HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Černý bez využívá v kuchyni téměř každý. Málokdo však ví, jak jedovatý a nebezpečný může být

O léčivých schopnostech a výborné chuti této rostliny se ví už několik staletí. Černý bez obsahuje řadu vitaminů, pomáhá při nachlazení nebo při onemocnění dýchacích cest. Tato zázračná rostlina má však jedno temné tajemství, o kterém ne každý ví. Při nesprávném použití hrozí nepříjemné zdravotní problémy, a dokonce otrava. Jak se tomu s jistotou vyhnout?


Černý bez může být nebezpečný pro lidské zdraví
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: PxHere (CC0)

Od voňavých květů až po bezinky

Černý bez je běžně známý keř, který kvete především v květnu a červnu. Během tohoto období ho rozpoznáme podle bohatých květenství tvořených drobnými kvítky. Bílé až nažloutlé květy jsou silně aromatické. Po odkvětu se na rostlině objeví malé tmavě purpurové až černé plody, takzvané bezinky. Ty začínají dozrávat koncem srpna. Bez dosahuje běžně výšky okolo 5–9 metrů a většinou se vyskytuje na březích, kamenitých místech, v plotech a u lesů, v půdě bohaté na dusík.

Černý bez umí zázraky

Černý bez má dlouhou historii v lidové medicíně a jeho květy i plody jsou oblíbené pro své léčivé účinky. Keř obsahuje například vitaminy A a C, éterické oleje nebo omega-6 mastné kyseliny. Šťávy z plodů snižují migrénové bolesti, výluh z květů se zase doporučuje při nachlazení a při horečnatých onemocněních dýchacích cest. Odvar ze sušených květů je močopudný, rozpouští hleny a podporuje pocení.

Chlazený neslazený čaj z květů pomáhá při zažívacích problémech, plynatosti, pomalém trávení nebo nedostatečné činnosti žlučníku. Také podporuje funkci ledvin a močového ústrojí. Černý bez byl i v minulosti považován za jednu z nejléčivějších rostlin. Proto se u ní také vžilo pořekadlo: „před heřmánkem smekni a před bezem klekni“. Pokud nechcete trávit čas sběrem a zpracováním čerstvých květů nebo plodů, podívejte se na aktuální ceny doplňků stravy s černým bezem např. zde.

Bez má dlouhou tradici také v kuchyni a potravinářství. Šťáva z plodů – bezinek – se využívá jako potravinářské barvivo. Květy jsou zase oblíbené pro výrobu džemů, sirupů, ale také vína.

Zázračná rostlina v sobě skrývá velké nebezpečí

Málokdo si však uvědomuje, že tato užitečná rostlina může být za určitých podmínek nebezpečná. Listy a kůra černého bezu jsou jedovaté, obsahují látky glykosid sambucinigrin a alkaloid sambucin. Po požití ve velkém množství mohou způsobit nevolnost, zvracení, a dokonce i vážné otravy. Podobné účinky mají i plody, pokud dojde k jejich konzumaci ve velkém. Plody musí být vyvařeny nebo projít fermentací, aby ztratily svou jedovatost a byla konzumace bezpečná. Závažnost otravy závisí na množství požité rostliny a na citlivosti jedince.

U dospělého jedince by muselo dojít k požití velkého množství černého bezu, aby byly způsobeny vážnější zdravotní problémy. Nicméně i menší množství může způsobit nevolnost, zvracení a jiné trávicí obtíže. Naproti tomu děti jsou obecně citlivější na účinky jedovatých látek, a proto by pro ně i menší množství jedovatých rostlin, včetně černého bezu, mohlo být nebezpečné. Stejně tak i zvířata mohou být touto rostlinou ohrožena. Psi a kočky někdy mívají podobné reakce jako lidé, včetně nevolnosti a zvracení.

Je tedy důležité být opatrný a zajistit, aby byl černý bez mimo dosah dětí a domácích zvířat. V případě požití většího množství nebezpečných částí černého bezu nebo při zpozorování jakýchkoli příznaků otravy je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Keř, který nemá rád změny

Černý bez je relativně nenáročný keř, ale má jednu zvláštnost: není příliš tolerantní k přesazování. Pokud je jednou zasazen na určité místo, je lepší ho nechat tam, protože přesazování může snížit jeho životnost a produktivitu. Černý bez preferuje polostinná stanoviště s dobře propustnou půdou. Poradí si i s chudšími půdami, pokud mají dostatečnou vlhkost. Díky odolnosti vůči znečištění a mrazu je ideální rostlinou pro růst ve městech. Pro podporu bohatého kvetení a větší úrody plodů je vhodné každoročně provádět řez. Starší větve odstraňujeme, aby došlo k omlazení rostliny a růstu nových výhonků. Řez je nejlepší provádět v období vegetačního klidu, tedy od listopadu do března.

Vydáno dne:
17.05.2024

Photocredit: PxHere (CC0)

9

Královnu zimních zahrad chce mít doma každý. Málokdo však ví, že jednu věc nesnáší
Ti nejodvážnější umí pěstovat kamélii i doma. Dokáže kvést po celou zimu, je ale potřeba vědět, jak ji pěstovat správně a jaká věc jí opravdu škodí.

Málo známá přísada v hnojivu výrazně urychluje klíčení i růst. Nejvíc pomáhá hned na jaře
Rychle podpoří růst rostlin a zeleniny, zničí slimáky a dodá všechny potřebné živiny půdě. Tato téměř všemocná přísada v hnojivu je mezi zkušenými zahrádkáři běžná, málokterý začátečník ji však zná.

Vypěstovat si doma hlívu ústřičnou zvládne každý. Špatná péče je však často příčinou nebezpečných plísní
Hlíva ústřičná má kromě ozdravných účinků také skvělou chuť. Vypěstovat ji navíc zvládne každý. Stačí dodržet základní podmínky a zanedlouho můžete úrodu sklízet ve velkém.

Fuchsie si pořizují Češi ve velkém. Bohužel však mohou skrývat nebezpečné parazity
Ať už zvolíte pro fuchsie slunné místo, polostín nebo stín, neuděláte chybu. Dejte si ale pozor. Při špatné péči se dostaví nechtěný hmyz, který s vašimi krásnými květinami pěkně zatočí.

Lidé podceňují míru jedovatosti oleandru. Měli by ho držet dál od dětí a zvířat
Oleandr je jednou z nejméně náročných přenosných rostlin vůbec, výměnou za tuto vlastnost je však jedovatý. Mnoho domácností o této skutečnosti ví, ale jen málokteré drží tyto rostliny dál od svých dětí.

O šeříku se říká, že je na migrénu účinnější než Ibalgin. Zjistili jsme, jak je to doopravdy
Málokdo si o šeříku zjistí před zasazením potřebné informace. Kromě svého půvabného vzhledu láká mnoho domácností i svými ozdravnými účinky. Ty však byly prokázány pouze u mála provedených studií.

Jahodomalina je ovoce na pomezí jahody a maliny. Děti ji milují a daří se jí všude
Maliny i jahody v sobě mají mnoho vitamínů a jak známo, patří mezi nejoblíbenější zahradní plody, zejména u dětí.

Některé stromy a keře umí výrazně lépe odstínit nejen slunce, ale i hluk silnice
Dřeviny, ať už ve formě stromů nebo keřů, jsou nedílnou součástí každé zahrady. Plní různé účely. Největší výhodu, kterou dřevina může poskytnout, však lidé stále velmi často nepochopitelně opomíjí.

Skalku lze mít v každém koutě zahrady. Zjistili jsme, které skalničky se hodí do stínu a které na přímé slunce
Existují skalničky, které slunce nepotřebují a upřednostňují stín, i takové, které sluníčko přímo milují. Podívejte se, které jsou ty pravé pro vaši skalku.