HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Chodníček do zahrady z lepené nebo oblázkové mozaiky – postup, jak na to

Každý, kdo vlastní nějaký kousek zahrady, určitě alespoň jednou okusil ten pocit, kdy se po ní chtěl projít, ale zjistil, že nemá jak a po čem. Celou noc pršelo a zahrada byla rozblácená. Máme pro vás řešení. Chodník do zahrady, který nebude jenom obyčejným chodníkem, ale bude uměním! Chodník z mozaiky. Ať už je vám bližší oblázková mozaika, nebo mozaika z dlažby, tedy z barevných kousků, obě si můžete vyrobit svépomocí. Pojďme se podívat na postup. Jak na to?


Chodník z mozaiky do zahrady
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Alantankenghoe (Flickr CC 2.0)

Chodníky z oblázkové mozaiky 

Správný základ pro zahradní chodníček z oblázků je důležitý. Musíme vyřešit nosný podklad, boční oporu a také odvodnění. Sepsali jsme pro vás podrobný postup krok za krokem. Spoustu nádherné inspirace na mozaikového chodníčky najdete také ve fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Alantankenghoe (Flickr CC 2.0), Fairlie Pate, Ravit Snir, One Kindesign

1. Základ pro mozaikový chodník – postup, jak na to

  • Musíme odkopat zeminu do hloubky 20–25 cm.
  • Následně do vykopaného prostoru nasypeme asi 10 cm drceného kamene, který hodně udusáme. Jeho funkce je důležitá. Je zde proto, aby mohla odtékat voda.
  • Třetí vrstvou je štěrk a písek smíchaný dohromady. Tato vrstva je tzv. nosná. Je nezbytně nutné, abychom ji pořádně usadili, aby se nám později mozaika nepropadala.
  • Na závěr dáme betonový potěr. Tloušťku betonového potěru volíme podle velikosti největšího oblázku (tedy cca 10–15 cm). Doporučujeme  do něj položit výstužnou rohož kvůli soudržnosti.
  • Do betonové vrstvy zasazujeme oblázkovou mozaiku, která by měla být založena nad úrovní okolní půdy, aby mohla bez problému odtékat voda.
  • Pokud chceme u chodníku obrubníky, potom je usadíme na základ z betonu, který necháme po stranách zkosený. Jeho hloubka by měla být 10–15 cm.

2. Mozaika z oblázků – návod na pokládku

Máme připravený podklad pro chodník z oblázkové mozaiky, můžeme se tedy pustit do samotné pokládky. Pokud chceme plastické obrazce, potom stačí, když budeme kombinovat různé barvy a velikosti oblázků. Stejný efekt má i střídavá pokládka kamenů na plocho a na výšku. Z kamenů můžeme vyskládat například nápis, číslo, obrazec. Bohatá inspirace na vás čeká ve  fotogalerii.

Mohlo by vás zajímat: Zámková dlažba: Návod, jak ji zvládnout svépomocí

Chodníčkové mozaiky z dlažby, kachlí a jejich střepů

Mozaika z dlažby, skleněných kostiček nebo ze střepů z obkladaček – možné je všechno. Nejjednodušší pro tvorbu mozaiky je použít koupené skleněné kostičky, ale na podlahu jsou nepraktické. Střepy z obkladaček vyrobíte poměrně lehko (inspirujte se v jednom videu v naší galerii, horší je to s dlažbou, která je tvrdá. Ale všechno jde, když se chce.

1. Správný podklad pro mozaiku

Mozaiku ze střepů můžeme lepit na různé podklady. Záleží na záměru, pro který bude sloužit:

  • Pokud se jedná o obraz, pak je dobré zvolit lehký podklad, tedy např. dřevěnou desku, prkno atd.
  • Pokud bude mozaika vystavena vlhku, pak je třeba použít pevnějšího podkladu, který se působením vlhka nezkroutí. Třeba dlaždici, ale je třeba počítat s tím, že celkové dílo bude těžké. Mozaikou můžeme ozdobit téměř cokoliv. Pro názornost najdete drobnou inspiraci, která se netýká jen mozaikových chodníků, také v naší fotogalerii.
  • Pokud se rozhodneme pro chodník z mozaiky, potom se pro její dlouhou životnost doporučuje lepit ji na dlažbu.

