HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Od 1. 7. se očekává zahlcení stavebních úřadů. Kdo něco potřebuje, měl by jednat ihned

Nový stavební zákon je tu a jak tomu bývá v podstatě vždy, kdy dochází k takto dramatickým změnám, přinese ve svém přechodovém období i značnou míru chaosu. Očekává se ale také, že dojde ke značnému zpomalení odbavování žádostí na stavebních úřadech. Důvod je prostý, úřady budou muset postupně přejít na fungování podle nového zákona, což s sebou ponese komplikace. Úřad má sice stanoveny termíny, do kdy musí žádost vyřídit, ty však není jak vymáhat.


Od 1. 7. se očekává zahlcení stavebních úřadů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: 100 dřevostaveb (se souhlasem)

Kde nový stavební zákon najít?

Asi nejjednodušší cesta, jak se dostat ke kompletnímu znění nejnovějšího stavebního zákona, je pořídit si jej ve formě tištěné publikace. Ta je k dispozici např. zde.

Ne tak zhurta

Se vznikem nového stavebního zákona přichází také určitá přechodná ustanovení, a to proto, aby nedošlo k extrémnímu chaosu v situaci, kdy nikdo neví pořádně, co má jak dělat. V tomto směru je zákon velmi benevolentní. Například dokumentaci bude možno zpracovávat podle dosavadní legislativy až do roku 2027. Zda se rozhodnete to udělat podle dosavadní legislativy nebo podle nového stavebního zákona, pak bude záviset na vás. Jinými slovy můžete si vybrat, která legislativa je pro vás v danou chvíli výhodnější. Což není úplně špatné.

Maňana, jak by řekl Španěl

Další výhodou je plánované prodloužení délky lhůt ze strany stavebních úřadů na dvojnásobek. Stavebník tak bude mít více času na vyřízení všech potřebných náležitostí ve směru komunikace se stavebním úřadem. Není samozřejmě povinnost toho využít, ale je to příjemný bonus, jak se ze změn, které nová legislativa přináší, nezbláznit.

Nejasnosti ještě dříve, než jsme začali

Problémem jsou naopak samotná přechodná ustanovení, která jsou poměrně nejasně stanovena a jejichž výklad je víceznačný. V tomto případě proto bude záležet na výkladu ministerstva pro tu kterou konkrétní věc. Očekává se, že stavebník nebude mít moc šanci se v této části legislativy zorientovat tak, aby dokázal postupovat kompetentně.

Nově 4 druhy staveb

Zavedeny jsou 4 specifické druhy staveb, tedy jejich členění. Jsou to stavby drobné, dále stavby jednoduché, vyhrazené a stavby ostatní. Výhodou je, že stavby drobné je možno realizovat bez stavebního povolení.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Digitalizace je tu

Chystá se digitalizace stavebního řízení. Od 1. 7. bude možno podávat žádosti jak digitálně, tak i stále v tištěné formě. Avšak pozor, dokumentaci bude možno již odevzdávat pouze v digitální formě. Pokud jste autorizovaná osoba, plyne tím pro vás ještě jedna povinnost – budete si muset zřídit digitální podpis.

Vyhláška o požadavcích na výstavbu

Předpoklad je, že bude k dispozici a v účinnosti také od 1. 7. Je však nyní v Bruselu, kde čeká na schválení. Nelze než doufat, že vše dopadne dle očekávání.

Vyhláška o dokumentaci staveb

Ta se nyní pro změnu kompletuje v Česku na ministerstvu. A je také očekáváno, že by měla být hotova do 1. 7., kdy má naběhnout její účinnost. Zda tomu tak skutečně bude, se dozvíme do té doby.

Vydáno dne:
16.04.2024

Photocredit: 100 dřevostaveb (se souhlasem)
Zdroj: Zákon č. 283/2021 Sb.

1

Lidé mohou v tichosti přijít o své stavební pozemky

Vlastníte vy nebo někdo z vašich blízkých stavební pozemek? Dost možná vás vyvedeme z omylu. Je totiž docela dobře možné, že váš pozemek již stavební není, a jeho hodnota se tak několikanásobně snížila... Číst více →



Když stavební úřad nedodrží termín, existuje cesta, jak se bránit

Zažil to už skoro každý. Úřady jsou přetížené a často nestíhají odbavovat nápor požadavků, které každým dnem přichází od občanů... Číst více →



Běžný pozemek lze zdarma změnit na stavební. Jeho hodnota vzroste na několikanásobek

Vlastníte vy nebo někdo z vašich blízkých nějaký pozemek? Pak jistě víte, že jeho hodnota se velmi liší na základě toho, k jakému účelu jej lze využít... Číst více →



Lidé podávají na stavební úřad špatné žádosti. Zbytečně pak čekají

V povědomí většiny lidí jsou úřady obecně zapsány jako něco, s čím je lepší vůbec nepřicházet do styku. Ať chceme nebo ne, někdy je to však bohužel nevyhnutelné... Číst více →