HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kamna Petry: Zatopíte si dřevem i uhlím

Váháte-li, zda jsou pro vás vhodná malá kamna Petry, začtěte se do následujících řádků, na kterých si představíme jednotlivé otázky, které si mnozí budoucí i současní majitelé kamen nejspíš kladou. Pojďme se s kamny Petry seznámit. 


Kamna Petry
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Jako návrat do středověku by se mohl zdát nápad pořídit si v dnešní době kamna značky Petry (někdy nazývané též Petra). Všichni je dobře známe z chalup, starých vesnických domků a chat.

Znovuobjevená praktičnost těchto kamen na tuhá paliva si zvláštně díky nízké, dostupné ceně a kvalitním topným vlastnostem nachází opět cestu do našich domů. 

Jsou pro mne kamna Petry vhodná?

To záleží. Než si kamna Petry pořídíte, je nutné zamyslet se, jaký prostor a jak často potřebujete vytápět. Žijete-li v rodinném domku a chcete ušetřit za nákup kamen, Petrami se příliš nepomůžete. Jejich využití najdete u menších domků a chat s velikostí v rozmezí 45 až 125 m?. Výhodou je jednoznačně jejich pořizovací cena, stáložárnost (tedy, že roztopená vydávají stále stejný žár) a vrchní plotýnka, na které je možné uvařit vodu na čaj či kávu.

Kachlová kamna: Jak to, že zvládnou vytopit celý dům?

V současné době se také nemusíte spokojit s klasickým designem prastarých Peter, na trhu už jsou k dostání také prosklená kamna Petry. Ne snad, že by plnohodnotně nahradily krb, ale v poměru cena x výkon mohou být dobrou kombinací estetiky a praktičnosti. Pokud jste se pro nákup kamen Petry rozhodli, čtěte dále. Dozvíte se, na jakém principu Petry fungují a čím v nich nejlépe topit.

Jak kamna značky Petra fungují?

Základními parametry kamen Petry jsou následující: Jedná se o prohořívací, stáložárná kamna o nominálním výkonu 5–7,5 kW. Princip hoření je pak následující: primární vzduch proudí na rošt, sekundární se dostává horními dvířky, klesá a promíchává se se stoupajícími prchavými látkami, probíhá sekundární spalování. Vysoká kamna, jakými Petry jsou, umožňují dostatečný čas pro uvedenou reakci.

Čím v kamnech Petry topit?

Dostáváme se k jedné z největších výhod těchto kamen, a tou je možnost topit v kamnech Petry téměř čímkoliv. Je zřejmé, že se jedná o kamna na tuhá paliva, a proto k zatápění poslouží různé druhy dřeva, uhlí, brikety či štěpka. Účel splní všechna zmiňovaná tuhá paliva, u posledních dvou je však třeba být trochu na pozoru.

Krbová kamna, nebo krbové vložky? Topíme dřevem

Topení briketami se v kamnech Petry příliš nevyplatí, vzhledem k pořizovací ceně briket. Pokud však nepotřebujeme příliš šetřit, skvěle poslouží. Štěpka je pro topení méně vhodná, protože je třeba ji do kamen dávkovat postupně, nejlépe až při kvalitním hoření jiného tuhého paliva.

Druhá otázka se týká četnosti přikládání. Petry jsou kamna malá a na rozdíl od jiných kamen je v nich potřeba relativně často přikládat (asi jednou za 2 hodiny), vše ale záleží na tom, jak pootevřená necháte regulační dvířka ve spodní části kamen. Pokud zcela otevřená (což doporučujeme při zapalování a rozhořívání kamen), bude třeba přikládat častěji, pokud například na noc dvířka zcela zavřete, můžete počítat i s 6–8 hodinami tepla. To však logicky nebude příliš intenzivní.

Podívejte se na video, jak správně v kamnech Petry topit:

Uvařím si na kamnech Petry?

Všechny modely kamen Petry disponují v horní části plotýnkou. Vařit na Petrách tedy možné je, otázkou zůstává, zda Vám malý prostor plotýnky bude dostačovat. Otázka vaření přímo souvisí s účelem, za kterým si nejčastěji tato kamna lidé pořizují, a tedy do chat a chalup. Nejčastěji se tak kamna Petry používají k ohřevu čaje či vody na kávu.

