HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Krby od A do Z: Krby jsou opět v kurzu, najděte ten svůj!

Vytápění prostor pomocí krbů a krbových kamen bývá dnes nejčastěji spojováno s víkendovými a prázdninovými pobyty na chatách a chalupách. Jejich obliba je dána především nenáročnou manipulací a příjemným sálavým teplem, které máme u krbů a kamen tak rádi.

Bonusem je pak vizuální efekt hořícího ohně, což podtrhuje podmanivost těchto chvil. Pojďme se společně dozvědět vše o kamnech, krbem a krbových vložkách, abyste při výběru svého krbu neváhali.


Krby
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Krby, krbová kamna a krbové vložky – zorientujte se!

Začneme-li se věnovat problematice krbů, může se stát, že se jednoduše ztratíme. V záplavě pojmenování, speciálních druhů a doplňků ke kamnům a všelijakému nářečí se nemusíme nakonec vůbec bavit o stejné věci. A tak je čas, udělat si v tom trochu pořádek.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Micasa Revista, Homes To Love AU, The Conran Shop

Základní rozdělení krbů je tedy následující:

1) Venkovní krby

Jejich hlavním úkolem není vytopit obytnou místnost, ale zpříjemnit odpočinek v exteriéru. Často je venkovní krb upraven tak, aby se v něm dalo grilovat nebo jiným způsobem připravovat pokrmy. Vzhled i konstrukce krbů může být různá, nejčastěji se jedná o větší verzi krbů s přiznaným komínem a důrazem na funkčnost.

2) Vnitřní krby

Právě o tomto typu krbů bude v následujícím článku řeč. Vnitřní krby můžeme dále rozdělit na otevřené a uzavřené krby, a to dle toho, zda ohniště dělí od zbytku prostoru dvířka či krbová vložka, či nikoliv. Otevřené krby můžeme často vidět na zámcích a v reprezentačních prostorech – vzhledem k potřebě neustálého dozoru a malé výhřevnosti se však do interiérů našich domů, chat a chalup příliš neinstalují. Naše pozornost se tedy bude soustřeďovat především k vnitřním krbům zavřeným.

Krb do dřevostavby – teplovzdušný nebo akumulační systém?

Uzavřený krb s dvířky

Zcela nejrozšířenější vnitřní variantou krbů jsou uzavřené krby s dvířky, jejichž hlavní předností je snížení rizika vzniku požáru (na rozdíl od otevřených krbů) a v neposlední řadě také zvýšení celkové účinnosti sálání tepla až o 45 %.

Zabudování dvířek se zdá jako ideální kombinací příjemného pohledu do ohně a kvalitního vytápění. Typů zavřených krbů najdeme na trhu širokou škálu, od starých kachlových krbů až po moderní designové kousky světoznámých autorů. Stačí, abyste našli ideální kombinaci designu, funkčnosti a ceny, která bude vyhovovat právě Vašemu domu.

Krb s krbovou vložkou

Specifickou variantou je krb s krbovou vložkou, jehož hlavní předností je výhřevnost obytné místnosti. Se vzrůstajícím požadavkem na účinnost vyhřívání a s ohledem na emise se postupem let přešlo od otevřených krbů k používání krbových vložek, jejichž účinnost se pohybuje mezi 75-80 %.

Samotnou krbovou vložku je možné obestavět nejrůznějšími materiály, od kachlí přes čistě omítané krby. Samotná krbová vložka je pak ve většině případů ocelová či litinová.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Dle vnitřních cest a mechanismů dále dělíme tyto krby s krbovou vložkou na teplovzdušné krby a akumulační krby. K vytápění rekreačních chat a chalup se skvěle hodí varianta teplovzdušného krbu, u něhož v takovém případě není nutné přidávat další zdroj tepla. Svým mechanismem dokáže vyhřát i více místností zaráz. Teplovzdušný krb s vložkou je obestavěn zdivem, do kterého je umístěna vložka s dvířky a pomocí proudění teplého vzduchu (od toho také odvozen název teplovzdušný krb) dokáže krb zahřát místnost i do vysokých teplot.

