HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Český hudebník si se ženou postavil nový dům u Brna. Opustili tak svůj dvougenerační dům v horách

Jak sami uvádí, na stáří by jim byl dvougenerační dům akorát na obtíž. Rozhodli se tedy postavit moderní bungalov nedaleko Brna, jehož dispozici si navrhli úplně sami, a to z prostého důvodu – jen oni sami dobře znají své potřeby a vědí, co jim vyhovuje nejvíce. Ku příkladu ani neuvažovali nad garáží, pracovnu spojili se zkušebnou pro kapelu a odmítli vřelý dar od obce v hodnotě desítek tisíc korun. Navštívili jsme je a vyfotili pro vás jejich útulný domek. Račte vstoupit.


Rodinný dům Brno
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Z hor rovnou do brněnského údolí

Předtím, než si manželé postavili novou dřevostavbu, bydleli ve dvougeneračním domě. Stál ve velkém kopci, a protože jsou majitelé v nejlepším věku, věděli, že jim to do budoucna příliš vyhovovat nebude. Zkrátka se rozhodli udělat redukci a přestěhovat se do menšího domu na rovině, který jim bude na stáří vyhovovat a dostačovat.

Lokalitu si vybírali podle svých dětí. Chtěli jim být nablízku

Osudová mince padla na Brno. Právě tam totiž bydlí jejich děti, kterým chtěli být nablízku. U Brna se navíc také seznámili s developerkou, která jim zprostředkovala pozemek za výbornou cenu. Shodou okolností už tu bylo vyřízené stavební povolení. Předešlí majitelé měli povoleno stavět, ale potom (z osobního důvodu) couvli. Stačilo tak pouze zažádat o změnu, což je poměrně jednoduchý proces.

Nahlížení do katastru nemovitostí (KN) + NÁVOD

(Už) druhá dřevostavba byla jasnou volbou manželského páru

Zkušenosti s jednou dřevostavbou už měli, a jelikož byli spokojení, rozhodli se v tomto trendu pokračovat. Tehdy stavěli více méně svépomocí a s difuzně uzavřenou skladbou stěn. Tentokrát na to chtěli jít moudřeji. Přes kamarády a známé dostali doporučení na firmu a vyrazili se k nim podívat do výrobní haly i s jejich stavebním poradcem a dozorem. Viděli, jak probíhá panelová montáž, a tak si s firmou plácli.

Pan majitel si dům navrhnul sám

Manželé měli zhotovenou vlastní studii, díky čemuž bylo pak vše jednodušší. Sám pan majitel si nakreslil schéma a vytvořil několik nákresů, jak by měl dům vypadat. Po zkušenostech se stavbou předešlého domu už přesně věděl, co se ženou chtějí a co potřebují. Celý koncept domu je velmi promyšlený.

Projektant dal pak skicám formální podobu. Až později ocenili jeho chytrý tah, a sice dostatečné přesahy střechy. Zastíní se tak velké prosklené plochy v obýváku, které jsou orientovány na jihozápad. I přes vedra, která v létě panují, je v domě pořád příjemně.

Dispozice nového bungalovu

Dřevostavba typu bungalov byla postavena na základě individuálního projektu. Má obdélníkový půdorys o rozměrech 8,9 x 12,7 metrů a dispozici 4+kk. K samotnému domu přiléhá ještě zastřešené stání pro auto, kde se ukrývá i kutilská dílna. Dům má sedlovou střechu se sklonem 25°. Uvnitř najdeme zádveří, ložnici, koupelnu, samostatnou toaletu, technickou místnost, obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, pracovnu a pokoj. Z obýváku je výstup na terasu, která má také vlastní zastřešení. V hlavní obytné místnosti jsou navržená krbová kamna, která zajistí dostatečné vyhřátí této centrální místnosti v domě. Aktuální ceny krbových kamen si můžete porovnat s konkurencí zde.

Pracovna a zkušebna pro kapelu v jednom pokoji

Pan majitel je hudební nadšenec a taky kreativní workoholik. Ve svém domě tedy musel mít jak pracovnu, tak i zkušebnu pro kapelu. A právě tato místnost spojující obě jeho záliby byla pro stavební firmu malým oříškem. Uvnitř má speciální pracovní stůl, do kterého mu elektřinu i data vyvedli kabelem přímo z podlahy, aby byl v místnosti prostor. Odsud tvoří krásné věci. A abychom nezapomněli, součástí většího pokoje je i menší posilovna.

Garáž nechtěli – bez Jaguára je to pro ně zbytečná investice

Skutečnost, že garáž vlastně vůbec nevyužívají, zjistili ve svém prvním domě. S autem jezdí denně, takže by se v garáži stejně moc neohřálo. A zase nepatří do úzké skupinky lidí, kteří by si tam postavili Jaguára a pak ho chodili leštit. Respektovali tedy své současné potřeby a udělali jen venkovní přístřešek.

Porovnejte si aktuální ceny přístřešků na auta v ČR zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Obec jim věnovala nádrž na vodu (4 m3). Odmítli ji

Zdejší obecní úřad dával všem novostavbám nádrže na dešťovou vodu (cca 4 kubíky). Majitelům to však přišlo málo, chtěli využívat veškerou vodu, kterou na pozemku zachytí. A tak nádrž udělali větší a za své peníze. Pan majitel zde plánoval i vrt. Když už tu ale nějakou dobu bydleli, obešel si pár lidí, kteří tu v sousedství vrty mají, a na základě toho se rozhodl, že celou záležitost ještě přehodnotí. Uvědomil si, že se jedná o obrovskou investici, která by se nemusela vůbec vrátit.

Porovnejte si ceny od malých i velkých výrobců podzemních nádrží na vodu zde.

Konstrukční stránka dřevostavby

Manželský pár má difuzně otevřenou dřevostavbu ze systému DMK. Ze strany interiéru jsou všude sádrovláknité desky. Ve stropní konstrukci je 38 cm foukané celulózy a podlahy jsou realizované suchým způsobem. Celkově je dům v nízkoenergetickém standardu.

  • Užitná plocha: 95 m2
  • Zastavěná plocha 113 m2

Na počátku kladli velký důraz na dobré tepelněizolační vlastnosti, tudíž se sloupky dělaly v tloušťce 16 cm namísto běžných 14 cm. Z vnější strany stěny je dřevovláknitá deska, uvnitř panelu je foukaná izolace z celulózy. Ta má kromě dobrých izolačních vlastností i značný fázový posun teplotní vlny, tudíž teplu trvá déle, než stěnou projde. Díky tomu se stavba tolik nepřehřívá ani v létě, což už z vlastní zkušenosti mohou manželé potvrdit.

A to všechno se odehrálo za pouhé 4 měsíce

Bylo to velmi rychlé. Realizace hrubé stavby trvala přibližně 14 dní, přičemž zbytek prací se dodělával 3 až 4 měsíce, než byl dům k nastěhování.

Vydáno dne:
19.05.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

0

Dřevostavba byla jejich osudem: Dům nám postavili za dva týdny, pochvalují si manželé
Od rozhodnutí stavět až po hotovou dřevostavbu všechno běželo jako po másle. Přečtěte si, jak se to Monice a Vladimírovi povedlo.

Jitka: Po bydlení ve dvou zděných domech jsem si na stáří postavila dřevostavbu
Přinášíme vám rozhovor s paní Jitkou, která si po dvou zděných domech postavila na aktivní stáří dřevostavbu. Jak se jí v ní žije?

Největší srub na světě se stavěl pouhé čtyři měsíce. Jeho stáří vás překvapí
Několikapatrovou stavbu, která je považována za největší srub na světě, si můžete detailně prohlédnout v tomto článku. Jak vypadá interiér takové obrovské dřevostavby? A jaké je její stáří?

Stavařka z USA si nechala postavit dřevostavbu v Česku. Odhalila zásadní nedostatky
Paní Lída se po letech života v USA rozhodla usadit nedaleko Prahy na klidném venkově, kde si nechala postavit bungalov 4+kk na základě svého vlastního návrhu. Jaké vidí hlavní rozdíly mezi českými a americkými dřevostavbami?

Bydlení na stáří může mít úroveň. V soutěži o nejlepší dřevostavbu uspěl nový domov důchodců
Čeští studenti se pustili do návrhů úžasných dřevostaveb nejen pro seniory a ty nejlepší projekty si můžete prohlédnout právě zde.

Senioři si na stáří postavili nový dům. Dokázali, že když se chce, všechno jde
Vyměnili velký dům za menší dřevostavbu o užitné ploše 96 m2 a své rozhodnutí si nemohou vynachválit. I přes původní obavy z velkého neznáma se pustili do výstavby, a svůj nový domov si dokonce dokončili svépomocí.

Mezigenerační závod o čas vyhráli rodiče. Na stáří si postavili bungalov a bydleli dříve než jejich dcera
Moderní dřevostavbu, kterou si nechali postavit na dokončení, přizpůsobili i bydlení maminky pana majitele. Jejich vícegenerační bungalov tak zaujímá 200 m2 užitné plochy.