V současné době můžeme najít na trhu jednak staré dobré známé kamna značky Petry, ale také již jejich nástupce s označením Kerpen 2u4p. Není třeba se děsit. Většina vlastností zůstává stejná, u modelu Kerpen můžeme navíc vybírat ze dvou verzí – a, b. Verze „a“ má šamot tmelený, verze „b“ skládaný. U verze „a“ navíc najdeme v plotně varný tzv. tálek (litinový plát), v druhé verzi se setkáváme s jednotlivou plotnou. Na obou se však dá pohodlně ohřívat či vařit. Nepodstatným rozdílem je pak tvarové řešení dvířek, což na funkčnost kamen logicky nemá žádný vliv.

Jak kamna Petry udržovat a čistit?

Tento typ kamen (Petry či Kerpen 2u4p) nevyžaduje speciální údržbu ani specifické čištění. Zkušenosti ukazují, že čistit kouřovod a komín není třeba vícekrát než 1 x ročně. Na čištění samotného těla kamen Petry je vhodné si pořídit vymetací smetáček a prohrabovadlo na uhlíky. Do častějšího čištění kouřovodů se pusťte, pokud častěji topíte uhlím než dřevem.

Hledáte-li cenově příznivá kamna do zahradního domku, chalupy či chaty a zajímá vás především jejich praktičnost a stálost, pak se na kamna Petry můžete spolehnout. A nezáleží na tom, zda zvolíte původní značku „PETRY“, nebo jejího nástupce Kerpen.

Podívejte se na aktuální ceny klasických kamen Petry zde.

Vydáno dne:
26.12.2017

20

Kanadská krbová kamna: Výhody, nevýhody, výrobci

Jaké jsou výhody a nevýhody krbových kamen? Dozvíte se zde... Číst více →



Bio krby: Je lihový krb jen hezká podívaná, nebo vás opravdu zahřeje?

Bio krby spalují biolíh a nepotřebují ke svému provozu komín. Mít je můžete třeba i v bytě. Vytopí vám však bio krby v obýváku celý byt? V článku se dozvíte, jaké jsou druhy bio krbů i kam je lze umístit... Číst více →



Jak ušetřit prostor i čas? Komín s krbovými kamny v jednom

V článku si povíme, jak komín s krbem funguje a jak probíhá jeho montáž... Číst více →



Vše o vytápění dřevními peletami: Proč a kdy je výhodné s nimi začít

Pelety jsou malé válečky drcených pilin a hoblin s vysokou výhřevností a minimálním podílem vody a popele. Pelety mají průměr 6 nebo 8 mm a délku 20 až 30 mm... Číst více →



Video: Energeticky soběstačná chata v japonských horách

Dechberoucí krajina, čerstvý horský vzduch a teplo vyhřátých kamen. Tohle vše si užívá mladý japonec Daigo, který se vzepřel urbanizaci a v horách si vybudoval útulný domov... Číst více →



77 tipů a triků, jak ušetřit na energiích

Roční vyúčtování energií je stále vyšší? Zkuste dodržovat pár pravidel, díky kterým ušetříte vaše peníze. Nechte se inspirovat jednoduchými tipy na úsporu energií... Číst více →



Dřevěné brikety: Za jakou cenu s nimi vytopíte dům?

Dřevěné brikety jsou ekologickým zdrojem tepla. Vyplatí se však i ekonomicky? Dozvíte se, jaký typ briket je nejlepší, i jestli se s nimi vyplatí doma topit. Také se podíváme, jak si vyrobit vlastní brikety... Číst více →



Krby od A do Z: Krby jsou opět v kurzu, najděte ten svůj!

Nahlédněte do světa krbů, krbových kamen a krbových vložek a zjistěte vše, co jste chtěli o krbech vědět. Dozvíte se, kolik stojí krb i krbová kamna, z čeho jsou složeny a mezi jakými druhy krbů můžete vybírat?.. Číst více →



Britové doplácí na kouřící kamna. Hrozí jim i zákaz topení dřevem!

Britové fandí topení dřevem, ale zdá se, že trochu pozapomněli, jak se to správně dělá. A co vy, topíte také mokrým dřevem?.. Číst více →



Jak správně topit v krbových kamnech a krbech

Topení v krbu či kamnech není jen způsob, jakým doma vykouzlit romantickou atmosféru, ale i příjemné teplo. Víte ale, jak správně topit?.. Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů