HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Moderátor Petr Vacek nás nechal nakouknout pod pokličku. Prozradil, jak bydlí s rodinou na Praze 4

Rozhovor s Petrem Vackem, kterého jistě znáte z České televize, byl velmi obohacující. S rodinou bydlí na Praze 4 v řadovém domě (5+1), který zdědil po svých rodičích. Nejedná se o novostavbu, čtyřpodlažní dům byl postavený v 80. letech. Petr se s nadšením pustil do mnoha rekonstrukcí, aby zajistil, že bude mít jeho dům nižší tepelné ztráty. V rozhovoru nám popsal svůj vytápěcí systém a mnoho dalšího. Přečtěte si o důsledcích instalace centrální rekuperace, které pociťuje převážně jeho žena, nebo o amatérském systému zadržování dešťové vody.


Petr Vacek
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: David Sedlecký, Petr Vacek (se souhlasem)

Nenechte si ujít:

V poutavém rozhovoru s hercem a moderátorem Petrem Vackem jsme se dozvěděli spoustu informací ze zákulisí jeho života. Detailně nám popsal, jak s rodinou bydlí na Praze 4, i způsob, jakým vytápí svůj dům z 80. let. Jaký je jeho pohled na soběstačné bydlení s ostrovním systémem? Jaké změny plánuje se svou fotovoltaikou? Proč je podle něj nevýhodný solární ohřev vody? A proč chodí během zimy splachovat záchod se sekyrkou? Přečtěte si o jeho netradičních postupech v článku níže.

Pane Vacku, doslechla jsem se, že fandíte bydlení v soběstačných domech. Sám máte ostrovní systém?

Ano, myšlenka soběstačných domů se mi zamlouvá. Bohužel ale nemám ostrovní systém, jsem stále závislý na síti. Bydlíme v domě z 80. let, který jsem zdědil po rodičích. Každopádně mám fotovoltaiku. V mém případě bohužel došlo k tomu, že mi ji napojili jen na jednu fázi, to znamená, že mám pouze část domu, kde mohu čerpat energii ze sluníčka. Zbytek doplňuji ze sítě.

Plánujete s fotovoltaikou nějaké změny?

Rád bych měl do budoucna celý dům na tři fáze. Do budoucna chci zkrátka využívat energii ze slunce co nejvíc. Aktuálně ji využívám jen v kuchyni – na vaření, provoz myčky a pračky.

A vodu neohříváte energií z fotovoltaických panelů?

Bohužel jsem na začátku neinstaloval tyto technologie systematicky, ale tak nějak náhodně, jak zrovna přišly. Když jsem rekonstruoval dům (v roce 2006), tak jsem tehdy nechal udělal ohřev vody solární, ale ne na fotovoltaiku.

Dokázal byste to víc rozvést?

Jsou to takové solární trubice. Mají přívod k jednomu médiu, které se ohřívá přímo ze sluníčka. Tato energie posléze ohřívá vodu v kotli. Kdybych měl fotovoltaiku od samého začátku, nenainstaloval bych si přímý ohřev vody, protože by nebyl potřeba. Třeba v létě, když mám více přebytků energie, bych mohl právě tuto energii využít na ohřev vody. Teď se mi přebytky ukládají do baterek. Mám dvě baterky o velikosti diplomatického kufříku.

Takže máte dva oddělené systémy. Chápu to správně?

Ano. Fotovoltaiku jsem dodělal až nedávno. Předtím jsem měl jen ten solární ohřev vody, což je ve výsledku nevýhodné, protože na střeše zabírá místo, a tím pádem padá málo sluníčka na fotovoltaiku. Třeba v zimě, když je slunce nízko, se právě přes ty ohřívací panely na vodu nedostane tolik sluníčka na fotovoltaické panely.

Dokázal byste říct, jak výkonný je váš fotovoltaický systém?

Ono se to odvíjí od roční spotřeby domu, a to je u nás cca 3,5 MWh.

Jak vlastně vytápíte celý váš dům?

Kromě fotovoltaiky mám plynový kotel z těch 80. let. Bylo by dost nákladné předělávat celý vytápěcí systém, takže jsem alespoň nechal vyměnit klasický plynový kotel za kondenzační. Tím se docela ušetří. Je to zajímavé. Zkoušel jsem vylézt na střechu, dát ruku na komín a opravdu – to, co jde z komína ven, to je jen takový vlahý závan. Kotel tou kondenzací vody opravdu získává spoustu energie, která by jinak odešla ven komínem.

Ceny plynových kondenzačních kotlů na českém trhu si můžete srovnat např. zde.

Slyšel jste o zákazu plynových kotlů? Jak vnímáte tuto situaci?

Pokud vím, tak se zákaz bude týkat jen prodeje plynových kotlů, ne jejich používání. Ale kdyby bylo opravdu potřeba vyměnit plynový kotel za nový zdroj, tak to udělám. Navíc máme dům nově zrekonstruovaný (včetně nainstalované rekuperace), takže si myslím, že i přes ta fosilní paliva vytápíme dům velmi úsporně.

Zakáže skutečně Evropská unie plynové kotle?

A čím byste případně nahradil plynový kondenzační kotel?

Nejspíš tepelným čerpadlem. Ale zatím si opravdu myslím, že se chovám k přírodě velmi šetrně. I když mám plyn.

Zmiňoval jste rekonstrukci. O jakou konkrétně šlo?

Rekonstruovali jsme vlastně skoro celý dům. Podlahy se předělávaly, dveře se měnily. Dům je zateplený asi pěticentimetrovou vrstvou izolační hmoty, okna jsou teď trojitá, takže docela dost izolují. Máme zateplenou i střechu a k tomu instalovanou rekuperaci.

Co vás vedlo k rekonstrukci domu?

Objevila se dotace zelená úsporám a my jsme o ni zažádali. Abychom splnili podmínky dotace, museli jsme ušetřit 60 % energie na vytápění, což znamená, že samotné zateplení muselo vést k 60% úspoře energie na vytápění. A to jsme zvládli. Jednak to vidím na spotřebě domu a taky na penězích. Najednou nám docela výrazně klesly platby za plyn.

Jaké máte ještě plány s vaším domem do budoucna?

Žádné zásadní změny už nechystám. Chci jen dotáhnout tu fotovoltaiku, aby už nebyl systém na jednu fázi, ale na tři fáze po celém domě. Taky bych rád vyřešil smlouvu s mým distributorem, protože já nesmím prodávat přebytky do sítě. Dřív to bylo možné, ale teď už to nejde. Musí na to být uzavřená speciální smlouva. A když už to na střeše mám a energie je nadbytek, tak proč to neposílat do sítě. Nic na tom nevydělám, ale alespoň může být větší množství ekologicky získané energie. A asi bych do budoucna chtěl ještě více šetřit vodu. To je moje oblíbené téma.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Plánujete pořizovat nádrž na dešťovku?

Mám už takové malé provizorní, hodně amatérské řešení dešťovky na zahradě. Ze střechy je svedená voda do tří sudů na dvorku. Ideálně bych si představoval větší nádrž zapuštěnou do země, ale to je v našem prostředí docela těžké udělat. Máme dům ve svahu a souběžně s ním je řada domů. Bylo by docela komplikované dostat se na druhou stranu těchto domů s těžkou technikou, aby bylo možné na dvoře udělat nějakou jámu.

Kolik orientačně stojí sud na dešťovou vodu? Srovnejte si ceny zde.

A jaké je tedy to amatérské řešení dešťovky?

Žádný složitý systém. Jak jsem říkal, mám na dvoře sudy, které mají dohromady cca 750 litrů. Vodu používám na zalévání a na splachování.

Na splachování? Běháte s kbelíky vody do pater?

Přesně tak. Vezmu kýbl, naberu vodu, vyběhnu nahoru a spláchnu. V zimě je to trochu složitější, protože s sebou musím brát i sekeru a vysekat otvor v ledu. :) Nebo i hlídat teplotu, aby mi ty sudy náhodou mrazem nepopraskaly. Ale je to taková dobrá hra.

To je opravdu celkem dobrá bojovka. Ostatní členové rodiny to taky dodržují?

Ano, je to taková bojovka. Ale samozřejmě je povoleno splachovat i normálně.

Zeptám se ještě na zmíněnou rekuperaci. Jaký typ máte?

Máme centrální rekuperaci. Pod střechou je hlavní jednotka a z ní jsou do celého domu rozvedené průduchy. Na jedné straně fouká a přivádí čerstvý vzduch, na druhé straně zase odebírá už vydýchaný vzduch v domě.

