HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Moderátor splachující kýblem, statisíce volných bytů i elektřina zadarmo – to jsou zářezy z minulého týdne

Shrnuto, podtrženo, krátce, úderně a na rovinu – takové jsou zářezy a novinky z minulého týdne. Začal rozhovorem s moderátorem Petrem Vackem, který byl více než zarážející, a pokračoval hned k České národní bance, jež z ničeho nic překvapila a snížila úrokové sazby. Pro ty, kteří nechtějí stavět, se najednou objevilo přes půl milionu nových bytů. A to není zdaleka všechno. Někteří Češi mohou čerpat elektřinu zdarma. Pokud tedy nefandí plynu – tam vývoj cen zneklidnil domácnosti. Udělejte si dobrý čaj nebo kávu a jdeme na to.


Aktuality z minulého týdne
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: ŠJů, Jan Polák (Wikipedia CC 3.0)

Moderátor Petr Vacek chodí na záchod se sekyrkou

Nehledejte v tom dvojí význam. Je to tak. V rozhovoru o svém bydlení se Petr Vacek zmínil i o svém amatérském sbírání dešťové vody na zahradě. V zimě musel běhat ven dokonce se sekyrkou v ruce. A nebyl sám. Jeho rodina ho následovala.

Moderátor Petr Vacek nás nechal nakouknout pod pokličku. Prozradil, jak bydlí s rodinou na Praze 4

Už můžeme stavět. Úrokové sazby klesly o více než 0,25 %

Úrokovou sazbu už většina bank snižuje. Vybídla je k tomu Česká národní banka, která nejprve snížila sazbu na 6,75 % a o pár dní později na 6,25 %. A v březnu má dokonce klesnout na 4 %.

Úrokové sazby únor 2024: Jakou dostanete aktuálně nejlepší sazbu – tabulka ke stažení

Máme téměř milion prázdných bytů, ale není kde bydlet

Opravdu je bytová krize? Statisíce neobydlených bytů tvrdí opak. Ministerstvo pro místní rozvoj chystá rekonstrukci financovanou z evropských zdrojů. Čerpá částku 8 miliard.

V Česku je 860 tisíc neobydlených bytů. Stát má s nimi velké plány

Sousedé už na vás parazitovat nebudou

Je spravedlnost slepá? V tomto případě rozhodně ne. Se začátkem roku 2024 přišla nová pravidla na rozpočítání nákladů za teplo mezi jednotlivé byty.

S doplácením za energie sousedů je konec. Nová vyhláška se rozhodně nebude líbit všem

Typový dům týdne: Rodinný dům (4kk) za 4 474 221 Kč. Základová deska je v ceně

Základová deska v ceně projektu? Ano, to chci. Díky tomu, se z moderního bungalovu stává cenově dostupné bydlení pro čtyřčlennou rodinu.

Rodinný dům 4kk se základovou deskou v ceně? Výhodné řešení zaujalo veřejnost

Dukovany se chystají přitopit

Elektrárna v Dukovanech letos zvýší výkon o statisíce megawatthodin. Vydělá na tom ČEZ, stát i jednotlivé domácnosti. Můžeme čekat zlevnění elektřiny.

Dukovany zvýší výkon. Elektřina navíc pokryje spotřebu 100 000 českých domácností

Elektřina zdarma jen pro vybrané

A elektřina úplně bez placení nemusí být sci-fi. Je však pouze pro šťastlivce. V České republice se nachází oblasti, jejichž obyvatelé si tento luxus mohou dopřát.

Bydlíte na některém z těchto míst ČR? Pak můžete využívat elektřinu zdarma

Plánovali, projektovali, postavili a pak nás pozvali

Kateřina a Libor se nedokázali shodnout na svém vysněném domě stojícím na území Broumovska. Libor chtěl patrový dům, Kateřina bungalov. Poslední slovo mělo nakonec striktní nařízení ze strany CHKO.

Dřevostavbu si postavili na pozemku rodičů. Omezení ze strany CHKO vyřešili chytře

Když dva dělají totéž, není to totéž

Vypadá jako obyčejný radiátor, hřeje jako obyčejný radiátor, ale obyčejný radiátor to rozhodně není. Fancoily přinášejí moderní a efektivní způsob vytápění.

Fancoily se podobají klasickým radiátorům, jsou však mnohem efektivnější

Ušetřete peníze i váš čas

Čas jsou peníze. Proto chceme stavět rychle. Instalace a realizace modulového bydlení trvá v řádech pouhých hodin. Rodiny tento nový typ výstavby volí čím dál častěji.

Milionáři z USA už to pochopili, domy staví novou metodou. Nahlédli jsme dovnitř

Zmatení zákazníci běhají po elektru

Je to už nějaká doba, kdy došlo ke změně energetických štítků. Pluska u nejlepších spotřebičů už nenajdeme. Třídy A a B stále čekají na to nejlepší.

Spotřebiče A+ nově spadají do třídy C. Změna energetického štítku budí emoce

Vážení, jak moc chcete ten bungalov nafouknout? 

