HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Češi přeplácí desítky tisíc ročně na složenkách. Stát přitom nabízí řešení, které ale málokdo využívá

Skoro všichni Češi platí na pravidelných platbách za různé služby víc, než musí. Není výjimkou, kdy tyto částky v součtu domácnosti přesahují i desítky tisíc korun ročně. Problém je nejen v obecné neznalosti a chybějící schopnosti lidí orientovat se na trhu, ale zejména v tom, že ne každý má právní vzdělání, aby se uměl kompetentně bránit. Dodavatelé energií a různých služeb typu povinného ručení, telefonních služeb, internetu atp. mají metody, jak lidem snahu o snížení plateb komplikovat. Stát přitom občanům před časem nabídl jednoduchý a spolehlivý nástroj, který zvládne použít i laik. Přesto jej využívá jen málokdo.


Češi přeplácí desítky tisíc ročně na složenkách
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: František P. (se souhlasem)

Házení klacků pod nohy

Asi každý, kdo se někdy pokoušel o změnu telefonního operátora, dodavatele energií nebo povinného ručení, narazil na situaci, kdy nabyl dojmu, že se mu současný dodavatel této služby snaží odchod zkomplikovat. Ne, není to dojem, jedná se opravdu o skutečnost. Snaha o vynucování vyplnění povinných formulářů a vyžadování postupů různého typu od formy odeslání výpovědi, přes povinnost řešit něco telefonicky, tohle zas osobně, tamto písemně, má jediný cíl. Odradit vás od této akce. Lidé proto často nakonec své snahy vzdají a řeknou si, že lepší bude nechat to tak, jak to je. Jednoduše rezignují. Házení klacků pod nohy těm, již chtějí odejít, se tedy stává více či méně obchodním trendem některých ne zcela čestně podnikajících společností.

Univerzální a jednoduché řešení, jak se bránit

V případě, že máte s jakýmkoli dodavatelem služeb uzavřenou smlouvu a chcete tuto smlouvu vypovědět, musíte samozřejmě dodržet pravidla této smlouvy. Pokud je na dobu určitou a chcete skončit před touto dobou, pak budete nejspíš donuceni zaplatit penále. Pokud je na dobu neurčitou, pak má v sobě obsažena pravidla pro výpověď a na základě těch lze smlouvu snadno vypovědět. Obvykle bývá výpovědní lhůta v řádu několika nižších jednotek měsíců. V tomto tedy problém není. Problém ale nastává ve formě výpovědi.

Jakmile se obrátíte na svého dodavatele s tím, že chcete odejít, rád vám dá informace, jak máte tento odchod udělat. Pokud se o to však začnete snažit, zjistíte, že při vyplňování odchodového formuláře některé požadované údaje neznáte a nerozumíte jim. A nebo že způsob, jakým máte postupovat, je pro vás nějakým způsobem těžko řešitelný. Pokud pak zvládnete úkoly splnit, ani to není záruka, že je vše ukončeno. Nikde totiž nemáte právně platný doklad, že jste tuto akci učinili právě ve správný čas. Dodavatel může mlžit a vykrucovat se a vy nemáte v ruce nic. Že jste někdy někde vyplnili nějaký online formulář? Dodavatel řekne, že mu nic nepřišlo. Mohla se asi stát chyba na internetu. Odeslali jste to opravdu? Máte k tomu nějaký důkaz? Nemáte. Vaše jednací rovina je v tomto naprosto nulová a nemáte v ruce žádné právně platné argumenty.

Dodavatelé energií mají promyšlené triky, jak vás obrat o peníze, odhaluje své zkušenosti pan Tomáš

Výpověď musí být právně závazná a doložitelná

Nejlepší cestou, jak provést výpověď služby, je proto použít takový způsob, který je právně nepopiratelný a který je současně zcela věrohodně doložitelný. Donedávna to byla forma doporučeného dopisu. Mnoho lidí to touto formou dělalo a problémy obvykle nebyly. Výhoda takového podání je ta, že máte od pošty doklad, že jste dopis skutečně poslali. Horší je, že nemáte doklad, co na daném dopise bylo napsáno. Další nevýhoda je nutnost chodit tuto věc řešit na poštu a platit za takový dopis cca 80 korun. Celá práce s tímto procesem je natolik nekomfortní, že většina lidí se na to opět vykašle a zůstane u původního poskytovatele, přestože zbytečně přeplácí tisíce korun.

Kouzlo datové schránky

Z toho důvodu vytvořil stát pro občany velmi komfortní a takřka bezplatné řešení pro komunikaci s úřady, ale nově i se všemi firmami na českém trhu. Je to datová schránka a každý občan si ji může bezplatně a velmi jednoduše zřídit. Ve chvíli, kdy ji máte, získáváte v první řadě obrovskou výhodu, že veškerá komunikace mezi úřady a vámi povede tudy. Už nebudete muset chodit na poštu pro doporučené dopisy od úřadů, vše najdete ze svého počítače v datové schránce. Stejně tak můžete na úřady touto formou posílat jakákoli podání, aniž byste se zvedli ze židle. Genialita tohoto nástroje se však skrývá v něčem jiném. A to právě v možnosti komunikovat pomocí datové schránky se všemi firmami na českém trhu. Tato komunikace má právní platnost identickou jako doporučený dopis, a navíc tu obrovskou výhodu, že odeslaný dopis máte v odeslané poště v kopii a můžete velmi snadno v případě jakýchkoli nejasností doložit, co bylo jeho obsahem.

Jdeme si pro slevu. Za pět minut hotovo

Jakmile chcete vypovědět smlouvu se svým dodavatelem, a to tak, aby vše proběhlo bezbolestně a s jistotou, že na vás někdy nevytáhne, že jste udělali něco špatně, stačí vytvořit dokument o výpovědi smlouvy (tento dokument si snadno najdete na internetu, stačí si na internetu dohledat vzorovou výpověď smlouvy a tuto použít pro svůj případ). Do své datové schránky si nahrajete nějaký základní kredit, stačí třeba 50 korun. Dáte poslat novou zprávu, dohledáte si firmu dodavatele, kterému výpověď posíláte a v příloze jako PDF pošlete tuto výpověď, kterou jste vytvořili. Co vše musí být ve výpovědi uvedeno, poznáte snadno přímo ze vzoru výpovědi. Takováto akce vás bude stát 10 korun, což je poplatek za odeslání datové zprávy nestátní instituci. V porovnání s martyriem psaní dopisu na počítači, tisknutí, cesty na poštu, čekání ve frontě a placení 80 korun za odeslání doporučeného dopisu, se jedná o velmi komfortní cestu. Tak komfortní, že vás neodradí.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Konec vykrucování

Ve chvíli, kdy odešlete výpověď smlouvy touto cestou, protistrana se již nemůže vykrucovat. Nemůže tvrdit, že něco neproběhlo, že něco nepřišlo nebo že něco přišlo ve špatný termín, než mělo. Vše probíhá v reálném čase, je evidováno pomocí časových známek a kopie dopisu je ve vaší odeslané poště. Právní platnost takového úkonu je tedy nejvyšší možná. Formu, jakým způsobem máte vypovědět smlouvu, vám váš dodavatel nemůže diktovat.

Ne všechny novoty jsou automaticky špatně

Ve společnosti je zažita jistá forma konzervativismu a ve chvíli, kdy začal stát automaticky vytvářet datové schránky živnostníkům, nastala situace jakéhosi odporu, kdy mnoho lidí se zdráhalo tuto službu využít právě z principu, že si nenechají nic vnucovat. Do posuzování této situace se nebudeme pouštět. Je však pravdou, že tento nástroj je opravdu silným a efektivním pomocníkem pro každého občana a je dobré jej mít. Pokud je občan živnostník, pak je potřeba si zřídit datové schránky dvě – jednu jako občan fyzická osoba a druhou jako živnostník, podnikající osoba. Ve chvíli, kdy máte zřízenu datovou schránku jako občan, veškerá oficiální komunikace mezi vámi a státem již bude probíhat pouze touto formou a stání ve frontě na poště se stane minulostí.

Vydáno dne:
26.03.2024

Photocredit: František P. (se souhlasem)

2

Firmy se k nim otáčely zády. Pravidla hry se změnila, když se dozvěděly o jejich majetku

Nesnadný výběr stavební společnosti nebyl jedinou překážkou, která potkala mladý pár. V rozhovoru nám slečna Veronika prozradila, že se s přítelem nedokázali shodnout ani na konstrukčním systému stavby. „Tohle byl snad největší boj, který jsme spolu kdy svedli,“ dodává... Číst více →



Dodavatelé energií nevrací přeplatky za elektřinu a plyn. Lidé zpětně vymáhají i desítky tisíc

Každý den přibývají stížnosti spotřebitelů, kterým dodavatelé nevracejí přeplatky z vyúčtování. Jak se můžete v takovém případě bránit?.. Číst více →



Dodavatelé energií mají promyšlené triky, jak vás obrat o peníze, odhaluje své zkušenosti pan Tomáš

Dnes lituje toho, že dřív nevěděl to, co dnes. Mohl si ušetřit spoustu nervů a desetitisíce korun k tomu... Číst více →



Jedno se musí vládě nechat. Skutečně dokázala zajistit levný plyn

V jednu chvíli to vypadalo jako neřešitelný problém, možná až na úrovni katastrofy. Ceny elektřiny i plynu rostly takovým tempem, že se situace zdála v podstatě neřešitelná... Číst více →



Elektřina je dnes levnější než před 15 lety. Stačí umět počítat

Možná se to bude zdát neuvěřitelné. Možná to nesouzní s tím, co slýcháme v televizi nebo od politiků. Čísla však hovoří neúprosně... Číst více →