HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Hnojivo na trávník: Jaké zvolit a kdy a jak hnojit?

Pokud závistivě pokukujete k sousedovi na jeho pěkně zelený travní koberec, je nejvyšší čas, abyste se i vy co nejdříve pustili do obnovy své zahrady. Pomůžeme vám vybrat vhodné hnojivo na trávník a vysvětlíme, jak, kdy a čím hnojit. Uvidíte, že se váš trávník brzy zazelená a příště bude zase závidět soused vám.


Hnojivo na trávník
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Hans (Pixabay)

Hnojivo na trávník

Trápíte se tím, že váš trávník vypadá mnohem hůř, než ten u sousedů? Kde je jádro problému a proč se nedaří vytvořit pěkný zelený porost? Obvykle tkví problém v nedostatečném hnojení. Podívejme se proto v tomto článku podrobněji na to, čím a jak trávník hnojit.

Co by mělo hnojivo na trávník obsahovat?

  • Dusík pro podporu růstu a regeneraci trávy.
  • Draslík, který zvyšuje odolnost chorobám, ale také vůči suchu nebo zimnímu vymrzání.
  • Fosfor jako motor růstu a to hlavně kořenového systému.
  • Hořčík, který napomáhá fotosyntéze.
  • Vápník pro vyzrávání na podzim a lepší odolnost vůči vymrzání.
  • Síru do jarních hnojiv proti plísni sněžné.

Fotogalerie:

i Foto: Hans (Pixabay), Williamatzori, Lisa Ferri, Real Simple

Přírodní hnojiva jsou nejprospěšnější

Kromě průmyslových kombinovaných hnojiv se nabízí i hnojení přírodními prostředky. Je možné použít například močovinu, ale je třeba u ní hlídat přesné dávkování, aby nedošlo ke spálení trávníku. Výborným hnojivem pro zelený trávník je kompost, ovšem ten je třeba nechat odležet a po vyklíčení chemicky odstranit semena plevele. Zájem v současnosti budí i ekologická hnojiva algináty, výtažky z mořských řas podporující růst kořenů a symbiózu trav a hub.

Kdy hnojit trávník a čím?

Jarní hnojivo na trávník

První hnojení se doporučuje na jaře v dubnu, za ním by měla následovat aplikace hnojiva v červnu, potom v září a naposledy na konci října. První hnojení by mělo obsáhnout asi čtvrtinu celkové roční dávky, totéž množství v červnu, během září je třeba dodat asi 35 % celkového množství a nejméně na konci října.

Startovací hnojení na jaře na začátku nové sezóny by se mělo skládat z převážně dusíkatého hnojiva pro růst. Množství až 4–5 g/m2. Při jarním hnojení nezapomeňte ani na fosfor pro posílení kořenů, to hlavně u mladých trávníků. Většinou se na jaře dodává komplexnější hnojivo včetně hořčíku a draslíku.

Podzimní hnojivo na trávník

Podzimní hnojení vyžaduje hodně draslíku, který zvýší odolnost trávy proti vymrzání.

Jak často hnojit?

Existují dva druhy hnojiva: krátkodobé a dlouhodobé. Krátkodobé se do trávníku rozpustí rychle. Použijte ho tam, kde chcete mít travní koberec v krátké době. V místech, kde máte čas hnojit pravidelně. Jestliže ale počítáte spíše s růstem trávníku do budoucna, vyberte si dlouhodobé hnojivo. V tomhle případě stačí travní koberec pohnojit maximálně čtyřikrát za sezonu, což vám uspoří čas i práci. Živiny se uvolňují postupně. U krátkodobého hnojiva vzniká riziko, když se vyplaví na jedno místo a zvýšená koncentrace může trávník spálit.

Tip pro vás: Na obalu hnojiva bývá uvedeno, jak dlouho se rozpouští. U dlouhodobých hnojiv to může být sedmdesát dní nebo i více, potom stačí trávník pohnojit maximálně třikrát za sezónu. Podstatná je i velikost granulí. Potřebujete totiž, aby hnojivo proniklo i do hustého travního koberce a přitom nedošlo ke spálení listů.

Jakým způsobem trávník pohnojit?

Vyhněte se hnojení v horkých dnech za plného slunečního žáru a po dešti, kdy je travní porost mokrý. Ideální je hnojit před zálivkou nebo před deštěm. Jak hnojení probíhá? Máte-li menší plochu trávníku, rozpusťte hnojivo ve vodě a zalévejte trávník roztokem. Na větší travní plochu si pořiďte rozmetadlo buď ruční, nebo motorové.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Ceny: Levné trávníkové hnojivo se nemusí vyplatit

Zajímejte se o to, pro kolik m2 je hnojivo určeno (bývá uvedeno například 20 kg pro 665 m2) a jak často se má použít (aktivně působí například 2 měsíce). Na tom závisí celkové náklady na hnojení. Na 100 m2 se pak mohou ceny pohybovat například v rozmezí 60–600 Kč. Levná hnojiva, která se musí aplikovat často, vyjdou ve skutečnosti mnohem dráž. 

Aktuální ceny:

Agro Floria Travin trávníkové hnojivo 20 kg

Agro Vitality Komplex 1 l

Agro KT Travin 8 kg

Vydáno dne:
18.05.2016

Photocredit: Hans (Pixabay)

11

Jak pečovat o trávník? 14 rad pro každé roční období

Máme pro vás základních návod, jak o trávník pečovat na jaře, v létě i na podzim.. Číst více →



Mech v trávníku a jeho odstranění

Dojem z vašeho pěkného trávníku může nenávratně zkazit mech. Jak říct mechu ve vašem trávníku definitivně stop?.. Číst více →



Mulčovací kůra: Kolik stojí a návod jak mulčovat

Plevel je noční můrou mnoha zahrádkářů. Jak vám s tím pomůže mulčovací kůra? Dozvíte se zde... Číst více →



Co Čech, to chalupář. Platí ještě toto tvrzení?

Češi jsou vášniví chataři a chalupáři. Kde se v nás láska k chalupaření bere a jsme v tom opravdu výjimeční? Jak jsou na tom ostatní národy?.. Číst více →



Zelená fasáda jako dekorace – popínavé rostliny, vertikální zahrady a úžasné květinové domy

Vertikální zahrada je stále vyhledávanějším prvkem majitelů domů. Zelené fasády vypadají velice pěkně a plní mnoho užitečných funkcí. Posuďte sami... Číst více →



Monstera adansonii – odborník radí, jak na pěstování originální pokojovky s opičí tváří

Hledáte originální pokojovou rostlinu? Monstera adansonii neboli monkey mask je nevšední liána. Podívejte se, jak ji správně pěstovat... Číst více →



Pěstování monster: 7 základních pravidel + fotopostup přesazování

Pěstování monster není nijak náročné. Kterých 7 základních pravidel je potřeba dodržet? A jaký je návod na přesazování?.. Číst více →



Monstera – vše co potřebujete znát, přehledně od A do Z

Monstera je královna pokojových rostlin. Chcete vědět o monsterách první poslední? Všechny důležité informace o tom, jak monstery pěstovat (i s návody na přesazování a množení), najdete zde... Číst více →