HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Některé stromy a keře umí výrazně lépe odstínit nejen slunce, ale i hluk silnice

Dřeviny, ať už ve formě stromů nebo keřů, jsou nedílnou součástí každé zahrady. Plní různé účely. Největší výhodu, kterou dřevina může poskytnout, však lidé stále velmi často nepochopitelně opomíjí. Jedná se o specifickou schopnost ochrany nejen před sluncem, ale i před hlukem. Některé druhy stromů totiž vykazují v tomto směru mimořádné výsledky a znatelně zlepšují kvalitu života majitelů. Zjistili jsme proto, které to jsou.


Výběr dřevin
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Záleží na tom, co od dřeviny chcete

Dřeviny na svých pozemcích obvykle sadíme nejen pro prosté potěšení ze zeleně anebo touhy hrabat na podzim listí, ale s nějakým hlubším krajinářským záměrem. V krátkosti, očekáváme nějaký efekt. To, že pro nás udělají něco navíc. Stejně jako od ovocných stromů v sadu chceme úrodu, od dřevin vysazených u domu si slibujeme stín, snížení prašnosti, omezení hluku, ranní zpěv ptáků anebo pestrobarevnou záplavu listů. Ne každý druh ale umí všechno.

Chcete si zajistit soukromí?

Na vymezení hranic pozemku i jako protihluková bariéra nebo stromový plot vám skvěle poslouží dub letní (Quercus robur). Pokud ovšem preferujete výšku. Chcete-li se raději držet při zemi, vysaďte sestřihávaný buk lesní (Fagus sylvatica). Jeho červenolisté kultivary jsou kouzelné. Za zmínku jistě stojí i habr obecný (Carpinus betulus), jehož předností je velmi husté prorůstání.

Vyzkoušet můžete i dřišťál obecný (Berberis vulgaris). Je sice nižší, ale k ochraně vašeho pozemku přidává ostny. Pokud toužíte po zeleni, která vám na vašem pozemku poskytne soukromí, ale přitom vás nezatíží péčí o spadané listí, je jasnou volbou jeden z mnoha kultivarů jalovce viržinského (Juniperus virginiana). Stálezelenou krásou oplývá zerav západní (Thuja occidentalis). Pravda, do živých plotů je poněkud fádní.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Je libo trochu stínu?

Pak se s důvěrou můžete obrátit na javory. Krásně košatí, jejich koruna je jako jeden velký slunečník. K senzaci javoru červeného (Acer rubrum) je třeba přičíst jas listů na podzim. Že byste raději něco exotičtějšího, něco, co sousedi neznají? Chybu neuděláte s liliovníkem tulipánokvětým (Liriodendron tulipifera). Jen pozor, dorůst může běžně i dvaceti metrů výšky.

Efekt stínu je v případě morušovníků černých (Morus nigra) doplněn také o užitkovou stránku. Pozlobit vás ale mohou svými mazlavými plody na chodníku. Hygieničtější je zakrslá katalpa z čeledi trubačovitých. Rychlý růst spolu s košatou stinnou korunou nabízí platan javorolistý (Platanus × acerifolia). Vpravdě impozantní strom. Nižší a neméně rychle rostoucí je pak Crataegus crus-galli, který se hezky česky jmenuje hloh kuří noha. I on nabízí živé barvy projasňující zahradu.

Pro ty, kdo se rádi předvádí

Rádi byste udělali dojem a nechali na svém pozemku vyrůst něco, co k sobě přitáhne pozornost? Jednou z možností je javor dlanitolistý (Acer palmatum). Působí vizuálně strhujícím dojmem od jara až do podzimu, kdy se nádherně vybarví. Vysoce dekorativní je také například tisovec dvouřadý (Taxodium distichum), který dobře snáší vlhké půdy. V Česku si je drží jen arboreta a skuteční znalci, je to jehličnatý klenot.

A co pro radost ptáků a opylovačů?

Užitek pro všechny přináší polodivoký dřín obecný (Cornus mas), který je nenáročný na prostor i půdní podmínky. Křovitý hloh jednosemenný (Crataegus monogyna) oživuje své okolí pylem, jemnými kvítky a malými červenými plody. Ty na větvích budou zářit i poté, co přijde bílá zima. Neméně elegantně pak působí hlošina okoličnatá (Elaeagnus umbellata), dřevina středomořského rázu připomínající olivovník. Její květy lákají motýly.

Nejen pohledem potěší temnoplodec černoplodý (Aronia melanocarpa). Vstřícný k pěstování je svou nenáročností a odolností vůči mrazům. A pilné včelky vás samozřejmě pochválí i za „obyčejnou“ vrbu (Salix) nebo lísku (Corylus). Obě přitom rostou poměrně rychle a fungují jako přírodní pumpy snižující zamokření půdy. Jejich vysazením vlastně ochraňujete celý pozemek a nemovitost.

Špatný výběr dřeviny pro živý plot může způsobit velké problémy

To nejtěžší můžete přeskočit

Růst každé rostliny, dřeviny nevyjímaje, je ovlivněn příhodností podmínek na stanovišti. Ne každá dřevina snese písčitý substrát, jiné nesnáší zamokření. Některé si žádají stín, jiné mají specifické požadavky na pH půdy. Za předpokladu, že strom vysadíte do optimálních podmínek, můžete očekávat tempo růstu odpovídající hrubému průměru. Pro některé z běžných českých dřevin je shrnuje následující tabulka.

Pokud tedy máte velká očekávání, ale málo času a chcete se dobrat požadovaného efektu okamžitě, můžete investovat do koupě rozrostlého stromu. Ale bude vás to něco stát. Kvalitní stromy dorostlé alespoň 1,5 metru výšky dnes levněji než za 4 000 Kč nepořídíte. Dvoumetrové exempláře běžných českých druhů se pohybují v cenovém horizontu kolem pěti až šesti tisíc.

Se sumou sedmi až osmi tisíc korun počítejte u druhů exotických, dorostlých do výšky 2,5 metru. Stromy vyšší anebo vzácnější pak přijdou na desítky tisíc korun. Je zajímavé, že lidé jsou často schopni se na svých pozemcích dřevin svéhlavě zbavovat, aniž by si byli vědomi jejich mnohatisícové peněžní hodnoty.

Vydáno dne:
13.05.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

0

Dřevostavitel radí: Jak zasadit strom?
To není jen vykopat jámu – postavit do ní strom – zakopat jámu – zalít

Dendrochronologie: Počítání letokruhů stromu není jen hra pro děti
Máte roubenku, trámy nebo krov a zajímá vás jejich stáří? Dendrochronologie není jen laickou metodou, ale naukou, která pro datování využívá letokruhy stromů.

Špatný výběr dřeviny pro živý plot může způsobit velké problémy
Schová vás před zvědavými pohledy sousedů, skryje kompostér na kraji zahrady, a navíc krásně vypadá. Jakou dřevinu zvolit pro živý plot?

Předzahrádka může skvěle nahradit drahý plot. Často je však potřeba nejprve konzultovat s úřadem
Kde najdete levné varianty drahých plotů? Jaké předražené rostliny mají v Česku svou levnou alternativu? Jak vyřešit bezúdržbovou předzahrádku? A jak zvítězit v boji se sousedy a s obecním úřadem?

O šeříku se říká, že je na migrénu účinnější než Ibalgin. Zjistili jsme, jak je to doopravdy
Málokdo si o šeříku zjistí před zasazením potřebné informace. Kromě svého půvabného vzhledu láká mnoho domácností i svými ozdravnými účinky. Ty však byly prokázány pouze u mála provedených studií.

Za pokácení stromů na vlastním pozemku hrozí pokuta 100 000 Kč
Ačkoli se mnoho lidí domnívá, že na svém vlastním pozemku si můžou dělat v podstatě všechno, co se jim zlíbí, není tomu úplně tak.

Černý bez využívá v kuchyni téměř každý. Málokdo však ví, jak jedovatý a nebezpečný může být
O léčivých schopnostech černého bezu se ví už několik staletí. Při nesprávném použití však hrozí zdravotní problémy a otrava. Jak se tomu s jistotou vyhnout?

„Jsou k ničemu,“ kroutí hlavou Petra. Populární neviditelné rukavice jsme zkusili na vlastní kůži
Geniální nápad nebo jen další světoborný vynález, který stojí za starou belu? „Navlékli“ jsme si je a chtěli se přesvědčit o výhodách, které prodejci slibují na svých e-shopech.

Okrasné trávy chtějí téměř všichni Češi. Ukázali jsme 6 největších favoritů z moderních zahrad
Na světě existují tisíce druhů a abychom vám usnadnili výběr, vyzdvihli jsme právě šest z nich, které se staly pro mnoho Čechů těmi nejoblíbenějšími.

Motýlí keř je hitem roku 2024. Květy se objeví hned první léto po nové výsadbě a poletující motýli oživí zahradu
Díky své schopnosti přilákat motýly a nenáročnosti na pěstování je jednou z nejvyhledávanějších rostlin letošního léta.