HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Za měsíc už bude pryč. Češi mají poslední možnost navštívit unikátní dílo u Národního divadla v Praze

Salon dřevostaveb, festival a přehlídka současné dřevěné architektury, se letos konal už podevatenácté. Na slavnostní zahájení do Prahy dorazili kromě řady příznivců dřeva a udržitelné architektury, také renomovaní zahraniční architekti. Během dvou přednáškových dnů si diváci vyslechli celkem 19 prezentací a množství diskusí k nejvýznamnějším stavbám ze dřeva, které v posledním období vznikly. Výstava výběru nejlepších dřevostaveb současnosti však pokračuje. Spolu s unikátní dřevěnou instalací si ji na piazzettě Národního divadla můžete prohlédnout až do 22. května.


Salon dřevostaveb
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Salon dřevostaveb (se souhlasem)

Zahájení festivalu

Devatenáctý ročník festivalu Salon dřevostaveb zahájil v pražském centru Camp svou přednáškou norský designér Bjorn Kierulf, který ovšem od roku 1989 žije na Slovensku, kde se věnuje udržitelné architektuře. V Praze hovořil především o pasivních domech využívajících přírodní stavební materiály. Na něj navázala přednáška nizozemské architektky Do Janne Vermeulen, která pracuje na široké škále projektů velkého měřítka, které spojuje udržitelnost. V poslední době je architektonická kancelář, kde působí, známá díky inovativnímu hybridnímu obytnému domu Haut v Amsterdamu, který patří k nejvyšším dřevěným budovám na světě. Pro český trh je Haut dalším důkazem, že dřevo je materiál i pro výškové stavby, o čemž se přesvědčili i diváci v Campu.

Situace na českém trhu

Od inspirace ze zahraničí program zahajovacího večera plynule přešel k diskusi o situaci na českém trhu a ke dvěma bytovým domům, které nyní vznikají na území České republiky. Následující den se akce přesunula na piazzettu Národního divadla, kde zástupci hlavních partnerů slavnostně přeřízli dřevěný zátaras a otevřeli tak instalaci spojenou s výstavou pro veřejnost. V přilehlých vnitřních prostorech Nové scény se mohli návštěvníci následně seznámit s moderními produkty a technologiemi dřevostaveb a vyslechnout si přednášky a diskuse 17 architektonických studií, které jsou součástí letošní Ročenky vydávané v rámci Salonu dřevostaveb.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Tohle je jen začátek

Dvěma nabitými dny tato akce neskončila, nýbrž začala. Venkovní umělecká expozice s výstavou bude na piazzettě Národního divadla k vidění až do 22. května. Hlavní inspirací byl motiv kruhu coby dokonalého geometrického tvaru. Posezení symbolizují polínka špalku, která po složení tvoří celek – kruhový půdorys.

Vydáno dne:
29.04.2024

Photocredit: Salon dřevostaveb (se souhlasem)

1

Zkušení lékaři odmítli při stavbě svého domu zdravotně závadné materiály
Manželský pár měl jediné přání – bydlet v moderní a mladistvé dřevostavbě. Dnes si majitelé užívají výhled na Malou Fatru.

Výrobnu helikoptér postavili ze dřeva. Navzdory požadavkům majitele ušetřili
Na výrobnu helikoptér využili 16tunové nosníky ze dřeva. Navzdory požadavkům majitele tak ale ušetřili.

Rodinný dům zasadili 75 cm do země. Netradiční nápad má dokonalý výsledek
Dřevostavba, která je zasazená 75 cm do země, ukrývá krásný interiér. Nakoukněte s námi dovnitř a podívejte se na moderní průchozí pokoje i vhodně řešené úložné prostory.

Roubenku jim úřady zatrhly, přesto si masivní dřevostavbu v centru města postavili
Postavit si dům ve stylu roubenky v centru velkoměsta nemusí být nereálné. Mladá rodina našla způsob, jak na to jít legální cestou.

Podle jednoduchého manuálu postavil manažer Václav dům pro 6člennou rodinu. Ušetřil tak 1 milion Kč
Pan Václav dokázal postavit dřevostavbu svépomocí. Samotný návrh domu však svěřil architektovi. Ten jeho důvěru zklamal.

Slavná Scarlett Johansson koupila legendární dřevostavbu v tajném místě Hollywoodu
Slavná herečka Scarlett Johansson bydlí v tajné čtvrti newyorského Hollywoodu. V domě, který navrhl slavný architekt z USA.

Piazzetta Národního divadla ožije výstavou s unikátní dřevěnou instalací a relaxační zónou
Od 18. dubna do 22. května proběhne na piazzettě Národního divadla výstava dřevěné architektury, která je součástí devatenáctého ročníku Salonu dřevostaveb, festivalu a výběrové přehlídky současné dřevěné architektury v Čechách a na Slovensku.

Do obýváku si dovezl luxusní kachlová kamna. Po zimě přišlo vyúčtování, platil měsíčně jen 1 660 Kč
Přestože jim stavební firma ve spolupráci s architektem navrhla krbová kamna, dali na vlastní uvážení. Vybrali si krásná tmavě modrá akumulační kachlová kamna a hned po první zimě byli velice příjemně překvapeni.