HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Běžný pozemek lze zdarma změnit na stavební. Jeho hodnota vzroste na několikanásobek

Vlastníte vy nebo někdo z vašich blízkých nějaký pozemek? Pak jistě víte, že jeho hodnota se velmi liší na základě toho, k jakému účelu jej lze využít. Zejména zda je možné na něm stavět. Ceny pozemků, které jsou na trhu nabízeny jako stavební a nachází se v dostupné vzdálenosti k větším městům, jsou astronomické. Často se jedná o vyšší miliony korun. Dnes si proto povíme, jak zdarma provést změnu nestavebního pozemku na stavební a zvýšit tak několikanásobně jeho cenu.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Mnoho lidí vlastní zlatý důl a ani o tom neví

Možná vlastníte pozemek, který nyní využíváte typicky jako louku či zahradu. Možná mu nevěnujete pozornost a necháváte jej ladem. Takový pozemek nemívá na trhu příliš vysokou cenu a to právě kvůli účelu, pro který je určen. Zájem je totiž v poslední době zejména o pozemky stavební, kterých je dramatický nedostatek. Málokdo však ví, že provést změnu nestavebního pozemku na pozemek určený k zastavění, není zas tak složité.

Jednoduchý postup zvýšení ceny pozemku

Princip zvýšení ceny pozemku je poměrně jednoduchý a zvládne jej naprosto každý. Základním pravidlem určujícím, zda na pozemku je možné stavět, je tzv. Územní plán. Účastníkem tvorby a úprav územního plánu můžete být i vy. Dokonce se s tím i počítá a účast občanů je přirozeně žádoucí. Ačkoli o tom málokdo ví. Pomocí jednoduché žádosti, kterou najdete na webových stránkách vaší obce si proto můžete zažádat o změnu územního plánu a to tak, že označíte váš pozemek a požádáte, aby byl změněn na stavební. K tomu je nutné dodat potřebnou argumentaci a následně vyčkat na nejbližší aktualizaci územního plánu, kdy bude tento návrh zapracován.

Podáváme žádost

Na webu obce či místního stavebního úřadu si dohledejte formulář s názvem Podnět na pořízení změny územního plánu. Formulář důsledně vyplňte a odevzdejte jej na váš stavební úřad. Podání je bezplatné.

Formulář je obvykle srozumitelný a v případě nejasností s ním pomůže rád úředník na daném stavebním úřadu. Podstatná je část definující požadovaný záměr. Zde můžeme uvést libovolný stavební záměr, který bychom zde chtěli v budoucnu realizovat, či by měl být realizován případně novým vlastníkem (ideálně stavba rodinného domu). Přiložte výpis z nahlížení do katastru a v něm záměr zakreslete. Záměr není časově limitován a zákres není též pro budoucí tvar stavby podstatný.

Důležitá je část Návrh na úhradu nákladů na pořízení UP. Tu pouze proškrtněte.

Úřad žádost přijme a zahrne do aktualizace ÚP

Při nejbližší aktualizaci územního plánu vstoupí tato žádost do hry a bude buď vzata v potaz nebo zamítnuta. Pravděpodobnost, se kterou žádosti bude vyhověno samozřejmě není možno předem odhadnout. Záleží na konkrétním místě a více okolnostech.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Pohled na situaci z druhé strany

Na trhu je nedostatek stavebních pozemků a touto cestou je možno zvýšit jejich množství. To může pomoci mladým rodinám, které mají problém sehnat bydlení a nebo alespoň pozemek pro stavbu. Můžete si tak velmi snadno přilepšit a de facto stát se přes noc milionáři. Na druhé straně ale pokud bychom všechny pozemky převedli na stavební a zastavěli si celou Českou republiku, také to nebude zcela ideální pro život. Proto jsou žádosti zařazovány do aktualizace územního plánu a ten je vždy schvalován jako celek.

Vydáno dne:
09.04.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

11

Když stavební úřad nedodrží termín, existuje cesta, jak se bránit

Zažil to už skoro každý. Úřady jsou přetížené a často nestíhají odbavovat nápor požadavků, které každým dnem přichází od občanů... Číst více →



Koupili 1200 m2 velký pozemek u Prahy. Později zjistili, že polovinu z něj však nemohou využívat

Zjistili jsme, jak tuto ošemetnou situaci mladá rodina vyřešila a jak se aktuálně pohybují ceny stavebních pozemků v lokalitě kolem Sázavy. Některé jsou dosažitelné i pro běžnou rodinu... Číst více →