HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mezigenerační závod o čas vyhráli rodiče. Na stáří si postavili bungalov a bydleli dříve než jejich dcera

„Jsme už starší, ale i přesto jsme měli tu odvahu jít do moderní technologie. Dcera se rozhodla pro zděnou stavbu a hodně s manželem nadávali, že je to hrozné,“ popisuje majitel průběh výstavby rodinné dřevostavby a porovnává ho se stavbou domu své dcery. Moderní dřevostavbu, kterou si nechali postavit na dokončení, přizpůsobili i bydlení maminky pana majitele. Jejich vícegenerační bungalov tak zaujímá 200 m2 užitné plochy.


Dvojbungalov s tepelným čerpadlem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Nový život klepal na dveře. Stačilo otevřít

Manželský pár v nejlepších letech bydlel zprvu v pronájmu v řadovém domku. Dispozice jim časem přestala vyhovovat (především dvoje schody byly problém) a daleké dojíždění do práce bylo poměrně únavné. Dalším důvodem ke stavbě nového domu bylo to, že jejich dcera už si budovala domov se svojí novou rodinou a jejich syn odešel za studiem do jiného města. Důvodů pro nové bydlení bylo tedy hodně, takže se nebáli vzít věc do vlastních rukou a začít to řešit. Postupem času se však naskytl další „problém“.

Moderní bungalov zaujímá 200 m2. Manželé vybudovali vícegenerační bydlení

Zatímco si manželé plánovali nové bydlení, zjistili novou informaci, která kompletně zamíchala kartami. Majitelova maminka potřebovala také vyřešit nové bydlení – bydlela ve starém domě na návsi a na všechno už sama nestačila.

Pro vaši orientaci – pohybujeme se tu ve třech generačních rovinách. Nový dům si stavěla mladá dcera s manželem i její rodiče, kteří svůj návrh přizpůsobovali mamince pana majitele.

Dispozici nového domu si navrhli sami. Žádná „typovka“

Dřevěný dvojbungalov má rozměry 21,3 × 10,6 m a skrývá v sobě dvě samostatné, nepropojené bytové jednotky s vlastními vchody. Větší byt má dispozici 3+kk a nabízí dvě ložnice se vstupem ven na terasu, velký obývací pokoj s kuchyní, koupelnu, samostatné WC, praktickou šatnu a prostornou technickou místnost. Druhý byt je menší s dispozicí 2+kk. Kromě šatny a jedné ložnice je rozmístění místností podobné jako u většího bytu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Dřevostavba manželů vs. zděný dům jejich dcery

Pan majitel byl zemědělec a kromě minima volného času, který by mohl případně věnovat práci na stavbě domu, se ve stavařině vůbec neorientoval. Zamlouvala se jim tak představa panelové výstavby dřevostaveb, která je velmi rychlá a ve variantě na dokončení i cenově dostupná a pro začínající kutily ideální příležitostí. Sám majitel připustil, že jsou se ženou sice starší, ale i přesto měli tu odvahu jít do moderní technologie, za což jsou teď ve finále rádi.

Zatímco jejich dcera se s partnerem rozhodla pro zděnou stavbu. Zpočátku vypadalo vše velmi dobře, přivezli si velké 20kilové tvárnice a říkali si, že se to bude stavět samo. Jenže potom zapršelo, materiál jim navlhnul a teď má každý kus přes 45 kg a to už není žádná legrace, protože je zvedali i do výšky. V té době velmi nadávali na hroznou a těžkou práci. Dnes už bydlí ve svém a zda svého rozhodnutí litují či nikoliv, bohužel nevíme.

Co znamená stavba na dokončení?

Investoři volí tuto variantu většinou kvůli příznivé ceně a vyhovující nabídce od dodavatele. Často si převezmou stavbu od firmy v určité fázi dokončenosti a zbytek dodělávek si řeší svépomocí nebo dodavatelsky (podlahy, výmalba, osazení dveří a zárubní atd.).

Koupelny a podlahy si dělali manželé sami, jinak všechno včetně základové desky a stavebního povolení dodávala firma. Na stavební povolení si sjednali místního projektanta, aby to měl na úřady blízko. Řešil se jen správný sklon střechy, jinak šlo vše hladce.

Dům na klíč vs. hrubá stavba – přehled pojmů, které definují konečnou cenu

Jednotlivé fáze trvaly v řádech týdnů. Manželé do roka bydleli

V době, kdy jejich dcera s rodinou ještě stavěla svůj nový dům, rodiče už vesele bydleli. Během jednoho měsíce byly hotové základy, které si majitelé nechali realizovat od stavební společnosti. Měsíc po technologické přestávce se už montovaly panely. To trvalo jen pár dní. Poté přišla na řadu střecha a do dvou týdnů byla hrubá stavba hotová. Dokončovací práce trvaly celkově zhruba čtyři měsíce. Nejdéle čekali na tepelné čerpadlo.

Kotel na uhlí vyměnili za tepelné čerpadlo. S tím však byly jen problémy

Ve starém domě měli manželé také vysoké účty za topení. Byl tam instalovaný kotel na uhlí, který pro ně znamenal nejen vysoké náklady, ale i spoustu práce kolem. Toto byl mimo jiné jeden z dalších impulsů k velkému rozhodnutí postavit si nový dům.

Na připojení nového tepelného čerpadla si však majitelé museli pěkně počkat. Jeho dodavatel jim ho totiž nezapojil včas. V zimních měsících se dělaly podle plánu sádrokartony na stropech. Nebylo ale čím dům vytopit, tudíž bylo v domě poměrně vlhko a zima (sádrokartony se tím pádem zvlnily). Naštěstí stavěli se schopnou stavební firmou, která problém poměrně rychle a hladce vyřešila –všechny stropy se zase sundaly a udělaly nanovo. Tím se však majitelům stavba o měsíc protáhla. Tepelné čerpadlo ve finále vytápí obě bytové jednotky prostřednictvím podlahového topení.

Srovnejte si aktuální ceny plynových kotlů na českém trhu zde. Zároveň si můžete také porovnat aktuální ceny velmi oblíbených tepelných čerpadel vzduch-voda zde.

Tepelné čerpadlo: jaká je pravda ohledně účinnosti, ceny a dotací

Vydáno dne:
12.05.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

1

Starší generace ustoupila mladší. Chatu přenechala synovi a jeho manželovi
Splnit si sen o dokonalém bydlení je dnes obtížné. Velkorysá maminka se proto rozhodla pomoci svému synovi a přenechala mu rodinné dědictví.

Topný systém, který na rozdíl od tepelného čerpadla bude šetřit po generace
Vytápění je téma. Řeší se cena energií, řeší se dotace, řeší se návratnost. Faktem zůstává, že toto téma je poměrně závažné, jelikož sahá do našich kapes a často poměrně dosti hluboko. Každá doba má své trendové vlny, ke kterým se všichni davově uchylují.

Koupit, prodat nebo vyčkat? Usnadnění dotací a zvýhodněné úvěry 2024 ovlivňují ceny nemovitostí
Blíží se nová vlna zájmu o dotace na opravu starých domů. Majitelé očekávají nával zájemců o koupi domů po babičce.

Nové fotovoltaické panely překvapily rekordní účinností. Jejich pořízení se konečně začne vyplácet
Nový světový rekord je tady. Vědcům se podařilo vyvinout novou generaci křemíko-perovskitových fotovoltaických panelů, které jsou těmi nejúčinnějšími na světě.

Bydlení seniorů a mladých je nesrovnatelné. Nahlédli jsme do jejich domovů
Srovnali jsme bydlení mladší a starší generace. Jak bydlí generace Z v porovnání s boomers a mileniály? Prohlédněte si jejich domy. Rozdíly jsou obrovské.

Český hudebník si se ženou postavil nový dům u Brna. Opustili tak svůj dvougenerační dům v horách
Jak sami uvádí, na stáří by jim byl dvougenerační dům akorát na obtíž. Rozhodli se tedy postavit moderní bungalov nedaleko Brna, jehož dispozici si navrhli úplně sami.

Senioři odmítají žít v domově důchodců. Zaujal je bungalov (119 m2) na stáří, kde mohou bydlet plnohodnotně jako doposud
Dnes se podíváme pod pokličku moderního bungalovu, který je jako stvořený pro manželský pár v nejlepším věku. A to jak dispozičně a vzhledově, tak i cenově.

Nejhorší kutilové všech dob, bungalov pro seniory a samosběry jahod v ČR – to jsou zářezy z minulého týdne
Jasně, výstižně, stručně a na rovinu – přinášíme ty nejzajímavější zářezy z minulého týdne. Pohodlně se usaďte, dejte si kafíčko a jdeme na to.