HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vyplatí se kotel na pelety? Prohlédněte si 3 typy kotlů, které vás nezklamou

Zapomeňte na ruční přikládání a vysoké náklady za palivo. Kotle na pelety jsou automatické a díky vysoké emisní třídě nezamořují okolí škodlivými zplodinami. Nabízíme návod, jak si v nabídce desítek kotlů na pelety od českých výrobců snadno vybrat. Ve fotogalerii najdete inspiraci na různé druhy kotlů, potřebná schémata zapojení i výrobu pelet.


Kotel na pelety
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Klastr Česká peleta

Co jsou dřevní pelety

Pelety vypadají jako malé dřevěné válečky, které pocházejí ze zbytků při zpracování dřeva. Jsou to slisované dřevěné piliny, jichž se v České republice aktuálně vyrobí asi 1000 tun denně. Peletárny najdete obvykle v blízkosti velkých pil, na českém území je jich již 32. Přirozeně vzniklá odpadní dřevěná pilina nachází své uplatnění a podporuje tak regionální ekonomiku. Navíc vás může i velmi efektivně a pohodlně zahřát.

5 kritérií pro výběr kotle na pelety:

  1. Palivo – pro všechny typy peletových kotlů jsou vhodným palivem dřevěné pelety. U některých kotlů je možno použít i jiné pelety, např. rostlinné, kůrové, slámové, apod.
  2. Výkon – výkon peletového kotle pro rodinné domy je nejčastěji v rozmezí 10 až 30 kW a lze ho zpravidla automaticky regulovat podle požadované teploty v rozsahu 30 až 100 % přísunem paliva a množstvím vháněného vzduchu.
  3. Účinnost – moderní peletové kotle jsou plně automatizované a prokazují velmi dobré spalovací vlastnosti díky přesně řízenému systému dávkování paliva i vzduchu. Kotle tak dosahují až 94% účinnosti.
  4. Spotřeba – můžeme uvést jeden údaj jako příklad, ale je zřejmé, že spotřeba se odvíjí od velikosti domu, účinnosti konkrétního typu kotle a kvalitě izolace. Pro průměrný rodinný dům můžeme počítat se spotřebou 4–5 tun dřevěných pelet za rok, což je něco přes 20 tisíc korun.
  5. Cena kotle na pelety – pohybuje se v rozmezí 50–500 tisíc korun.

Dřevěné pelety: Kdy se s nimi vyplatí topit?

3 typy kotlů na pelety, která vás nezklamou 

1. Menší kotel na pelety 

Výkonný automatický teplovodní kotel na pelety je vhodný do menších prostorů a nevyžaduje tak žádnou samostatnou místnost nebo kotelnu. Můžete jej umístit třeba na chodbu nebo pod schody. Přímo v kotli je zabudované výkonné oběhové čerpadlo, zásobník na pelety s kapacitou až 100 kg, šnekový podavač, expanzní nádoba, regulace, popelník apod. Pro instalaci kotle nejsou potřeba složité stavební úpravy, lze ho snadno napojit do topného systému bez dalších investic.

Cena: 90–135 tisíc korun, dle velikosti a výkonu.

2. Snadný provoz a údržba 

Automatický ocelový kotel je spojením tradičního kotle a peletového hořáku. Je vyráběn v pravolevém provedení a je vhodný i pro domy s nízkými tepelnými ztrátami. Kotel na pelety této značky se vyznačuje velmi snadným provozem i údržbou.

Cena: od 65 tisíc korun.

3. S velkokapacitním zásobníkem 

Tento kotel vás může potěšit automatickým zapalováním a vyhasínáním hořáku, jednoduchou konstrukcí kotle a hořáku a velkokapacitním zásobníkem pelet o objemu 325 litrů. Nabízí pravé i levé provedení s možností určení strany až na místě montáže. Údržba a čištění výměníku kotle a hořáku je velmi snadné.

Cena: od 83 tisíc korun.

Více typů kamen na peletky naleznete v naší sekci Vybavení.

Aktuální ceny kotlů na pelety si snadno srovnáte zde.

Nejčastěji se ptáte:

Jaký výkon má mít můj kotel na pelety?

Výkon záleží na typu budovy, v obvyklých případech stačí 15–25 kW. Největší výhodou kotlů na pelety je totiž jejich vysoká účinnost, což v praxi znamená, že při spálení menšího množství paliva získáme více tepla, než například u kotlů na uhlí.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Opravdu s kotlem na pelety ušetřím?

Kotel na pelety i s jeho nezbytným příslušenstvím nekoupíte za méně než za 60 tisíc korun. Na trhu se objevují také levnější varianty za zahraničí, ale před těmito modely odborníci varují. Kvalitou zpracování kotle se řídí jeho účinnost. Ušetřením při koupi se pak dostáváte do situace, že větší spotřebou paliva předčíte počáteční cenu kvalitního kotle, a to třeba již za první sezónu.

Jak se obsluhují a nastavují?

Automatické peletové kotle se mohou obsluhovat přímo z obýváků, a to pomocí klasického pokojového termostatu. Můžete nastavit například jiné teploty na noc a jiné na den.

Provoz kotlů na pelety může být zcela bezobslužný

Je možné si zřídit doma zásobník na pelety, a to ideálně ve sklepě anebo přímo v kotelně. Pak si lze pelety objednat jako dodávku, která se doveze do domu cisternou. Ta objednané pelety nafouká přímo do vašeho zásobníku. Kotel si pak již pelety odebírá sám podle potřeby. Teplotu si navolíte vy a celý provoz nastavíte prostřednictvím řídícího systému. Dál již neřešíte vůbec nic.

Způsob zásobování kotle na pelety je dobré naplánovat dopředu, rozměry kotle mohou být zásadní. Pokud nemáte dostatečně velký sklep, můžete pelety odebírat v 15 kg pytlích a skladovat je třeba v garáži.

Kotle na pelety v číslech

  • Výroba pelet v ČR roste už pátým rokem ve dvojciferných číslech.
  • 28 000 peletových kotlů a kamen je v provozu v českých domácnostech.
  • 67 % českých pelet jde na export.
  • Aktuální spotřeba pelet v České republice je 100 tisíc tun ročně.

Výrobce kotlů a jejich servis

Jistě preferujte osvědčeného výrobce, na kterého máte aspoň nějaké reference. Rozhodující je rychlost a kvalita případného servisu a možnost objednání náhradních dílů. Zážitek z nevytopeného domu v zimním období, kdy několik dní čekáte na montéry, není nic, co byste si přáli.

Možná stihnete slevy dřevěných pelet!

Pokud chcete opravdu provozem kotle na pelety ušetřit ve vaší rodinné peněžence, objednávejte pelety v letních obdobích. V tomto mimosezónním čase jsou nabízeny za výrazně nižší ceny!

Vydáno dne:
04.09.2018

Photocredit: Klastr Česká peleta

27

Krbová kamna, nebo krbové vložky? Topíme dřevem

Přemýšlíte o tom, zda si budete topit nebo přitápět dřevem?.. Číst více →



Automatické kotle se zásobníkem: Vyplatí se?

Automatické kotle se zásobníkem vytápí interiér efektivně a bez nutnosti časté obsluhy. Kotel si ze zásobníku sám přikládají topivo, zejména pelety, uhlí nebo štěpku... Číst více →



Vše o vytápění dřevními peletami: Proč a kdy je výhodné s nimi začít

Pelety jsou malé válečky drcených pilin a hoblin s vysokou výhřevností a minimálním podílem vody a popele. Pelety mají průměr 6 nebo 8 mm a délku 20 až 30 mm... Číst více →



Kondenzační plynové kotle pro domácnost: Jak vybrat ten správný?

Plynové kotle pro domácnost představují ekologický a ekonomický zdroj vytápění. Víte, že na kondenzační plynový kotel můžete získat dotace? V našem článku se například dozvíte, jak plynový kotel vybrat i jak je to s ohřevem vody... Číst více →



Dřevěné brikety: Za jakou cenu s nimi vytopíte dům?

Dřevěné brikety jsou ekologickým zdrojem tepla. Vyplatí se však i ekonomicky? Dozvíte se, jaký typ briket je nejlepší, i jestli se s nimi vyplatí doma topit. Také se podíváme, jak si vyrobit vlastní brikety... Číst více →



Elektrokotel: Vyplatí se? A jak vybrat ten nejlepší?

Elektrokotel představuje moderní způsob vytápění a vyplatí se hlavně v nízkoenergetických stavbách. Dozvíte se, jaké jsou náklady na vytápění elektrokotlem i specifikace elektrokotle na ústřední topení... Číst více →



Dotace skrývají riziko, kterého můžete hořce litovat

Nic není nikdy zcela zdarma. Mohou mít dotace negativní vliv na váš rodinný rozpočet? Jaká rizika podstupujeme jejich čerpáním?.. Číst více →



Zakáže skutečně Evropská unie kotle a kamna na dřevo?

Spalování palivového dřeva je extrémně emisní, tvdí zahraniční studie. Chystá se zákaz krbových kamen a kotlů na dřevo?.. Číst více →



Zákaz kotlů a kamen na dřevo EU nechystá

Informace ohledně zákazu topení dřevem není pravdivá. Na základě původního článku jsme zpracovali shrnutí všech zavádějících informací... Číst více →



Stát chce od roku 2025 zakázat prodej některých kotlů a kamen

Prodej kotlů a kamen na uhlí bude od roku 2025 zakázán. Domácnosti si už nové nepořídí. Stát bude rozdávat pokuty za porušení zákazu... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů