimálně jednou za pět let je doporučována kompletní revize fotovoltaické elektrárny. I panely, které vypadají naprosto v pořádku, na sobě totiž mohou mít drobná poškození, kterých si na první pohled nevšimnete. Pokud se chystáte na čištění panelů, vhodná je obyčejná stěrka na umývání oken, obyčejný hadr nebo čisticí kartáč.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Panely nejsou jediné, na kterých záleží

Mnoho lidí se však dívá pouze na životnost panelů a nebere v potaz ostatní částí fotovoltaické elektrárny. Další důležitou částí je například baterie, do které se ukládá zásoba vyrobené elektřiny, která se dá využít v méně slunných časech. Jejich životnost je oproti panelům o dost nižší, a to okolo 10–15 let. Na aktuální ceny těchto baterií se můžete podívat zdeDále je zde střídač, který převádí stejnosměrný proud vyrobený solárními panely na střídavý proud, jenž je možné využít v rozvodné síti. Také u střídače bývá záruka, ta se však značně liší podle výrobce a může se tak pohybovat mezi 2 a 25 lety.

Vydáno dne:
15.04.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

1

Fotovoltaika pro ohřev vody je levná. Jaká je, ale skutečná návratnost?

Za jak dlouho se skutečně vrátí investice do fotovoltaiky? U fotovoltaikcého systému pro ohřev vody jsme spočítali jeho skutečnou návratnost... Číst více →



Která fotovoltaika je nejvýhodnější? Velké srovnání 3 základních typů

Velké srovná 3 typy fotovoltaických elektráren. Která fotovoltaiky je nejvýhodnější z pohledu ceny a která z pohledu využitelnosti?.. Číst více →



Nové fotovoltaické panely překvapily rekordní účinností. Jejich pořízení se konečně začne vyplácet

Nový světový rekord je tady. Vědcům se podařilo vyvinout novou generaci křemíko-perovskitových fotovoltaických panelů, které jsou těmi nejúčinnějšími na světě... Číst více →