Na českém trhu se objevil nový projekt rodinného domu, který si mohou majitelé uzpůsobit svým potřebám. S velikostí se samozřejmě nafukuje i cena. 

Nafukovací bungalov od velikosti 2kk až po 4kk oslovil veřejnost příznivou cenou

Hola hola, zahradničení volá

Přišel čas na ředkvičky, mrkve, polníček nebo jarní cibulku. Ale pozor – řeč je tu o setí zeleniny jen do pařeniště. Díky němu si můžete prodloužit pěstitelskou sezonu.

První zeleninu můžete zasít už v únoru. Co do pařeniště patří a co ne?

Zjistěte, odkud vítr fouká

Rychlý blower door test odhalí netěsnosti v obálce budovy. To vám pomůže ušetřit tisíce, prodloužit životnost budovy, a navíc získat dotaci.

Kudy uniká teplo? Špatně utěsněná místa lze odhalit pomocí jednoduché metody

Cena plynu se drží při zemi

Jízda na horské dráze. Tu připomínal v poslední době vývoj ceny zemního plynu. Další změny přinesl konec vládního stropu. Výdaje za plyn se budou u jednotlivých domácností lišit.

Vývoj ceny plynu zneklidňuje české domácnosti. Rok 2024 přinesl další změny

Povedlo se jim to. Pražané ušetřili mraky peněz na výstavbě domu

S posledním nájmem odešli manželé rovnou do vlastního domu. Od firmy si nechali postavit hrubou stavbu za minimální náklady a zbytek byl na nich. Dům na dokončení se vyplatil.

Zaplatili poslední nájem a druhý den bydleli v novém domě. Manželé našli cestu, jak ušetřit

Vydáno dne:
18.02.2024

Photocredit: ŠJů, Jan Polák (Wikipedia CC 3.0)

1

Dřevostavbu si postavili na pozemku rodičů. Omezení ze strany CHKO vyřešili chytře

Manželé Kateřina a Libor ze severovýchodu Čech si nechali postavit dřevostavbu 4+kk na pozemku rodičů. Proč se jim tím kompletně změnil život a s jakými komplikacemi se museli potýkat?.. Číst více →



Rodinný dům 4kk se základovou deskou v ceně? Výhodné řešení zaujalo veřejnost

V tomto případě je konečná cena opravdu konečnou cenou. Nebo se vám alespoň rozpočet na výstavbu nenavýší o půl milionu, který byste museli investovat do základové desky. Z moderního bungalovu se tak stává cenově dostupné bydlení pro čtyřčlennou rodinu... Číst více →



Kudy uniká teplo? Špatně utěsněná místa lze odhalit pomocí jednoduché metody

Pokud jste si postavili nový dům a máte pocit, že vám dovnitř fouká, ještě nemusíte zoufat. Existuje jednoduchý test, který netěsnosti odhalí... Číst více →



Milionáři z USA už to pochopili, domy staví novou metodou. Nahlédli jsme dovnitř

Rychlejší, levnější, vkusnější a praktičtější. Lidé v zahraničí staví rodinné domy metodou, která většině Čechů není blízká... Číst více →



Zaplatili poslední nájem a druhý den bydleli v novém domě. Manželé našli cestu, jak ušetřit

Postavili si menší bungalov (88,7 m2) kousek za Prahou a aby ušetřili, domluvili se s firmou na částečném dokončení domu svépomocí. Stavební společnost jim vyšla vstříc, a oni si tak nemuseli lámat hlavu s tím, aby utáhli nájem pražského bytu a spláceli hypotéky najednou... Číst více →



Fancoily se podobají klasickým radiátorům, jsou však mnohem efektivnější

Pokud rekonstruujete nebo stavíte dům a zvažujete pořízení modernějšího a efektivnějšího systému, než jsou klasické radiátory, měli bystě zvážit fancoily... Číst více →



Spotřebiče A+ nově spadají do třídy C. Změna energetického štítku budí emoce

Brzy uplynou tři roky od zavedení nového systému hodnocení energetické náročnosti spotřebičů. I přesto se v něm málokdo vyzná nebo o něm ví... Číst více →



Vývoj ceny plynu zneklidňuje české domácnosti. Rok 2024 přinesl další změny

Vypočítali jsme cenu plynu u typických českých domácností. Částku na vyúčtování v roce 2024 ovlivní výběr dodavatele i konec vládního stropu... Číst více →



Nafukovací bungalov od velikosti 2kk až po 4kk oslovil veřejnost příznivou cenou

Je oblíbený nejen svým tvarem do L, zastřešenou terasou nebo odhalenými trámy v interiéru, ale především příznivou cenou, na kterou dosáhnou i mladé páry... Číst více →



První zeleninu můžete zasít už v únoru. Co do pařeniště patří a co ne?

Skvělá alternativa ke skleníku je tzv. pařeniště. Jak jej založit? Co a kdy do pařeniště sázet? To vše se dozvíte v našem článku... Číst více →