HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jedno z nejlevnějších vytápění je v Česku stále populárnější. 1 kWh za 1,8 Kč a téměř bez práce

Jedná se o jeden z nejlevnějších způsobů vytápění a nejspíš to bude ještě lepší. Cena dřevěných pelet totiž v posledních dvanácti měsících stále klesá. Příznivá cena navíc není to jediné, proč jsou pelety v poslední době tak populární. Může za to i energetická soběstačnost a pohodlí. Majitelům totiž stačí přiložit do kotle na pelety jen jednou za pět dní.


Mnoho domácností si pořizuje kotle na pelety jako náhradu za uhelné kotle
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Klastr Česká peleta (se souhlasem)

Cena pelet každým měsícem klesá

Energetická krize donutila domácnosti, aby se začaly poohlížet po takovém vytápění, které jim umožní větší energetickou nezávislost. Tím se do centra pozornosti dostaly dřevní pelety, kterým přidala na popularitě také cena. Ta je dlouhodobě příznivá, a vytápění peletami je tak aktuálně v Česku druhé nejlevnější hned po vytápění palivovým dřevem.

Cena pelet klesá již 12 měsíců v řadě, a to i přesto, že nyní spadají do vyšší sazby DPH. Kilo pelet se tak dá koupit za méně než 8 Kč. Navíc se dá počítat s dalším poklesem ceny, který tradičně nastává mimo topnou sezónu. Proto se vyplatí nakupovat zásoby během léta. Aktuální cenu pelet si můžete zkontrolovat zde.

Česká republika 2/3 vyrobených pelet vyváží

Topení pomocí dřevních pelet se stává stále populárnější a Češi peletovými kotli nahrazují staré uhelné nebo plynové kotle. Jedním z hlavních důvodů je samozřejmě příznivá cena. Odhaduje se, že peletové kotle má u nás zhruba okolo 48 tisíc domácností. V tuzemsku se v roce 2023 vyrobilo 470 tisíc tun dřevních pelet. Na českém trhu se spotřebovala jedna třetina, zbytek šel na export, a to především do západní Evropy.

Aktuální ceny kotlů na pelety na českém trhu si můžete srovnat např. zde. Pokud hledáte elegantnější variantu, podívejte se na kamna na pelety. Srovnání jejich cen na českém trhu najdete tady.

O pelety je zájem, výroba přesto klesla

Výroba pelet v roce 2023 byla o 12 % nižší než v roce 2022, kdy se vyrobilo 538 tisíc tun. Vysvětlení je jednoduché. Pokles ve výrobě pelet jednoduše kopíruje pokles v objemu pořezané kulatiny. Hlavním důvodem snížení pořezu, které jsme viděli v roce 2023, byla nižší stavební aktivita a konec kůrovcové kalamity. Za nižší stavební aktivitu mohly především vysoké ceny materiálů a rostoucí hypoteční úroky.

Cena českých pelet 2024 – zákazníci ušetří, pokud je nakoupí v zahraničí

Na kolik vás vyjde 1 kWh tepla?

Zmínili jsme, že pelety patří mezi nejlevnější dostupné systémy vytápění. Co to však znamená v praxi? Vypočítali jsme konkrétní příklad, na kolik vás vyjde 1 kWh tepla získaná díky peletám.

  • Aktuální průměrná cena pelet: 8 Kč/kg
  • Účinnost kotlů na pelety: cca 90 %
  • Výhřevnost 1 kg pelet: cca 5 kWh

5 kWh x 0,9 účinnost zařízení = 4,5 kWh

Nejprve je potřeba vynásobit výhřevnost pelet (5 kWh) účinností kotle na pelety (90 %). Z výpočtu nám vyjde, že spálením 1 kg dřevních pelet získáme 4,5 kWh tepla.

8 Kč : 4,5 kWh = 1,8 Kč/kWh

Teď už zbývá jenom vydělit aktuální průměrnou cenu pelet za jeden kilogram (8 Kč) výhřevností (4,5 kWh). Vyjde nám, že jedna kWh tepla získaná vytápěním pomocí pelet přijde na 1,8 Kč.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Pohodlí až na prvním místě

Výhodou pelet je, že jsou v naší zemi díky dostatku lesů dobře dostupné. A to ve všech krajích České republiky. Na nový peletový kotel nebo kamna navíc přispívá stát, a to prostřednictvím kotlíkové dotace nebo přes program Nová zelená úsporám.

Kotel na pelety má oproti kotli na dřevo jednu nespornou výhodu. Ta spočívá v náročnosti obsluhy. Pelety je možné dopravovat do kotle automaticky. Ten si sám přikládá a sám se i čistí, proto vyžaduje od majitelů minimální obsluhu. Kamna a kotle na pelety mají zásobníky, přikládá se tedy jedenkrát za den (v některých případech dokonce jednou za pět dní). Navíc mají pelety vyšší účinnost spalování, než má klasické dřevo. Na oblibě získávají také kotle kombinované, ve kterých se topí klasickým dřevem a poté, co dřevo dohoří, zapálí se pelety.

Vydáno dne:
19.03.2024

Photocredit: Klastr Česká peleta (se souhlasem)

9

Krbová kamna na dřevo, peletky, biolíh nebo elektřinu?

Krbová kamna na dřevo, líh nebo elektřinu, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Dozvíte se, jaké vlastnosti mají peletová kamna i jaké mají výhody a nevýhody. V článku rovněž najdete aktuální cenové srovnání všech druhů krbových kamen... Číst více →



Dřevěné pelety: Kdy se s nimi vyplatí topit?

Vytápění peletami je oblíbené z ekonomických a ekologických důvodů. Na příkladu si ukážeme, kdy je levnější než vytápění plynem nebo elektřinou... Číst více →



Vše o vytápění dřevními peletami: Proč a kdy je výhodné s nimi začít

Pelety jsou malé válečky drcených pilin a hoblin s vysokou výhřevností a minimálním podílem vody a popele. Pelety mají průměr 6 nebo 8 mm a délku 20 až 30 mm... Číst více →



Vyplatí se kotel na pelety? Prohlédněte si 3 typy kotlů, které vás nezklamou

Zapomeňte na vysoké náklady za palivo. Čtěte, jak kotel na pelety vybrat, a zjistěte, zda je toto moderní topení právě pro vás... Číst více →



Cena českých pelet 2024 – zákazníci ušetří, pokud je nakoupí v zahraničí

Domácnosti, které využívají k vytápění dřevěné pelety, čeká v roce 2024 nevyhnutelné. Podobně jako u dalších paliv, dojde i u pelet k nárůstu ceny... Číst více →



Má globální oteplování vliv na účet za vytápění? Vývoj za posledních 25 let mluví jasně

V poslední době je globální oteplování zmiňováno stále častěji. Může být případný nárůst teplot takový, aby měl vliv na vytápění a následný účet za ně?.. Číst více →