HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Akátové dřevo – vlastnosti a využití akátového dřeva na terase i v interiéru

Mezi hojně využívané dřeviny pro venkovní i vnitřní vybavení staveb se v posledních letech využívá akátové dřevo. Nejenom díky dobré distribuci ze zahraničí je ho v našich končinách dostatek, i u nás se akát pěstuje v menší míře již stovky let. Akátové dřevo je velice kvalitní a dá se využít pro nejrůznější výrobky. Pojďme se blíže podívat na jeho vlastnosti a zjistit, zda je opravdu akátové dřevo jedovaté.


Akátové dřevo
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: IndoGemstone (Flickr CC 2.0)

Trnovník akát – základní popis

Akát, přesným označením trnovník akát (Robinia pseudacacia), je listnatá dřevina, která původně pochází z amerického kontinentu. Tato dřevina si získala popularitu díky svým zdobným a vonným bílým hroznovitým květům a také krásné kresbě dřeva. Dost často je akát vysazován na prudkých březích kolem koryta řek a potoků a také na svazích, kde brání proti potencionálním sesuvům půdy. Akát v porovnání s domácími dřevinami poměrně rychle roste. Jeho růst není zásadně ovlivněn ani horšími podmínkami, kde byl zasazen. Dobře snáší i suché a chudé půdy. Poradí si například i s prostředím okolo velkých měst, kde ovzduší není úplně nejkvalitnější, a je odolný vůči většině biotických činitelů. Díky tomu je akátové dřevo velice trvanlivé, jeho kvalita a životnost je srovnatelná s mnohými exotickými druhy dřev. Patří mimo jiné také mezi nejlepší medonosné rostliny. 

Fotogalerie:

i Foto: IndoGemstone (Flickr CC 2.0), Luigi Chiesa (Wikipedia CC 3.0), Andrew Butko (Wikipedia CC 3.0)

Akátové dřevo – vlastnosti

Kvalitou dřevní suroviny je akát srovnatelný s našimi tvrdými dřevinami, jako je například dub, habr či ořešák. Pokud bychom chtěli pozorovat kresbu dřeva, budeme mile překvapeni barevným ztvárněním jeho povrchu. Běl (vrstva dřeva nacházející se hned pod kůrou) je zbarvena do bílé barvy. Jádrová část dřeva (od běle směrem ke středu kmene) je zbarvena do žlutohnědé barvy, přičemž často je tato kombinace ještě doplněna o tóny zelené barvy. Díky dobře viditelným letokruhům se dřevo akátu používá tam, kde se požaduje dokonalý vzhled finálního výrobku.

Je akátové dřevo jedovaté?

Ano, kromě květů trnovníku akátu je celá rostlina jedovatá, především jeho kůra a lusky, které obsahují jedy lektin, robin a fasin. Dříve si často hlavně děti pletly akátové kořeny s oblíbenou lékořicí. Otravy akátem byly pozorovány i u zvířat, např. u koní. Po požití se dostavuje nevolnost, průjem, křeče a křečovité bolesti žaludku, nechutenství, průjem, kolika, slabost, srdeční arytmie, nauzea, zvracení a jiné. 

Využité akátového dřeva v exteriéru

Ploty z akátového dřeva

Akátové dřevo má všestranné využití. Díky jeho trvanlivosti ho můžeme použít pro stavbu venkovního oplocení z masivních kůlů. U těchto konstrukcí je vhodné akátový kůl přes zatlučením do země nejprve zbavit kůry. Kůra by totiž během několika let začala v zemi uhnívat a kůl by se nám začal viklat. V případě pohledového plotu lze akát využít také ve formě plotových hranolů i samotných plotovek, které je vhodné ošetřit nějakým ochranným nátěrem. Moderní pojetí jednoduchého dřevěného plotu může být například varianta z jednotlivých akátových pláňěk. Ty jsou k sobě přivázány drátem s antikorozní úpravou tak, že mezera mezi jednotlivými pláňkami je přibližně 80 mm.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Akátové dřevo na terasu a pergolu

Dalším sortimentem výrobků z akátového dřeva jsou venkovní prvky na terasu či pergolu. Terasová prkna z akátového dřeva se vyrábí v tloušťce 20–25 mm. Spousta výrobců uvádí, že díky velké trvanlivosti akátu není potřeba prkna impregnovat. Pro dosažení co nejdelší životnosti je však vhodné použít olejové nátěry. Tím také zakonzervujeme kresbu akátového dřeva a ochráníme ji tak před možnými barevnými změnami. Terasu z akátových prken můžeme kombinovat se zahradním nábytkem z téže dřeviny. Obzvláště kresba akátového dřeva vynikne ve velké ploše (deska stolu, pracovní deska zahradní kuchyně apod.). Na tyto desky se můžete podívat ve fotogalerii. Mezi doplňky venkovního posezení můžeme zařadit krájecí prkýnko z akátu, houpací křeslo nebo odkládací stolek. Podívejte se na aktuální ceny zahradních lehátek z akátu zde.

Interiérové využití akátového dřeva

Dřevo akátu využijeme také uvnitř staveb. Zde nesmíme opomenout akátovou podlahu, která vytvoří kouzlo každého interiéru. Na výběr je podlaha se světlejší i tmavší kresbou dřeva. S akátem se můžeme setkat i v koupelně, protože je možné si objednat i samostatně stojící dřevěnou akátovou vanu, kterou můžeme vhodně doplnit umyvadlem ze stejného materiálu. V kuchyni se můžeme setkat s vhodně ošetřenými akátovými talíři či příbory. V minulosti se akát hojně používal na schodiště i zábradlí zámků a luxusních vil. U sakrálních staveb se zase využíval pro zdobné prvky sloupů. Své velké uplatnění akát najde také při výrobě hudebních nástrojů.

Akátové dřevo – cena a cenové srovnání

Výrobky z akátového dřeva patří v porovnání s těmi tuzemskými (borovice, buk aj.) mezi ty dražší. Ale oproti jiným výrobkům z tropického dřeva si cenu akát drží poměrně dobře. Zde platí pravidlo, že za kvalitu je potřeba si připlatit. Poměrně hodně dodavatelů nabízející akátové výrobky na našem trhu však přispívá k tomu, že ceny nebudou přehnaně vysoké. Dobrá dostupnost výdejních míst pak může konečným zákazníkům přinést ještě úsporu v podobě osobního odběru kupovaného zboží. Kolik stojí kvalitní palivové dřevo akátu s vysokou výhřevností? Aktuální ceny zde.

Vydáno dne:
01.08.2022

Photocredit: IndoGemstone (Flickr CC 2.0)

13

Dřevěné kadibudky – inspirace

Byly jednou dvě budky, ale nebyly to obyčejný budky, byly začarovaný... Číst více →



Terasová prkna: Jaké jsou typy, cena a vlastnosti?

Jaká terasová prkna na vaši terasu zvolit? Kolik stojí a podle čeho vybírat?.. Číst více →



Zahradní nábytek: Fotogalerie, ceny a současné trendy

Jak vypadá moderní zahradní nábytek a kolik stojí? Dozvíte se v článku... Číst více →



Jak vybrat dětské hřiště na zahradu?

Dětské hřiště na zahradě je sen. Zatímco dospělí hledí především na bezpečnost, děti se chtějí bavit. Jak dětské hřiště vybrat?.. Číst více →



Víte, kde se bere korek? Inspirujte se 5 tipy na jeho využití v interiéru

Korek je jako přírodní materiál skvělým doplněním dřeva v moderním interiéru. Máme pro vás několik tipů, jak jej využít... Číst více →



Jak postavit nový plot bez souhlasu úřadu a souseda

Víte, jaké oplocení si můžete postavit bez souhlasu souseda, a co taková příprava před stavbou plotu obnáší? To se dozvíte v následujícím článku... Číst více →



Pěstování monster: 7 základních pravidel + fotopostup přesazování

Pěstování monster není nijak náročné. Kterých 7 základních pravidel je potřeba dodržet? A jaký je návod na přesazování?.. Číst více →