Místo i podklad máme nachystané, dále potřebujeme předlohu pro vzor, který budeme tvořit, a pustíme se do přípravy střepů.

2. Střepy na mozaiku – jak na to?

Jednoduše rozbijeme kachle (nejlépe stejné tloušťky) na střepy. Pokud chceme konkrétní tvary, potom si pomůžeme kladívkem a kleštěmi. POZOR! Určitě používejte ochranné brýle.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

3. Jak udělat lepit mozaiku ze střepů dlaždic

Před samotným lepením si nejprve cvičně vyskládáme mozaiku tzv. na sucho na připravený podklad podle šablony, kterou máme předem nachystanou, třeba namalovanou. Pak můžeme přistoupit k lepení na čisto.

Lepidlo natíráme na jednotlivé střepy, které lepíme na podklad tak, aby mezi střepy vznikaly asi 3 mm mezery, kam budeme na závěr nanášet spárovací hmotu. Každý střep pečlivě natřeme a přitlačíme na podklad, chvíli ho tam přitlačíme. Až je mozaika hotová, necháme ji řádně zaschnout.

4. Spárovací hmota – na závěr spárujeme

Spárovací maltu, kterou namícháme podle návodu na obalu, nanášíme prstem, špachtlí nebo hladícím dřívkem do spár mezi střepy. Nebojme se přebytků, ty setřeme navlhčenou houbou. Spáry musíme důkladně naplnit až po výšku střepů, potom umýt a zahladit hrany. Nakonec necháme schnout alespoň 24 hodin.

Mozaikový chodníček z oblázkové nebo lepené mozaiky vytvoří na naší zahradě pro každého návštěvníka umělecký zážitek. Zahrada, která má chodník z mozaiky, nabyde na půvabu a stane se neobyčejnou. Pokud máte obavy z nedostatku fantazie, potom se nebojte inspirovat v naší galerii. S výsledkem budete určitě spokojeni. Mějte neobyčejnou zahradu s originálními chodníčky.

Vydáno dne:
28.04.2022

Photocredit: Alantankenghoe (Flickr CC 2.0)

1

Dřevěné terasy a jejich životnost

Dřevěné terasy jsou jasnou variantou pro ty, kteří nechtějí dlažbu nebo beton... Číst více →



Venkovní dlažba na terasu: Jak vybrat tu správnou

Co musí splňovat venkovní dlažba na terasu? Podle jakých kritérií se rozhodovat?.. Číst více →



Dřevěná mola a chodníčky, které Vás zavedou mimo realitu všedních dní

Někdy stačí pár vteřin u pěkné fotky a máte hned lepší den. Proto jsme pro Vás připravili fotogalerii s dřevěnými moly a chodníčky, které Vás snad potěší a zvednou Vám náladu... Číst více →



Zatravňovací dlažba: Kde ji použít a jaké má výhody

Zatravňovací dlažba je řešením pro zpevnění venkovní plochy. Zároveň zatravňovací dlažba umožní prorůstání trávy, takže na pohled působí zcela nenápadně... Číst více →



Obklady z mozaiky v koupelně či kuchyni dělají zázraky. A to už několik století.

Jak si obložit koupelnu obklady z mozaiky, jaké materiály a jaký postup se při obkládání doporučuje – aneb vše o mozaikách... Číst více →



DIY kurníky pro slepice – 25+ inspirace pro chovatele, kteří chtějí domácí vajíčka

Rozhodli jste se pro domácí chov slepic? Pusťte se do budování domácího kurníku. Načerpejte základní potřebné informace a inspirujte se v galerii... Číst více →



Během lockdownu si kuchař zrekonstruoval zahradu s terasou za 28 tisíc korun

Umíněnost, odhodlání, vychytralost. I to je příběh kuchaře Marka, který během lockdownu zrekonstruoval s manželkou zahradu a terasu za pár tisíc korun... Číst více →



Zámkovou dlažbu nahradil kutil zatravňovací dlažbou. „Za méně peněz mám lepší řešení,“ hodnotí rozhodnutí

Chcete si položit dlažbu rychleji a levněji? Zapomeňte na klasickou zámkovku a zkuste systém, který Němci používají již desítky let... Číst více →