HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rekonstrukce RD stála majitele 6 mil. Na pozemku má klenot Jizerských hor

Investor při rekonstrukci starého domu dokázal prosadit moderní architekturu. Společně s architektem přesvědčili správu CHKO Jizerské hory a rekonstrukce za 6 mil korun proběhla. V čem byl původní problém? Na pozemku mají klenot Jizerských hor, který však nehrál ve sporu žádnou roli. Uvnitř objektu jsou také zachované 3 prvky z původního objektu. Nic podobného jste snad ještě neviděli.


Rekonstrukce RD stála majitele 6 mil
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Alexandr Hudeček (se souhlasem)

Kombinace dřeva, kamene a betonové stěrky

Interiér je pojat atypicky a v domě tak vznikly velice luxusní prostory. Propojení betonové stěrky, kamenných zdí a dřevěných obkladů bylo pravděpodobně nejlepším rozhodnutím, které mohli architekti zvolit. Prohlédněte si ve fotogalerii, jak se tyto materiály navzájem skvěle doplňují.

Fotogalerie:

i Foto: Alexandr Hudeček (se souhlasem), Se souhlasem majitelů stavby

Investor měl při rekonstrukci tři základní požadavky 

Moderní dům se nachází na poměrně otevřené ploše (hned u veřejné komunikace). Majitel tedy kladl na architekta hned několik požadavků, mezi kterými bylo mimo jiné i zachování soukromí. Jelikož se objekt nachází v CHKO, bylo nutné, aby provedené opravy zapadaly do ustáleného rázu přírody Jizerských hor. Požadavky investora byly následovné:

  • přestavba domu v duchu soudobé architektury při zachování genia loci,
  • zachování nádherných výhledů na Jizerské hory,
  • zachování soukromí majitelů.

Co bylo při navrhování rekonstrukce největší překážkou?

Objekt byl poměrně dlouho neužívaný a některé jeho části byly ve špatném stavebně-technickém stavu. Spousta překážek tedy byla technického charakteru. Investor také musel o svém záměru přesvědčit správu CHKO Jizerské hory, neboť se ochránci obávali moderního architektonického zásahu, který by mohl narušit nedotčenou přírodu severní Čech.

Na fotografie rodinného domu z průběhu rekonstrukce se podívejte zde.

Kromě překážek technického charakteru, bylo asi největším oříškem přesvědčit správu CHKO Jizerské hory o tom, že soudobá architektura není nutně něco, z čeho musí mít strach a co arogantně popře své okolí. Což se snad povedlo, neboť teď mají fotografie domu vystaveny na svém ústředí jakožto příklad moderního přístupu k výstavbě v Jizerských horách,“ říká architekt projektu.

Na dvoře majitele stojí největší lípa v Jizerkách

Lípa, která stojí na pozemku, se stala jeho největší pýchou. Bylo nutné ji prořezat a zajistit, aby nehrozilo narušení nově vzniklého obytného domu. Jedná se však o největší lípu široko daleko. Užitná plocha zrekonstruovaného objektu je krásných 194 metrů čtverečních, přičemž plocha pozemku je až 10násobně větší (2 031 m2).

Uvnitř rodinného domu je citlivě kombinován kámen, betonová stěrka a velkoplošný dřevěný obklad z dýhované dřevotřísky, díky čemuž působí interiér luxusním a reprezentativním dojmem.

  • Vnější obložení je z neošetřených modřínových prken. Venkovní odklad je bez povrchové úpravy.
  • Vnitřní obložení je z dýhované dřevotřísky, dřevo je v interiéru ošetřeno lazurou. 

Od počátku byl projekt navrhován s ohledem a maximálním respektem a symbiózou se svým okolím. I když je tohle snahou a cílem každé stavby, tady se to, samozřejmě i díky citu a invenci investora, snad povedlo nadmíru dobře.

Dispoziční řešení moderního domu

Při vstupu do domu se ocitnete v prostorné předsíni, kde je vestavná skříň na sportovní potřeby a sezónní oblečení. Odtud vedou posuvné dveře do velké vstupní haly. Zde je šikmo umístěné schodiště, malý úložný prostor pod schody uzavřený dveřmi a čtyři dveře odkazující na další místnosti. Vstup do malého sklípku je orientován směrem ke svahu. Vedle něj je koupelna s kamennou sprchou, ze které je možné se dostat na venkovní terasu.

Obývací pokoj s velkým jídelním stolem a samostatně stojícími krbovými kamny je navržený směrem k veřejné komunikaci. Zvláštností je šikmo umístěné okno, které chytře propouští denní světlo do interiéru. Posledním pokojem v přízemí je krásná prosvětlená kuchyně se vstupem na terasu a výhledem do zahrady. Zde majitel zachoval žulové ostění původního vstupu do domuNic podobného jste snad ještě neviděli.

Když vyjdete do patra, ocitnete se v kompletně prosvětlené hale. Odtud vedou dveře do obrovského dětského pokoje, pracovny, ložnice a koupelny s WC. Prohlédněte si detailněji oba půdorysy. Zvláštností v dětském pokoji je také žebřík vedoucí do dřevěného podkroví.

U rodinného domu stojí částečně zastřešené venkovní stání a plocha pro parkování více aut. Také byste zde našli dřevník.

Vytápění domu je řešené na dálku

V domě je navržené podlahové elektrické vytápění v kombinaci se sálavými infrapanely. Tento celek je nainstalován na dálkový přístup tak, aby bylo možné zatopit ještě před příjezdem. Jako doplňkový zdroj jsou v obytném prostoru krbová kamna s dvouplášťovým akumulačním komínem.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Dům udržuje teplo díky jeho zasazení do svahu

Dům je dobře zateplený minerální vatou. K udržování stabilního klimatu v domě ovšem také velice napomáhá zapuštění domu do svahu. Prohlédněte si moderní dům ze všech stran ve fotogalerii.

Majitel trval na zachování třech prvků v domě

Pravděpodobně nejvíce do očí bijící zachovaný prvek byste našli v kuchyni. Dříve zazděný vstupní portál je z kamene a rozhodně byste jej nepřehlédli. Do interiéru se velice hodí, není divu, že si jej majitelé přáli zachovat. Podobně je také odkrytá a očištěná i původní kamenná stěna sklípku v hale a vstupním zádveří. Původní stropní prkna byla dokonce použita na jídelní stůl.

Myslím, že je dům jedinečný symbiózou starého s novým, zachováním původních prvků a jejich harmonickému začlenění do soudobého interiéru, snad i respektováním svého prostředí a okolí, genia loci lokality, které se povedlo zachovat a snad i vhodně rozvinout.“

Stavba je navržená téměř jako low-tech

V rodinném domě nepřibylo po rekonstrukci příliš mnoho moderních technologií. Vyjma dvou níže zmíněných, je stavba naprosto low-tech, což také odpovídá požadavkům majitelů.

  • Dům disponuje sálavými infrapanely.
  • Vytápění je navrženo na dálkové ovládání.

Obecně si myslím, že technologie jsou skvělým pomocníkem, jen jich nesmí být přemíra, pak se člověk trochu stává jejich otrokem a celý systém je daleko náchylnější ke kolapsům a poruchám.

Vydáno dne:
19.12.2022

Photocredit: Alexandr Hudeček (se souhlasem)

4

Vesnický dům u Tábora spojil kámen s dřevostavbou

Dřevostavba u Tábora stojí na původních kamenných základech. Uvnitř však překvapí krásnými detaily, které kombinují tradiční i moderní materiály... Číst více →



Roubenka v Karlově: Co obnáší stavba dřevostavby v srdci Jeseníků?

Roubenky jsou krásné nejen na pohled, ale i pro život. Přečtěte si rozhovor s majiteli, kteří si roubenku postavili a podělili se o své zkušenosti z výstavby. A co by příště udělali jinak?.. Číst více →



Vždy si chtěli postavit víkendový dům na horách. Jak to dopadlo?

Přečtěte si příběh a zkušenosti lidí, kteří toužili po víkendovém domě v horách. Rozhodli se nerekonstruovat starý dům, ale postavit si úplně nový. Postavit si dům v CHKO nemusí být takový problém! Přečtěte si, jak na to... Číst více →



Osudový srub v podhůří Jeseníků – netradiční příběh Martiny a Zdeňka

V článku se dočtete o zajímavém životním příběhu manželů, kteří odešli z Prahy a všechno opustili, aby si splnili sen a postavili si nádherný srub na Jesenicku. Prohlédněte si i fotogalerii... Číst více →



Chata jako z pohádky je ukrytá uprostřed zasněženého lesa

Téměř žádná cesta nevede k dřevěné chatě stojící uprostřed lesa. V zimě zapadnou i malé cestičky a její obyvatelé mají absolutní klid... Číst více →



Petr: Mini domek místo chalupy jsme si postavili na Šumavě

Petr a Lucie se rozhodli pro moderní způsob chalupaření. Postavili si na Šumavě krásný mini domek místo chalupy a nemůžou si ho vynachválit. Prozradili i cenu... Číst více →



Aleš a Lucia: Postavili jsme si rodinný dům u Zlína se sadem a výhledem

Postavili si jednoduchý rodinný dům s krásnými výhledy, velkou zahradou a vlastním sadem. Podívejte se, jak jak si Aleš a Lucia žijí na Zlínsku... Číst více →



10 nejkrásnějších chalup na víkendový či prázdninový pobyt u nás v Česku

Nevíte kam na víkend či na dovolenou? Máme pro vás seznam top 10 chalup po celé České republice pro všechny příležitosti. V nabídce jsou domy s wellness nebo okolím plným pestrých výletů... Číst více →



Stodola na obilí prošla po 700 letech proměnou v nádherné bydlení

Mnozí by ji několika mávnutími lžící bagru zbourali, majitelé této 700 let staré stodoly to ale neudělali a vdechli jí nový život. Vypadá fantasticky... Číst více →



Navzdory snům o skromném bungalovu mají luxusní roubenku. Výsledku nelitují

Navštívili jsme roubenku z masivního borovicového dřeva, kterou si Gabriela s Martinem nechali postavit na Šumavě. Má úchvatný interiér, který si majitelka sama navrhovala. Jaké jsou jejich zkušenosti se stavbou dřevostavby a bydlením v roubence?.. Číst více →