Jak ušetřit prostor i čas? Komín s krbovými kamny v jednom

Druhou variantou krbu s krbovou vložkou je pak akumulační krbová vložka, jejíž mechanismus je zcela jednoduchý. Místnost je vytápěna příjemným sálavým teplem a ušetřená energie (nadbytek při spalování) je v akumulační vrstvě zachován. Teplo je následně vydáváno do místnosti postupně. Tento typ krbu se skvěle hodí do středu rodinného domu, kde skvěle oceníte jeho neustálé mírně sálavé teplo. Doslova teplo rodinného krbu.

Postavíte si vlastní krb?

Nápad postavit si krb svépomocí je přesně tak starý jako nápad krby začít vyrábět. Oblibu stavby krbu svépomocí potvrzuje i množství odborné literatury, kterou na toto téma můžete najít.

Nejčastější variantou stavby krbu je venkovní krb spojený s grilem. Výhodou venkovní výstavby krbu je čas, který ke stavbě vlastníma rukama máte. Neblokujete totiž bydlení a život celé rodině, ale můžete na něm pracovat více týdnů či měsíců.

Při promýšlení stavby krbu do interiéru je třeba myslet na základní podmínky, kterými je umístění krbu z pohledu bezpečnosti a funkčnosti a také zajištění materiálu, který bude ohnivzdorný. Například blízkost sádrokartonu může být při vyšším rozehřátí krbu nebezpečná.

Při stavbě krbu je vždy nutné konzultovat každý krok s odborníkem, prostudovat si podrobně odbornou literaturu, nebo si stavbu nechat alespoň profesionálním kamnářem schválit. Stačí pár drobných chyb a Vaše domácnost by mohla vyhořet i s krásně vypadajícím, ale nefunkčním krbem.

Přenosný krb aneb krbová kamna

Na rozdíl od výše popsaných krbů nejsou krbová kamna pevně zabudována, a tak je můžete v případě rekonstrukce či touhy po změně přesunout do jiné části domu. Ve většině případů jsou krbová kamna prostorově skromnější než krb, a tak se mohou stát ideální variantou do ne příliš velkých interiérů.

Krbová kamna, jak vybrat ta správná

Krbová kamna spalují nejen kusové dřevo, ale dobře snesou také dřevěné brikety a další typy briket na rostlinné bázi. Nevhodné je však spalovat v nich uhlí, koks či odpad.

Krbová kamna s výměníkem

Další z možností a vylepšení topného zařízení je instalace teplovodního výměníku do krbových kamen. Tím si zajistíme zapojení do okruhu ústředního topení a můžeme vytápět další místnosti bez nutnosti mít v nich další kamna.

Také je možné zapojení prostřednictvím boileru, díky němuž získáte teplou vodu. Do vody je možné přenést kolem 40 % nevyužitého tepla. Některé typy krbových kamen s výměníkem také umožňují vařit na varné plotně, která ve většině případů slouží spíše k ohřevu jídla či uvaření čaje.

Krbová kamna s výměníkem teplovodním nebo teplovzdušným?

A co krby do bytu?

Toužíte po krásných kamnech, u kterých byste trávili večery se sklenkou a knihou v ruce, ale bydlíte v příliš malém domě nebo dokonce bytě? Nezoufejte. Varianta elektrických krbů či bio-krbů je přímo pro Vás.

Elektrický krb může i zahřát

Elektrické krby do bytu se mohou zdát na první pohled jako zvláštnost, ale při bližším prozkoumání zjistíte, že se jedná o příjemnou a ekonomickou variantu k reálným a krásným, ale často drahým a hůře udržovatelným krbům. Elektrický krb funguje na principu elektrické energie a plamen pouze imituje (často však velmi věrně).

Krbová kamna na dřevo, peletky, biolíh nebo elektřinu?

Kromě vizuálního efektu je u něj také možné zapnout funkci ohřevnou, při níž se zapne elektrická spirála, schovaná uvnitř krbu. Pro hlavní zdroj topení to jistě není, jako příjemné zvýšení pocitové teploty však ideální. I k této variantě krbu lze pro efektivitu a navození příjemné atmosféry dodat například nářadí pro čištění nebo koš na dřevo ke krbu.

Bio krb jako zajímavý doplněk interiéru

Bio krby představují ještě reálnější alternativu ke krbům a kamnům s opravdovým plamenem. Bio krby však nevyžadují připojení ke komínu ani složitou instalaci. Jedná se interiérové prvky, do kterých se nalije látka zvaná biolíh, který v bio krbu následně hoří. Efektem je tedy reálný plamen, velkého tepla se však od bio krbů nedočkáte.

Bio krby: Je lihový krb jen hezká podívaná, nebo vás opravdu zahřeje?

Výhodou však je, že na rozdíl od spalování materiálu v reálném krbu, biolíh nevytváří žádné spaliny a při spalování produkuje jen vodní páru a oxid uhličitý. V posledních letech si bio krby získávají čím dál větší popularitu, také díky své ceně a snadné manipulovatelnosti.

Vydáno dne:
30.01.2018

Photocredit: Shutterstock

2

Kotel na dřevo: Kolik stojí a kdy se vyplatí?

Zvažujete do vašeho domu kotel na dřevo nebo uhlí? Kdy se kotle na dřevo vyplatí a jaké jsou aktuální ceny na trhu, zjistíte zde... Číst více →



Akumulační krbová kamna na dřevo: Jak fungují a kdy se vám vyplatí?

Akumulační krbová kamna na dřevo méně protopí a nemusíte tak často přikládat. Jaké mají výhody a nevýhody a kde jsou vhodnější než přímotopy?.. Číst více →



Kamna Petry: Zatopíte si dřevem i uhlím

Kamna Petry představují léty ověřenou kvalitu! Potřebujete si vytopit chatu, chalupu, nebo zahradní domek? Dozvíte se, jestli jsou pro vás kamna Petry vhodná, jak fungují a kolik tato prastará kamna na tuhá paliva stojí... Číst více →



Dřevěné brikety: Za jakou cenu s nimi vytopíte dům?

Dřevěné brikety jsou ekologickým zdrojem tepla. Vyplatí se však i ekonomicky? Dozvíte se, jaký typ briket je nejlepší, i jestli se s nimi vyplatí doma topit. Také se podíváme, jak si vyrobit vlastní brikety... Číst více →



Šamotové cihly do krbu a kamen: V čem jsou tak výjimečné?

Šamotové cihly slouží ke stavbě kamen, krbů nebo grilů. Šamot je tradiční materiál, který dobře akumuluje teplo. Jak šamotové cihly vybrat? A jak s nimi při stavbě krbu pracovat? Dočtete se v článku... Číst více →



Elektrický krb: Zatopíte si bez sazí, ale s romantikou

Milujete plápolající oheň v krbu, ale nemáte na pravý krb místo ani prostředky? Pořiďte si efektivní elektrický krb. O příjemné plameny z krbu nepřijdete a neumažete si ruce! Elektrický krb do domu či paneláku, stačí si vybrat... Číst více →



Jak správně topit v krbových kamnech a krbech

Topení v krbu či kamnech není jen způsob, jakým doma vykouzlit romantickou atmosféru, ale i příjemné teplo. Víte ale, jak správně topit?.. Číst více →



Palivové dřevo je nejlevnější za poslední dekádu. Může za to kůrovec

Cena palivového dříví klesla meziročně o téměř 40 %. Za kolik jej dnes nakoupíte a vyplatí se dělat zásoby na zimu? Čtěte v našem článku... Číst více →



Kachlová kamna zažila slávu, pád i vzkříšení. Dnes patří k nejoblíbenějším kamnům českých domácností

Prohlédněte si bohatou galerii kachlových kamen a přečtěte si o jejich historii. Věděli jste, že v době jejich vzniku byly známkou luxusu?.. Číst více →



Nakupuji palivové dřevo – na co si dát pozor a jak ušetřit tisíce?

Který typ palivového dřeva je nejvýhodnější v poměru cena/výkon? Soubor klíčových faktorů vedoucí k tisícové úspoře při nákupu dřeva najdete v tomto článku... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů