HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Lešení: Jaké jsou druhy a možnosti (montáž)

Co je to vlastně lešení? Lešení je pomocná konstrukce, která umožňuje bezpečnou práci a pohyb ve výškách. Nejčastěji se s ním setkáváme ve městech při opravě fasád. Jedná se o dočasnou konstrukci, takže montáž lešení by měla být rychlá a co možná nejjednodušší. Existuje několik druhů lešení, které se dělí podle tvaru, konstrukce i materiálu. Při výběru tedy zohledněte nejen cenu, ale i činnost, kterou potřebujete s lešením vykonávat.


Lešení
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Koupit lešení nebo půjčit?

Lešení je poměrně velkou investicí. Pokud tedy nejste přímo stavební firma, která bude lešení dále využívat, tak je jeho pořízení značně nákladné a nemusí se vám vyplatit. Zamyslete se tedy nad využitím a porozhlédněte se i po možnosti vypůjčení stavebního lešení jen na dobu, kterou skutečně budete potřebovat. Pokud přeci jen zvažujete koupi, tak zkuste najít již použité lešení a ušetřit tím alespoň nějaké finance. Nezapomeňte, že lešení musíte také mít kde uskladnit.

Materiál lešení

V dnešní době se nejčastěji používá ocelové lešení nebo lešení z hliníkových slitin. Velkou výhodou je jednoduchá konstrukce lešení a jeho montáž i demontáž. Typizované dílce je možné opakovaně používat.

Možné je ale využít i alternativních materiálů jako je dřevo. Dřevěné lešení bylo nahrazeno modernějšími typy. Dřevo však bývá součástí i moderních konstrukcí lešení, a to ve formě dřevěných podlážek. V Asii je běžným materiálem pro výrobu lešení bambus.

Konstrukce lešení

Jakékoliv lešení je vždy potřeba zakládat na rovný a stabilní povrch. Zakládání se provádí na vyrovnávací podložky a následně patky. Konstrukce je vždy tvořena systémem svislých a vodorovných trubek, které nesou zpravidla dřevěné podlážky.

Pochozí prostor lešení musí být od výšky 1,5 m opatřen zábradlím ve formě dvou vodorovných tyčí. Stanovena je i výška horního okraje zábradlí a to minimálně 1,1 m. Pokud je zábradlí instalováno ve větší výšce, je nutné přidat i středovou tyč.

Vnější hrana podlážky je doplněna o tzv. okopovou drážku ve výšce 0,15m, která zabraňuje pádu nářadí a materiálu z lešení. Nosnost a stabilitu celé konstrukce je potřeba zajistit systémem zavětrování.

Připevnění lešení k fasádě nebo objektu může být řešeno kotvou přímo do plochy fasády nebo přepažením okenních otvorů. Konstrukce lešení by vždy měla obsahovat technologický postup pro jeho sestavení a v případě velké plochy lešení i vypracovaný statický posudek.

Druhy lešení a jeho cena

Systémové lešení neboli fasádní rámové lešení

Díky své rychlé a jednoduché montáži je systémové lešení nejvíce používaným lešením na stavbách. Konstrukce je tvořena z minimálního množství dílů, které mohou tvořit už samostatné rámy. Je ideálním řešením pro opravu domů, kde je potřeba rychle postavit lešení, ale i k menším stavebním úpravám. Konstrukce systémového lešení rovněž zajišťuje vysokou bezpečnost práce.

Fasádní lešení je systém stavebnice, která je zavěšena do skeletu a tvoří jednotlivá podlaží. Dílce lešení mohou být tyčové, plošné nebo prostorové. Spojené prvky vždy zajišťují pevnou a stabilní konstrukci. Existuje několik ověřených systémů, které mají vlastní princip sestavení dílů. Jedná se například o systém lešení Layher Blitz, nebo i Haki lešení.

Montáž systémového lešení v 6 krocích

• Osazení svislého rámu na podklad.
• Zasunutí podlážky do rámu.
• Zavěšení zábradlí.
• Zaháknutí okopové drážky.
• Zavětrování diagonálou.

Tyto kroky se pak stále opakují, dokud nemáte lešení sestavené do požadovaného rozsahu.

HAKI lešení

HAKI lešení je dílcové lešení, které vyniká svou velmi rychlou montáží a demontáží, která je až 4x rychlejší než u trubkového lešení. Navíc při montáži nebudete potřebovat žádné nářadí. Zakládání je podobně jako u všech ostatních druhů lešení na patky. Sloupky haki lešení mají závěsy, do kterých se jednoduše zasouvají příčníky a podélníky. Na ty se pak umístí dřevěná podlážka. Konstrukci je na závěr potřeba ztužit zavětrováním a doplnit o zábradlí.

Cena haki lešení začíná na zhruba 100 tisících a v dražších variantách dosahuje až k 0,5 milionu korun.

Trubkové lešení

Trubkové lešení je v dnešní době na ústupu. Díky své variabilitě se stále využívá u atypických a komplikovaných rozměrů stavby a při stavbě prostorového lešení. Jeho předností je možnost lešení libovolně sestavit na míru a do karet mu nahrává i jeho cena. Montáž trubkového lešení je však značně časově náročná.

Trubkové lešení je zhotoveno z trubek různých délek. Trubky mají průměr 48,3 mm a tloušťku stěny 3 mm. Zakládání lešení by vždy mělo být na tzv. nánožkách a jednotlivé trubky jsou spojovány upínacími spojkami, které zajišťují křížový spoj.

V případě, že potřebujete délkově nastavit trubku, je možnost použít nastavovací spojky. Při sestavování trubkového lešení budete potřebovat klíč nebo momentový klíč pro dotažení spojů. Nosnost trubkového lešení se mění podle počtu použitých stojek a dalších prvků. Podlahu tvoří nejčastěji dřevěná prkna položená na jednotlivá podlaží.

Žebříkové lešení 

Žebříkové lešení je většinou hliníkové lešení, vhodné pro drobné práce na domě. Základní výška žebříkového lešení dosahuje okolo 5 m a jedná se o dobrou volbu, pokud uvažujete o koupi vlastního lešení. Nevýhodou je pracnější montáž a demontáž, kdy jednotlivé díly je potřeba sešroubovat. Některé modely mohou být opatřeny na jedné straně kolečky pro jejich snadnější posun.

Podívejte se na aktuální cenu žebříkového lešení zde.

Pojízdné hliníkové lešení

Pojízdné lešení jsou montážní věže menších rozměrů, které jsou místo patek opatřeny kolečky. Konstrukce pojízdného lešení je z tenkostěnných hliníkových trubek nebo z trubek ocelových povrchově upravených pozinkováním. Bezpečnost je zajištěna doplňujícími stabilizátory.

Aktuální cenu pojízdného lešení naleznete v tomto odkazu.

Kozlíkové lešení

Lešení konstruované v maximální výšce 3,5 m je vhodné pro drobné stavební práce venku i uvnitř domu. Kozlíkové lešení je sestaveno z podélníků a příčníku a nohy jsou opatřené výsuvným teleskopem pro nastavení výšky. Základní cena kozlíkového lešení se pohybuje okolo 10 tis.

Plošiny

Plošiny tvoří další okruh pomocných konstrukcí pro práci ve výškách. Jedná se o zavěšené plošiny, pojízdné plošiny a další. V rámci lešení je možné zmínit jednoduché skládací plošiny, které vám umožní stabilní plochu pro práci v menších výškách.

Skládací plošinu a její aktuální cenu naleznete zde.

Bezpečnost práce na lešení

Tak jako na každé stavbě, je třeba dodržovat základní předepsané požadavky na bezpečnost práce. Ke ztrátě rovnováhy může dojít i ve velmi malé výšce, nestyďte se vzít si helmu i u vás doma.

Lešení na opravu fasády je vždy vybaveno zábradlím ze dvou tyčí. Vnější okraj pochozí plochy je opatřen zarážkou, aby se zamezilo pádu nářadí nebo materiálu. Dalším typem zabezpečení mohou být ochranné sítě.

Cena a pronájem lešení

Cena lešení se pak odráží nejen v použitém materiálu, ale i v povrchové úpravě, která může být ve formě barevného nátěru, nebo pozinkování. Dále v cenové hladině hraje roli systém lešení, množství dílů a velikost.

Vždy je dobré si porovnat více možností, než samotné lešení zakoupíte. Cena pronájmu je velmi různá a liší se podle druhu a rozměru lešení a délky zapůjčení. Lešení si většinou pronajímáte i s montáží (a demontáží). Cena montáže a demontáže lešení se orientačně pohybuje okolo 75-100 Kč/m2. Za pronájem lešení / 1 den zaplatíte orientačně okolo 1–1,5 Kč /m2

Čemu se vyvarovat při stavbě lešení

Založení, kotvení a ztužení konstrukce jsou hlavní faktory, které ovlivňují únosnost a statickou stabilitu. Je tedy více než nutné jim věnovat značnou pozornost už při samotné montáži lešení.

Zakládání lešení

Prostor, na místech, kde se chystáte stavět lešení by měl být vyklizený a podklad, který je vyrovnaný a pevný. Vždy používejte předepsané prvky odpovídající systému lešení, který se chystáte stavět. Rozhodně není dobrý nápad vynechat při zakládání patky a trubky postavit jen na podložku nebo hůře přímo na zeminu!

Zamyslete se i nad souběhem prací, aby se vám například nestalo, že sice perfektně založíte lešení, ale začnete odkopávat základy pod lešením. V případě, že máte lešení s teleskopickým nastavením patek, vyhněte se jejich maximálnímu vysunutí. Teleskopické vysunutí patek by mělo sloužit jen pro eliminaci nerovností.

Kotvení lešení

Věnujte dostatečnou pozornost únosnosti kotev, protože přenášejí tah i tlak kolmo na objekt. Fasádní lešení může tvořit značnou masu, a když se k tomu přidá i opláštění, nezapomeňte tuto skutečnost zohlednit a přidat více kotev.

Úhlopříčné ztužení neboli zavětrování lešení

Aby se vám lešení nesesypalo jako domeček z karet, je potřeba provést správné ztužení konstrukce. To zajišťuje úhlopříčné ztužení zejména v podélném směru. Systémové lešení jej má zpravidla umístěno v jednom z polí a pravidelně se opakuje. Zavětrování trubkového lešení je křížově po celé ploše v rastru 4 polí.

Nevynechávejte žádnou předepsanou část lešení, ať už máte jakýkoliv systém. Jejich správná montáž je klíčová pro zajištění bezpečnosti nejen vás, ale i ostatních lidí.

Vydáno dne:
01.09.2017

4

Stavba pergoly či přístřešku: Návod jak na povolení a stavbu

Je potřeba stavební povolení? Jaké zásady u stavby zahradního přístřešku a pergoly dodržovat, si povíme v článku... Číst více →



Dřevěná fasáda je lepší natřená nebo zešedlá?

Chtěli byste svůj dům obléct do dřevěné fasády? Přinášíme základní informace... Číst více →



Provětrávaná fasáda – zásady správné montáže

Jaké zásady má provětrávaná fasáda, aby fungovala správně? Přečtěte si pravidla pro správnou montáž... Číst více →



Na půdách se válí statisíce. Jak o ně nepřijít?

Potřebujete v domě, který plánujete postavit více úložného prostoru? Nechcete kvůli tomu stavět další místnost a investovat více peněz? Řešení naleznete zde... Číst více →



Podsklepit nový dům nebo ne? Společně najdeme správnou odpověď

Když se rozhodnete stavět dům, musíte si položit otázku, zda ji podsklepit, nebo ne. Neměli byste se ale rozhodovat jenom s ohledem na peníze... Číst více →



V Číně mají divadlo postavené z živého bambusu. Jak funguje?

Bambus jako základní stavební materiál organického stavebnictví využila čínská architektka. Vytvořila Bambusové divadlo, které je světovým unikátem. Jak vypadá? A dá se hrát, i když prší?.. Číst více →