HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pokuta až 20 tisíc za vyhození vánočního stromečku na ulici. Kam s ním?

Povětšinou na Tři krále vyvstává otázka, kam vyhodit vánoční stromeček. A ideálně tak, abyste se vyhnuli vysoké pokutě za jeho špatnou likvidaci. Pokud byste totiž chtěli vyhodit vánoční stromeček do popelnice, vystavili byste se riziku pokuty až 20 tisíc korun. Každé krajské město má ovšem trochu jiná pravidla. Existují i místa, kam se stromeček v žádném případě nesmí odvážet. Pojďme se na to podívat.


Kam vyhodit vánoční stromeček?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ivan Radic

Správná likvidace vánočního stromku

Existuje mnoho způsobů, jak zlikvidovat vánoční stromeček. Nejjednodušší variantou je kupříkladu bioodpad. Pokud nežijete v bytě, nabízí se vám i možnost opětovného využití stromečku na zahradě. Naopak pokud bydlíte ve městě, dejte si pozor na vyhození vánočního stromečku do popelnice. A pokud jste už slyšeli o odvozu stromečku do zoo, raději to nedělejte.

Porozhlédněte se v okolí po kompostárně nebo sběrném dvoře

Vánoční stromeček můžete také zavést do sběrného dvora nebo kompostárny. V České republice je takových míst opravdu hodně.

Odvezte vánoční stromeček do bioodpadu

Věděli jste, že 500 stromečků dokáže pokrýt roční spotřebu energie běžného rodinného domu? Podívejte se, kde je nejbližší bioodpad ve vašem okolí, a navštivte ho. Mapu ČR naleznete ve fotogalerii.

Do popelnice vs. k popelnici – to je zásadní rozdíl

Pro vás, kteří bydlíte ve městech, je nejjednodušší vyhodit stromeček do popelnice. Není to ovšem ideální cesta a v některých městech je dokonce pokutována. Jestliže necháte stromek opřený o venkovní fasádu či pohozený na ulici, hrozí vám pokuta až 20 tisíc korun.

V jiných městech se ovšem zřizují tzv. svozné dny, kdy popeláři vyváží převážně jen vánoční stromečky odložené u černých popelnic. V takovém případě by měl vánoční stromeček správně skončit u kontejneru, nikoliv v něm. Pokud byste ho vhodili dovnitř, nic dalšího by se tam už nevešlo. Zjistěte si tedy, kdy jsou svozné dny v městské části, ve které žijete.

Máte zahradu? Využijte této příležitosti

Jste-li vášnivými zahrádkáři, určitě by vám neměla uniknout možnost rozdrcení stromečku na kůrový mulč. Ten zajišťuje, že vám okrasné rostliny neuschnou a budou mít kvalitní podloží pro růst. Postup pro tvorbu mulče naleznete níže.

Nedaří se vaší zahradě? Poradíme vám způsob, který zaručeně zabere i na jílovité půdě

Spálit stromek?

Vánoční stromeček se přímo nabízí na podpal v domácím krbu. Nezapomeňte ho ale zbavit jehličí, které čmoudí, a ujistěte se, že není smolnatý. Smůla totiž špiní krbovou vložku.

Větvičky můžete použít na dekorace. Odřezek kmene jako vzpomínku

Většinou jsou to právě ženy, které se snaží zútulnit domov. Níže objevíte několik tipů, jak můžete z vánočního stromečku vytěžit opravdu maximum.

Živé stromečky v květináči zasaďte na jaře

V průběhu letošních Vánoc se rozmohl trend živých vánočních stromečků. Pokud stál ten váš doma (v teple), dopřejte mu pomalý přechod do chladné zimy. V ideálním případě ho z vyhřátého obýváku přesuňte do nevytápěné místnosti (prádelna, zimní zahrada). Následně na venkovní terasu a až poté jej zasaďte do země. Nezapomeňte ho řádně zalévat, potřebuje hodně vláhy.

Do zoo vánoční stromeček neodvážejte

V zoo jste už určitě viděli stromeček ozdobený jedlými dekoracemi a možná jste usoudili, že je dobrý nápad podpořit tento zvyk, a nyní plánujete odvézt váš odzdobený stromeček k nejbližšímu zookoutku. Nedělejte to. Pracovníci v zoo už stromečky od veřejnosti nepřijímají kvůli špatně odzdobeným dekoracím. V minulých letech ohrožovaly zvířata právě zapomenuté háčky, ozdoby nebo různé chemikálie. Od té doby se do zoo dováží už jen stromečky, které se prodejcům nepodařilo prodat.

Na odvoz do lesa ani nepomyslete

U lesa platí to samé jako v případě městských zoo. Zapomenuté ozdoby by mohly být nebezpečné pro divokou zvěř, která by je nedopatřením snědla.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Kam s vánočním stromečkem v Praze?

Pražané, vy můžete odložit vánoční stromeček vedle veřejně přístupných kontejnerů na směsný nebo tříděný odpad. Stromek připravte k vyhození až den před svozem, aby se v ulicích zbytečně nehromadily. Jejich svoz bude probíhat po celý leden a únor. Mimo to můžete stromeček odevzdat i v kterémkoliv sběrném dvoře hl. m. Prahy.

Kam s vánočním stromečkem v Brně?

Brňáci, vy můžete odvézt vánoční stromeček na kterékoliv sběrné středisko odpadů nebo jej nechat ležet u černých popelnic. „Zde však platí, že průměr kmene stromku musí být menší než 5 cm. V případě většího průměru kmene stromu je nutno stromek rozřezat na přibližně metrové kusy.“ – SAKO

Vydáno dne:
06.01.2024

Photocredit: Ivan Radic

0

Fotogalerie: adventní věnce, inspirace a návod na výrobu

Adventní věnce jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc. Vyrobte si i vy adventní věnec podle našeho návodu... Číst více →



13 tipů na originální vánoční dárky ze dřeva

Inspirujte se na letošní Vánoce dřevem. Podívejte se na 13 netradičních vánočních dárků, které si zvládnete i sami vyrobit... Číst více →



Vánoční stromeček: 3 tipy, jak vybrat vánoční stromek i se stojánkem

Borovice, jedle, nebo smrk? Víte, jak vánoční stromeček vybrat a jaké existují druhy stojanů na vánoční stromek? Poradíme vám, jak vybrat ten nejlepší vánoční stromeček i jaké jsou barvy letošních Vánoc... Číst více →



4 krásné barevné trendy letošních Vánoc. Který zvolíte vy?

I Vánoce podléhají módním trendům a letos je jich hned několik. Každému z nich vévodí jiná atraktivní barva a styl. Jaký bude ten váš?.. Číst více →



Vánoční ozdoby nejenom na vánoční stromeček – inspirace

Vánoce se blíží a přípravy jsou v plném proudu. Inspirujte se fotografiemi, které vám pomohou rozhodnout se pro váš nejmilejší typ vánoční výzdoby... Číst více →



Dárky na poslední chvíli a svépomocí? Hitem letošních Vánoc je design z korku

Co takhle letos vyrobit vánoční dárky svépomocí? Přinášíme vám inspiraci na neotřelé vánoční dárky i dekorace do domu. Tak si otevřete víno a pusťte se do výroby... Číst více →