HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nástrahy dodavatelů energií připravují domácnosti o tisíce ročně

Energetická krize, kterou odstartoval krach jednoho z velkých dodavatelů, se dotkla skoro všech domácností v Česku. Strach z nedostatku energií jako by dal silnější vítr do plachet dodavatelům, kteří na trhu zůstali. Ti často zkouší, co vše si ještě mohou k zákazníkovi dovolit. Využívají nejen nepozornosti a neznalosti, ale i důvěřivosti svých zákazníků. Pojďme se podívat, kdy je dobré zpozornět.


Nástrahy dodavatelů energií
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Zálohy jsme vám nastavili tak, abyste nemuseli nic doplácet

Je často až dojemné, jak moc dodavatel energie myslí právě na vaše dobro. Jedná se však pouze o vychytralý způsob, jak před vámi jakožto zákazníkem obhájit, že máte dodavateli poslat víc peněz, než je váš skutečný závazek, a ještě se radovat z toho, že na konci budete mít plusovou bilanci. A pak hlavně z toho, že vám dodavatel vrátí přeplatek (jako by se snad ani nejednalo o vaše peníze, které mu nikdy nepatřily). Absurdita takového uvažování je zhruba někde na úrovni radosti z inkasovaných peněz při vracení lahví od piva, které jsme předtím sami koupili a vypili.

Vaše peníze máte buď vy nebo váš dodavatel

Realita je samozřejmě mnohem chladnější, než jak vám ji dodavatel podává. Jediný důvod jeho zájmu, abyste platili vyšší zálohy, je, aby mohl s vašimi penězi disponovat již před vystavením řádné faktury. Své peníze tak vlastně dodavateli bezúročně půjčujete. Může se zdát, že jde o banální problém, ale pokud budeme počítat například se spotřebou rodinného domu 100 tisíc korun ročně, pouhým uložením těchto peněz (zcela bez rizika) na spořicí účet s úročením 6 % p. a. bychom získali 6 000 Kč k dobru. Jde tedy o to, jestli si tyto peníze vezmete vy nebo dodavatel.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Kouzlení se zálohami na základě růstu cen

Dalším častým trikem dodavatelů je navyšování záloh odůvodněné růstem cen energií na trhu. V podstatě se dá vytrhnout z kontextu jakýkoli lokální trend proměny cen a na jeho základě oznámit odběrateli nutnost platit větší zálohy, aby se při blížící se cenové apokalypse nedostal do pozice dlužníka. Pokud je odběratelem méně finančně gramotná osoba či například senioři, z nichž někteří se ještě nezvládli v tržním mechanismu zorientovat, pak dobře podaná formulace ze strany dodavatele v podstatě způsobí, že odběratel na návrh raději přistoupí.

Výsledek je takový, že při vyúčtování řádnou fakturou dostane odběratel velkou část peněz zpět. Paradoxně si nakonec odnáší ještě dobrý pocit, že mu dobromyslný dodavatel posílá peníze. Opak je však pravdou. Každý přeplatek, který dodavatel zašle, znamená, že zálohy byly nastaveny nevýhodně vůči vám jakožto odběratelům. Je potom na místě zjišťovat, kde se stala chyba – zda jste si zálohy chybně nastavili sami nebo vám je předurčil dodavatel. Pokud se potvrdí druhá z možností, měli byste přijít na to, proč takto jednal ve váš neprospěch.

Když se to dobře zamotá, nikdo se v tom nevyzná

Dodavatel má logicky mnohem větší schopnost orientace v zákonech a pravidlech, a tak odběratele snadno utahá na různých kličkách a nejasnostech. Takovou situací z praxe je například navýšení záloh na další rok, které vám dodavatel oznámí bez dalšího vysvětlení. Jakmile se vysvětlení domáháte, složitým způsobem se postupně dozvíte, že vychází z předpokladu vaší budoucí spotřeby a ceny energie. Pokud však pátráte dál po původu této hypotézy, dozvíte se třeba, že dodavatel předpokládá, že vám skončí fixace a vy spadnete do nejhoršího cenového pásma. Na dotaz, jak tedy fixaci prodloužit, dostanete odpověď, že to ještě nelze, protože ještě nenastal čas na jednání o další fixaci – to je možné teprve 30 dnů před ukončením současné smlouvy.

Co to tedy znamená? Nejenže informaci o navýšení záloh obdrží zákazník dříve, než se rozhodne, jak bude pokračovat, a nelze tedy určit, zda k takovému navýšení vůbec dojde. Obdrží ji dokonce ještě dříve, než mu dodavatel umožní toto rozhodnutí provést. Zatímco vy jako odběratel čekáte, až se budete moci rozhodnout, zda a jakou formou bude pokračovat vaše spolupráce s dodavatelem, ten již jako věštec předpovídá, že se rozhodnete pro tu nejhorší variantu, a tak vám podle toho (a navíc, jak komicky naznačuje – pro vaše dobro) navýší zálohy, co jen to jde.

Braňte se

Domácnosti by si měly uvědomit, že nastavení výše záloh je věcí vyjednávání mezi nimi a dodavatelem. Tlak dodavatele je logicky mířený na to, abyste platili co nejvyšší zálohy, a dodavatel se bude snažit toho všemi možnými způsoby docílit. Váš zájem je naopak platit zálohy co nejnižší. Je tedy vhodné se proti skokovému navýšení ohradit. Samozřejmě jen v případě, že takové navýšení skutečně nekopíruje realitu, například pokud se skokově zvýšil váš odběr nebo pokud opravdu víte o skokovém navýšení ceny. V takovém případě je zvýšení záloh na místě. Ale opět jen do té míry, v jaké došlo ke změně, nikoli více.

Srovnání ceny elektřiny listopad 2023. Změnou sazby lze ušetřit tisíce korun

Blafování s fixací, opět samozřejmě pro vaše dobro

Další vychytralostí, se kterou se musíme na dnešním trhu energií potýkat, je doporučení dodavatele na upsání se k různým fixačním smlouvám. Od dodavatele přijde dopis, ve kterém vám zasílá určitou (samozřejmě skvělou) nabídku a stačí ji jen podepsat. V takové chvíli je potřeba být ostražitý, jelikož pokud dodavatel posílá skvělou nabídku, je v první řadě skvělá pro něj, pro odběratele až v řadě druhé. Mnohdy se v těchto případech využívá paniky na trhu, případně toho, co se zrovna píše v novinách, aby se zvýšila čtenost. Tímto způsobem se dodavatel pokouší ve vás vyvolat nejistotu a přimět vás k podpisu smlouvy, která přitom vůbec nemusí být výhodná. Jakou formou budete ve spolupráci s dodavatelem energií pokračovat, se tedy rozhodněte sami podle aktuální situace na trhu a vyberte si pro vás ideální řešení, nikoli to, které vám doporučuje dodavatel.

Blýská se na lepší časy?

To tvrdit nelze. Dodavatelů energií zůstalo na trhu jako šafránu a dnes už neplatí známé pravidlo „náš zákazník – náš pán“. Dříve se o zákazníka bojovalo a bylo snadné odejít k jinému dodavateli, protože jich bylo na trhu nespočet. Dnes se již dodavatelé o zákazníka nepřetahují a nezdá se, že by se situace měla v brzké budoucnosti zásadním způsobem  měnit. Ostražitost je proto opravdu na místě, a to už ne pouze u malých levných dodavatelů, kteří na první pohled nepůsobí moc důvěryhodně, ale nově i u velkých, tradičních dodavatelů, kteří měli ještě do nedávna auru naprosté spolehlivosti a serióznosti.

Vydáno dne:
22.11.2023

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

2

Chcete ročně ušetřit tisíce za energie? Zatočte se zlozvyky, které je zbytečně prodražují!
Utrácíte za energie a vodu více, než je vám libo? Naučte se v našem rádci ušetřit tisíce při běžném používání domácnosti.

Ceny elektřiny a plynu. Které tarify jsou nejvýhodnější? Srovnání distributorů
Jaká distribuční sazba elektřiny vychází aktuálně nejvýhodněji a který distributor plynu má nejnižší ceny? Srovnaní dodavatelů.

Topení v energetické krizi – odborné srovnání ceny za 1 kWh kamny, elektřinou a plynem
Jak je to s topením dřevem v energetické krizi? V článku naleznete srovnání cen za 1 kWh vytápění kamny, elektřinou, plynem a ilustrační příklad výpočtu ceny 1 kWh energie.

Dodavatelé energií nabízí službu s cenou elektřiny 1,8 Kč za kWh
Elektřinu za 1,8 Kč/kWh lze opravdu získat. Distributoři nabízejí službu, která je schopna vám ji poskytnout. O co přesně se jedná?

Zjistili jsme, zda se již vyplatí zafixovat cenu elektřiny, nebo raději zatím počkat
Zda je ten správný čas pro fixaci elektřiny, to řeší nejedna domácnost. Fixace může totiž být jistotou, ale také šlápnutím vedle.

Zařízení pro úsporu až 40 % energie většina domácností vůbec nezná
Hromadění CO2, vlhkosti a plísně ohrožuje vás i vaši nemovitost. Existuje přitom systém, který tato rizika eliminuje, a navíc šetří náklady.

Češi se snaží ušetřit na energiích. Jednoduchou úsporu 15 % přitom opomíjí
Domácnosti se snaží najít nejrůznější cesty, jak ušetřit na vytápění. Na jednoduchý detail, který představuje 15% úsporu, ale zapomínají.

Srovnání ceny elektřiny listopad 2023. Změnou sazby lze ušetřit tisíce korun
Přehled cen elektřiny podle jednotlivých distributorů a sazeb v listopadu 2023. Sjednáním správné sazby může domácnost ušetřit nemalé peníze.

Některé domácnosti zbytečně přeplácí za elektřinu. Na vině je chybná volba tarifu
Správně nastavená cena elektřiny pomůže domácnosti ušetřit peníze při nadcházející topné sezóně. Důležité je pohlídat si některé údaje z vyúčtování.

Dodavatelé energií nevrací přeplatky za elektřinu a plyn. Lidé zpětně vymáhají i desítky tisíc
Každý den přibývají stížnosti spotřebitelů, kterým dodavatelé nevracejí přeplatky z vyúčtování. Jak se můžete v takovém případě bránit?