A jste s rekuperací spokojený?

Jsem s ní velmi spokojený. Zajímavá věc je to spíše z psychologického hlediska. Mojí ženě to ze začátku strašně vadilo. Díky tomu, že vzduch, který získáte zpátky, se vám ohřeje o vzduch, který odchází ven, tak vlastně vůbec nedochází k větrání okny. A jak jsme byli odjakživa zvyklí větrat okny, byla to velká změna. Otevřená okna nám signalizovala, že je vyvětráno. Ale teď dovnitř vlastně žádný studený vzduch nejde. Vypadá to, jako by vůbec vyvětráno nebylo.

Rekuperace šetří tisíce korun ročně. Češi jí přesto stále nevěří

Co byste udělal, kdybyste měl dnes stavět nový dům?

Řeknu to takhle. To, co je nepohodlí, to mi vlastně dělá dobře, protože je to v souladu s tím, jak já koukám na život a co si myslím, že je správné. Samozřejmě kdybych měl toto ekologické myšlení na samém začátku a měl to dobře promyšlené, tak bych využíval šedou vodu na splachování atd. Jednak to ale nebylo tehdy dostupné a pak jsem o tom nevěděl, proto to dnes řeším takto. A druhá věc jsou finance. Kdybych nebyl finančně omezený, nechal bych si postavit pasivní dům s fotovoltaikou se systémem na šedou vodu a sbíral bych dešťovku. A snažil bych se vyhnout fosilním palivům. Pasivní dům je zkrátka dobrá investice. Podle mě už energie nebudou levnější nikdy.

Velice děkujeme Petru Vackovi za poskytnutý rozhovor pro stavební portál Dřevostavitel. Pevně držíme palce při realizaci dalších velkolepých projektů.

Vydáno dne:
10.02.2024

Photocredit: David Sedlecký, Petr Vacek (se souhlasem)

3

Nádrž na dešťovou vodu: Kolik vám ušetří a jak ji vybrat?

Nádrž na dešťovou vodu výrazně sníží spotřebu pitné vody z kohoutku. Nádrže na dešťovou se vyrábí pro podzemní i nadzemní využítí. Jak určit její typ a objem?.. Číst více →



Rekuperace vzduchu – co to je, jak funguje a co umí kromě větrání. Vyplatí se vám do ní investovat?

Přečtěte si základní informace o rekuperaci vzduchu, její ceně, možnostech využití a výhodách a nevýhodách jednotlivých typů... Číst více →



Augustová a Bečvář nás přivítali v jejich nové dřevostavbě. Postavili si ji svépomocí

Slavná moderátorka ČT, Marcela Augustová, si se svým manželem Tomášem Bečvářem postavila dřevostavbu v CHKO pod Ještědem. Čím se podle nich liší bydlení ve zděném a dřevěném domě?.. Číst více →



Domácí elektrárnu lze mít bez legislativních omezení. Odborníci je ale nedoporučují

Díky ostrovnímu systému docílíte absolutní energetické soběstačnosti na distribuční síti. Odborníci zde však vidí zásadní problém... Číst více →



Moderátor Pepa Libický znovu boduje. Navštívili jsme jeho tiny house u Staré Huti

Navštívili jsme s redakcí domek Pepy Libického, který přestavěl ze starého kurníku. Využijte jedinečné příležitosti nakouknout k Pepovi domů... Číst více →



Jim Carrey nechal veřejnost nakouknout do své okázalé dřevostavby s vodopádem

Dům Jima Carreyho je galerií, kinem i fitkem. Herec si na luxusním ranči nechal zavést systém, který si můžete pořídit i do svého bydlení... Číst více →



Rostoucí cena vody v roce 2023 děsí české domácnosti. Úspora se přitom sama nabízí

Zbytečné plýtvání vodou se může pěkně prodražit. Existuje přitom způsob, jak využívat dostupnou a levnou dešťovou vodu, která šetří peníze i přírodu... Číst více →



Rekuperace šetří tisíce korun ročně. Češi jí přesto stále nevěří

Systém rekuperace se perfektně hodí do pasivních a nízkoenergetických domů. Obstarává proces větrání, aniž by se vyhazovaly tisíce oknem ven... Číst více →