HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

V Česku zemřelo už 28 lidí po nákaze legionellou. Příčinou je snaha domácností o úsporu

Neviditelný zabiják. To je bakterie legionella, která se šíří převážně vodou. Jen za letošek má v tuzemsku na svědomí už 28 obětí. Oproti loňskému roku je tak zaznamenán patrný nárůst. Hlavní příčinou, proč počet nakažených i mrtvých v Česku roste, je snaha domácností ušetřit na energiích.


V Česku má letos legionella již 28 obětí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Yan Krukau (pexels)

Bakterie legionella se šíří Evropou

V letošním roce zaznamenal Státní zdravotní ústav (SZÚ) rekordní počet případů legionelózy, kterou způsobuje bakterie legionella. K prvnímu září 2023 bylo nahlášených 193 případů, loni ve stejnou dobu to bylo 164. Za loňský rok si tato nemoc vyžádala 33 obětí. Letos je to zatím 28 obětí, vzhledem k nárůstu nakažených v poslední době se však dá předpokládat, že číslo přesáhne loňský počet.

Situace je v posledních týdnech závažná také v Polsku. První případ se objevil asi v polovině srpna na jihovýchodě země, poté se začala bakterie objevovat i v jiných oblastech. Bakterie legionella si v Polsku za tento krátký čas vyžádala 19 obětí. Úřadům se zatím nepodařilo zjistit zdroj nákazy.

Domácnosti šetří, a pěstují si tak legionellu ve svém potrubí

Ačkoliv se to možná na první pohled nezdá, šíření bakterie legionella může úzce souviset se snahou domácností šetřit. Záludnost bakterie legionella spočívá v tom, že se šíří vodou. To znamená rychle a všude. „Ideální teplota vody pro množení bakterií druhu legionella se pohybuje od 25 do 45 °C. Teplota studené vody by se tedy měla pohybovat pod 25 °C a teplota teplé vody ideálně nad 50 °C. Existuje riziko, že ve snaze ušetřit na ohřevu vody si bakterie lidé nevědomky ve svých vodovodech a zásobnících vody pomnoží,“ říká Jana Košťálová z Centra epidemiologie a mikrobiologie SZÚ.

Pravděpodobnou hlavní příčinou zvýšeného počtu onemocnění v letošním roce je tak snižování teploty ohřevu vody. Ohřívat vodu na nižší teploty nutí domácnosti současná ekonomická situace. Jedná se možná o logický krok z pohledu finančního, zvyšuje však riziko nákazy legionellou.

V současnosti je známo asi 60 bakterií, které spadají do rodu legionella. Nebezpečná je většinou Legionella pneumophila. Ačkoliv se ve vodě vyskytuje relativně běžně, není to v takovém množství, aby výrazněji ohrožovala lidské zdraví. Problém u této bakterie není v jejím požití, ale nastává, pokud ji člověk vzdechne.

Legionella se též nazývá legionářská nemoc. Bakterie se vyskytuje ve vodě nebo ve vlhké půdě. Může se přenášet klimatizací, vzduchotechnikou či vodovodní sítí. Případ, kdy se nákaza přenesla z jednoho člověka na druhého, není dosud zaznamenán. Na to, jak bakterie legionella vypadá, se můžete podívat v galerii.

Životnost bakterie legionella

Bakterie legionella se může vyskytovat v jakémkoliv druhu pitné vody. Dokáže přežít i ve vodě o teplotě pod 20 °C. V tomto případě však již není schopna se množit. Na životnost bakterie v různých teplotách se můžete podívat v tabulce.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Ochrana proti bakterii legionella

Důležitá je především prevence. Vodovodní systém musí být správně navržen. Mělo by být zajištěno potrubí, které je více odolné proti biofilmu. Výměna vody by měla probíhat v kratších intervalech, než je perioda rozmnožování legionelly, což znamená 4 hodiny. Potrubí musí být možné dezinfikovat a provést odběr vzorků. Měl by být minimalizován provoz v teplotách optimálních pro množení bakterie, tedy 20–45 nebo 50 °C. Nutná je eliminace slepých a nepoužívaných vodovodních úseků. Je také žádoucí provést celkovou kontrolu vodovodu alespoň jednou ročně.

Jako spolehlivá prevence proti šíření této bakterie slouží ohřívání vody alespoň na 60 stupňů Celsia. V případě, že je zjištěn výskyt bakterie, musí se potrubí dostatečně vypláchnout vodou vysoké teploty. Nižší výskyt této bakterie je v měděných trubkách. Nejvíce se naopak usazuje v trubkách z umělých materiálů.

Na srovnání cen zásobníků teplé vody se můžete podívat zde.

Průběh onemocnění 

Člověk nakažený bakterií legionella má nejdříve horečku, poté se dostaví bolest hlavy a svalů. Následuje suchý kašel, bolest na prsou a nakonec těžký zápal plic. Asi u padesáti procent případů se k tomu vyskytuje také zmatenost, blouznění a někdy také průjmy. Průběh nemusí být vždy tak drastický, někdy je mírnější. V takovém případě se podobá klasické chřipce. Na druhou stranu může těžký průběh končit i tím nejhorším. Ročně tato bakterie zabije zhruba třicet lidí. Oběti většinou tvoří senioři, kteří jsou oslabeni i jinými nemocemi.

Bakterie legionella z hlediska legislativy

Vyhláška č. 252/2004 Sb. určuje limity výskytu bakterie legionelly ve vodě. Ty jsou však závazné jen pro stravovací a ubytovací zařízení. Naproti tomu například výrobci teplé vody nejsou odpovědní za dodržení limitu, mají však povinnost odběratele o výskytu informovat. Odstranění bakterie má vždy na starosti vlastník objektu.

Vydáno dne:
10.10.2023

Photocredit: Yan Krukau (pexels)

5

Předokenní rolety slibují dokonalý stín, úspory tepla i bezpečí

Jaké funkce mají předokenní venkovní rolety a na to si dát pozor?.. Číst více →



Správce paneláku v severních Čechách vyřešil úsporu pro 22 bytů

Panelák v severních Čechách disponuje systémem, který šetří energie všem 22 bytů. Jak tento systém funguje, nám ukázal jeho správce... Číst více →



Experti slibují úsporu 6 %, pokud snížíme teplotu o 1 °C. Jak je to ale doopravdy?

Státní představitelé uvažují o snížení teploty o 1–2 °C. Bude mít tento efekt smysl a opravdu tak uspoříme 6 % nákladů na vytápění?.. Číst více →



Zařízení pro úsporu až 40 % energie většina domácností vůbec nezná

Hromadění CO2, vlhkosti a plísně ohrožuje vás i vaši nemovitost. Existuje přitom systém, který tato rizika eliminuje, a navíc šetří náklady... Číst více →



Češi se snaží ušetřit na energiích. Jednoduchou úsporu 15 % přitom opomíjí

Domácnosti se snaží najít nejrůznější cesty, jak ušetřit na vytápění. Na jednoduchý detail, který představuje 15% úsporu, ale zapomínají... Číst více →