HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Běžný pozemek lze zdarma změnit na stavební. Jeho hodnota vzroste na několikanásobek

Vlastníte vy nebo někdo z vašich blízkých nějaký pozemek? Pak jistě víte, že jeho hodnota se velmi liší na základě toho, k jakému účelu jej lze využít. Zejména zda je možné na něm stavět. Ceny pozemků, které jsou na trhu nabízeny jako stavební a nachází se v dostupné vzdálenosti k větším městům, jsou astronomické. Často se jedná o vyšší miliony korun. Dnes si proto povíme, jak zdarma provést změnu nestavebního pozemku na stavební a zvýšit tak několikanásobně jeho cenu.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Mnoho lidí vlastní zlatý důl a ani o tom neví

Možná vlastníte pozemek, který nyní využíváte typicky jako louku či zahradu. Možná mu nevěnujete pozornost a necháváte jej ladem. Takový pozemek nemívá na trhu příliš vysokou cenu a to právě kvůli účelu, pro který je určen. Zájem je totiž v poslední době zejména o pozemky stavební, kterých je dramatický nedostatek. Málokdo však ví, že provést změnu nestavebního pozemku na pozemek určený k zastavění, není zas tak složité.

Jednoduchý postup zvýšení ceny pozemku

Princip zvýšení ceny pozemku je poměrně jednoduchý a zvládne jej naprosto každý. Základním pravidlem určujícím, zda na pozemku je možné stavět, je tzv. Územní plán. Účastníkem tvorby a úprav územního plánu můžete být i vy. Dokonce se s tím i počítá a účast občanů je přirozeně žádoucí. Ačkoli o tom málokdo ví. Pomocí jednoduché žádosti, kterou najdete na webových stránkách vaší obce si proto můžete zažádat o změnu územního plánu a to tak, že označíte váš pozemek a požádáte, aby byl změněn na stavební. K tomu je nutné dodat potřebnou argumentaci a následně vyčkat na nejbližší aktualizaci územního plánu, kdy bude tento návrh zapracován.

Podáváme žádost

Na webu obce či místního stavebního úřadu si dohledejte formulář s názvem Podnět na pořízení změny územního plánu. Formulář důsledně vyplňte a odevzdejte jej na váš stavební úřad. Podání je bezplatné.

Formulář je obvykle srozumitelný a v případě nejasností s ním pomůže rád úředník na daném stavebním úřadu. Podstatná je část definující požadovaný záměr. Zde můžeme uvést libovolný stavební záměr, který bychom zde chtěli v budoucnu realizovat, či by měl být realizován případně novým vlastníkem (ideálně stavba rodinného domu). Přiložte výpis z nahlížení do katastru a v něm záměr zakreslete. Záměr není časově limitován a zákres není též pro budoucí tvar stavby podstatný.

Důležitá je část Návrh na úhradu nákladů na pořízení UP. Tu pouze proškrtněte.

Úřad žádost přijme a zahrne do aktualizace ÚP

Při nejbližší aktualizaci územního plánu vstoupí tato žádost do hry a bude buď vzata v potaz nebo zamítnuta. Pravděpodobnost, se kterou žádosti bude vyhověno samozřejmě není možno předem odhadnout. Záleží na konkrétním místě a více okolnostech.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Pohled na situaci z druhé strany

Na trhu je nedostatek stavebních pozemků a touto cestou je možno zvýšit jejich množství. To může pomoci mladým rodinám, které mají problém sehnat bydlení a nebo alespoň pozemek pro stavbu. Můžete si tak velmi snadno přilepšit a de facto stát se přes noc milionáři. Na druhé straně ale pokud bychom všechny pozemky převedli na stavební a zastavěli si celou Českou republiku, také to nebude zcela ideální pro život. Proto jsou žádosti zařazovány do aktualizace územního plánu a ten je vždy schvalován jako celek.

Vydáno dne:
09.04.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

12

Když stavební úřad nedodrží termín, existuje cesta, jak se bránit
Zažil to už skoro každý. Úřady jsou přetížené a často nestíhají odbavovat nápor požadavků, které každým dnem přichází od občanů.

Od 1. 7. se očekává zahlcení stavebních úřadů. Kdo něco potřebuje, měl by jednat ihned
Nový stavební zákon je tu a jak tomu bývá v podstatě vždy, kdy dochází k takto dramatickým změnám, přinese ve svém přechodovém období i značnou míru chaosu.

Koupili 1200 m2 velký pozemek u Prahy. Později zjistili, že polovinu z něj však nemohou využívat
Zjistili jsme, jak tuto ošemetnou situaci mladá rodina vyřešila a jak se aktuálně pohybují ceny stavebních pozemků v lokalitě kolem Sázavy. Některé jsou dosažitelné i pro běžnou rodinu.

Nenašli dostupný pozemek, a tak si postavili dům na louce. Bydlí bez sousedů a mají svět na dlani
Jelikož nesehnali ideální stavební parcelu, rozhodli se pro koupi velké louky nad městem. Viděli v tomto rozhodnutí samá pozitiva, nicméně po pár týdnech pocítili pravý opak.