HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevěné brikety: Za jakou cenu s nimi vytopíte dům?

Když se rozhodnete vytápět dům tuhým palivem, máte vedle tradičního uhlí nebo dřeva na výběr i z briket nebo pelet. Dřevěné brikety můžete spalovat v domácím krbu, v krbových i kachlových kamenech nebo ve speciálních kotlích. Kolik za vytápění dřevěnými briketami zaplatíte? Za jakou cenu dřevěné brikety na českém trhu pořídíte? Jaké jsou jejich výhody a nevýhody? 


Dřevěné brikety
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Když se začtete do textů výrobců briket, nešetří superlativy. Dřevěné brikety jsou podle nich univerzální, ekologické, ekonomické, můžete s nimi topit kdekoli a kdykoli si zamanete. Pokud zrovna nyní zvažujete, zda do kotle nebo kamen na dřevěné brikety investovat, měli byste se zajímat o dvě klíčové roviny: o cenu dřevěných pelet a jejich kvalitu.

Je to podobné jako s jiným tuhým palivem – i dřevěné pelety pořídíte v různé jakosti a za různou cenu. Pokud se chystáte spalovat dřevěné brikety ve velkém, porozhlédněte se po cenových akcích. Na jaře nebo v létě můžete balíky dřevěných briket nakoupit výhodněji než během topné sezóny.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Dřevěné brikety chtějte jen z pilin

Začněme ale u kvality. Dřevěné brikety by měly být slisované z čistých pilin bez jakékoli příměsi, jako jsou například chemické látky, kamínky nebo jiné částice. Zajímejte se proto o složení briket a ujistěte se, že v nich není žádný jiný materiál.

Kvalitní briketa voní po dřevu, to platí hlavně u briket z kůry. Dřevěné brikety se vyrábí z pilin i kůry, ale můžete pořídit i brikety z tvrdého dřeva, které dlouho hoří. Vybírat můžete i z různých tvarů a velikostí briket. Menší brikety snadněji podpálíte, větší vydrží déle hořet. Dobré brikety by měly hořet plynule.

Navíc by brikety měly být suché! Pozor si dejte na navlhlé brikety, které zpravidla špatně hoří a dehtem zanášejí kamna. Nekvalitní pelety poznáte také podle toho, že je z nich hodně popela.

Krbová kamna na dřevo, peletky, biolíh nebo elektřinu?

Cena dřevěných briket

Na dřevěné brikety se vztahují různé sezónní cenové akce. Zajímejte se vždy o výslednou cenu dřevěných briket, a to po sečtení všech nákladů. Dodavatel sice může slibovat dopravu zdarma, ale náklady si může kompenzovat vyšší cenou dřevěných briket. Proto si dobře prohlédněte ceníky společností, které dřevěné brikety prodávají, a zkuste si je porovnat.

Jaká je cena dřevěných briket?

Dřevěné brikety podléhají sezónním výkyvům a cena se liší i podle kvality nebo složení.

  • Hranaté brikety z pilin se prodávají kolem 5 000 až 7 000 korun za tunu.
  • Cena za kůrové brikety se pohybuje kolem 8 000 až 9 000 korun za tunu.

To je ovšem jen cena za brikety jako takové. Možná si společnost naúčtuje ještě kilometry za dopravu nebo po vás bude chtít poplatek za vykládku. Všímejte si také, zda je cena briket finální, nebo je třeba připočítat DPH.

Aktuální ceny briket si srovnejte například zde.

Dřevěné brikety jsou většinou dopravované na paletách, přičemž některé firmy si palety naúčtují, nebo jim je musíte vrátit. Abyste si překontrolovali, zda vám obchodník dodal správné množství briket, neváhejte si při předání vše přepočítat. Na paletě je zpravidla naložená jedna tuna dřevěných briket. 

Dřevěné pelety: Kdy se s nimi vyplatí topit?

Kolik briket spotřebujete?

Jak velké množství briket v zimě spálíte, záleží na několika proměnných. Jednou z nich je úroveň zateplení domu a potřeba tepla na vytápění.
Pokud má váš dům roční spotřebu 80 GJ tepla, stopíte v průměru kolem 5 tun dřevěných briket, samozřejmě i v závislosti na venkovním počasí. Pokud byste pořídili pilinové brikety za cenu 7 000 korun za tunu, vyjde vás teplo na 35 tisíc korun.

Při občasném přitápění dřevěnými briketami v krbu nebo krbových kamnech spotřebuje běžná domácnost 1 až 2 tuny ročně, což odpovídá ceně 7 až 14 tisíc korun.

Podívejte se na video, kde se dozvíte, jak ze starého papíru vyrobit brikety:

A čím doma topíte vy? Napište nám vaše zkušenosti do diskuze.

Vydáno dne:
24.01.2018

Photocredit: Shutterstock

15

Kanadská krbová kamna: Výhody, nevýhody, výrobci

Jaké jsou výhody a nevýhody krbových kamen? Dozvíte se zde... Číst více →



Kotel na dřevo: Kolik stojí a kdy se vyplatí?

Zvažujete do vašeho domu kotel na dřevo nebo uhlí? Kdy se kotle na dřevo vyplatí a jaké jsou aktuální ceny na trhu, zjistíte zde... Číst více →



Dřevěné pelety: Kdy se s nimi vyplatí topit?

Vytápění peletami je oblíbené z ekonomických a ekologických důvodů. Na příkladu si ukážeme, kdy je levnější než vytápění plynem nebo elektřinou... Číst více →



Kamna Petry: Zatopíte si dřevem i uhlím

Kamna Petry představují léty ověřenou kvalitu! Potřebujete si vytopit chatu, chalupu, nebo zahradní domek? Dozvíte se, jestli jsou pro vás kamna Petry vhodná, jak fungují a kolik tato prastará kamna na tuhá paliva stojí... Číst více →



Krby od A do Z: Krby jsou opět v kurzu, najděte ten svůj!

Nahlédněte do světa krbů, krbových kamen a krbových vložek a zjistěte vše, co jste chtěli o krbech vědět. Dozvíte se, kolik stojí krb i krbová kamna, z čeho jsou složeny a mezi jakými druhy krbů můžete vybírat?.. Číst více →



Šamotové cihly do krbu a kamen: V čem jsou tak výjimečné?

Šamotové cihly slouží ke stavbě kamen, krbů nebo grilů. Šamot je tradiční materiál, který dobře akumuluje teplo. Jak šamotové cihly vybrat? A jak s nimi při stavbě krbu pracovat? Dočtete se v článku... Číst více →



V odpadním dřevě se skrývají statisíce. Stačí vědět, jak ho využít

Spalovat odpadní dřevo ze staveb pomáhá chránit vlastní lesy a ušetřit na dovozu dřeva ze zahraničí. Jak to řeší ve Švýcarsku? Poučme se z jejich chyb... Číst více →



Vyplatí se kotel na pelety? Prohlédněte si 3 typy kotlů, které vás nezklamou

Zapomeňte na vysoké náklady za palivo. Čtěte, jak kotel na pelety vybrat, a zjistěte, zda je toto moderní topení právě pro vás... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů