HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Topení vypnuté a doma 24 °C, zatímco venku je 0 °C. Promyšlený systém šetří majiteli peníze

S rostoucí cenou energií jsou lidé nuceni hledat nové způsoby, jak ušetřit na nákladech za topení a přitom si zachovat patřičný teplotní komfort. Se zajímavým řešením se na nás obrátil pravidelný čtenář pan Tomáš, který nám představil svůj netradiční systém vytápění. Zajišťuje mu tepelný komfort, aniž by musel po značnou část zimy zapínat topení. S redakcí jsme se byli na řešení osobně podívat a potvrzujeme situaci, kdy v domě i bez zapnutého topení byla dosažena teplota 24 stupňů, zatímco venku byla nula.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Prozraďte nám, prosím, na úvod, co vás přivedlo k řešení vytápění alternativní cestou?

V podstatě jsem se k tomu dostal tak nějak samovolně. Už při plánování bydlení jsem přemýšlel nad tím, jak efektivně hospodařit s energií tak, aby se neplýtvalo. Věděl jsem, že se dá leccos ušetřit a leccos využít efektivněji. Ale do jak velké míry, to jsem byl sám překvapen.

Jak přesně to myslíte?

Dám takový příměr. Už desítky let používáme auta na fosilní paliva. Teprve nedávno se začal někdo zamýšlet nad tím, že spálit palivo v motoru pro to, aby se vytvořila energie nutná k pohybu, a posléze tuto energii spálit v brzdách, kde se promění na teplo a ještě okrouhá brzdové kotouče, je blbost. A tak někoho napadlo zavést rekuperaci v brzdách. U elektromobilů už to je dnes, myslím, samozřejmost, ale s jistotou nevím. Elektromobil nemám. Nechci tím moc odbočovat, ale princip hospodaření s energií se dá právě na autech v tomhle směru ilustrovat nejlépe. Nemám to přesně spočítané, ale neskutečné množství energie vyletí takzvaně do luftu a nevyužije se tak, jak má.

Ale jak tato věc souvisí s bydlením?

Možná více, než se může zdát. Bydlení se zvrhlo, stejně jako automobilový průmysl, za poslední desítky let do neuvěřitelně neefektivní roviny. Vemte si, kolik objektů se vytápí tak nějak po staru, aniž by byly zaizolovány, a kolik energie se dostane ven pomocí různých netěsností a nekvalitní izolace. Je to takové to topení pánubohu do oken, jak se říká. Tohle nás naučili komunisti, protože za socíka bylo všem všechno jedno, nikdo nebyl za nic odpovědný, vše bylo společné, a tak nikdo nešetřil. Doba se ale změnila a dnes díky tomu, že máme osobní vlastnictví, tak nám i dává smysl si sami sobě šetřit. A ty možnosti jsou naprosto neskutečné.

A které to tedy jsou?

V první řadě se jedná o zdroj energie. Pokud použiji například kamna, je dobré se zamyslet nad tím, kolik energie zůstane doma a kolik vyletí ven komínem. Z komína by měl správně jít v podstatě už vlažný kouř poté, co většina energie zůstane doma. Tohle dnes běžně umí jak moderní akumulační kamna, tak hypokaustní systémy, kdysi známé jako tzv. kachláče. A určitě spousta dalších moderních systémů, díky lepšímu spalování. Do kamen se dnes už cpe i elektronika. A není to jen o kamnech, toto se týká i ostatních způsobů topení.

A jakým způsobem tedy topíte vy?

Z výše uvedeného mám doma klasickou kombinaci akumulačních kamen na dřevo a elektrického podlahového topení. Považuji to za ideální. Jsou to však systémy, které využívám pouze v případě, kdy není k dispozici primární zdroj tepla, kterým není nic jiného než slunce.

Pozn. redakce: Aktuální ceny akumulačních kamen si můžete srovnat zde.

Využíváte tedy fotovoltaické panely nebo solární kolektory?

Nic takového. Ačkoli tato řešení mají také něco do sebe, můj systém je zcela pasivní. Teplo se dostává do domu čistě pomocí skleníkového efektu. Klíčem k úspěchu je správná orientace domu směrem na jih a vytvoření jižní stěny celé tak, aby byla plně prosklená. To je první krok k tomu, aby se do domu dostala energie. Samozřejmě podmínkou je kvalitní zasklení, v mém případě trojsklo.

A jaké jsou další kroky?

Druhý krok je, aby se teplo nedostalo ven. Tedy kvalitní izolace celé stavby. V mém případě jsem použil dřevovláknitou izolaci kvůli jejím špičkovým vlastnostem. Bylo to i z jistého ekologického aspektu. Myslím, že podobných výsledků bych dosáhl i s jinými druhy izolace, a to i včetně klasiky, kterou jsou různé vaty nebo foukané izolace. Čemu bych se však jednoznačně vyhnul, tak takové ty lehké materiály, jako je pur pěna nebo polystyren. Mám pocit, že na západě jsou už i nějakým způsobem omezovány, ne-li zakázány, ale přesně se v tom neorientuji.

Pokud tedy je dům kvalitně zaizolovaný tak, aby se z něj teplo nedostalo, jak řešíte větrání?

Budete se divit, ale okny (smích). Jednoduše když je potřeba, narychlo vyvětrám a pak zase zavřu. Uznávám, že v dnešní době už bych si ale nainstaloval řízené větrání s rekuperací, to už musí být absolutní bomba. Nic takového ale nemám a i bez toho mi systém funguje naprosto bez problémů.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Chcete říct, že tedy dosáhnete pokojové teploty, když venku mrzne, pouze tímto?

Ano, přesně tak to je a můžete se podívat sami, vidíte to na teploměrech. Žádné topení nyní v provozu není, termostat je nastaven na 18 stupňů, takže nepřitápí. V kamnech jsem také asi týden netopil. Energie obsažená ve slunci je opravdu velký hráč, co se týče vytápění, a pokud je stavba dobře postavena, tak platí pravidlo, že v podstatě všechny dny, kdy svítí slunko, se mi doma topení vypne a vytápím pouze slunkem. Občas tu mám v zimě i přetopeno a musím trochu vyvětrat, což je bizarní. Soused mezitím ve stejnou dobu futruje kamna, aby doma nezmrzl.

Musím uznat, že kdybych to neviděl na vlastní oči, tak tomu asi neuvěřím...

To nikdo, ale technologie velmi pokročily. Lidé, kteří žijí ve starých nezaizolovaných domech z cihel nebo panelácích, vůbec neví, co vše je dnes možné. Proto se třeba diví požadavku Unie do budoucna na nulovou energetickou náročnost staveb. Vypadá to jako absurdní cíl, ale není to tak. Sám to vidím u sebe, pokud bych si dal na střechu ještě nějakou tu fotovoltaiku, kterou si vyrobím elektřinu, a soláry na vodu, tak mám skoro ostrov. Prostor k úspoře je tu naprosto neskutečný, snad se toho ale vlády chytnou nějak rozumně a nechají lidi, ať si zvolí vlastní cestu, a nebudou jen dotacemi podporovat nějaké nesmysly, jako tomu často bývá.

Jak takový systém funguje v létě? Nepřehřívá se?

Na to je jednoduché řešení, kterým jsou venkovní žaluzie. Stačí je zatáhnout a v domě je parádní klima. Zas přesně naopak, může se i stát, že v horkém létě je doma de facto chladno, pokud jsou žaluzie zataženy celý den. Čili řešit to jde velmi efektivně. Existují i žaluzie, které se umí samy nastavovat podle slunka, a regulovat tak klima v domě. Ty nemám. Vše si řídím ručně. Ale i tak jsem spokojen a mohu tuto cestu všem doporučit. Podstatné je to, že investice, které jsem musel dát navíc na to, abych měl celý jih prosklený kvalitním trojsklem a abych měl stavbu dobře zaizolovanou, sice nebyly malé, ale už se mi na nákladech za topení vrátily. Nedávno jsem to počítal a už teď jsem v plusu. Čili to je bez diskuse.

Děkujeme moc za cenné informace. Ať se dobře bydlí.

Díky.

Vydáno dne:
20.03.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

10

Vnější zastínění 1. díl - Do domu vpustí světlo, ale teplo nechá před okny

Proč a jak na vašem domě použít vnější zastínění, které vpustí světlo, ale teplo nechá před okny?.. Číst více →



Krbová kamna s výměníkem teplovodním nebo teplovzdušným?

Krbová kamna, která vytopí celý dům? Když k nim připojíte.. Číst více →



Venkovní žaluzie na okna regulují světlo i teplo

Venkovní žaluzie na okna jsou dnes velkým trendem. Jaké mají tyto žaluzie.. Číst více →



Akumulační krbová kamna na dřevo: Jak fungují a kdy se vám vyplatí?

Akumulační krbová kamna na dřevo méně protopí a nemusíte tak často přikládat. Jaké mají výhody a nevýhody a kde jsou vhodnější než přímotopy?.. Číst více →



Akumulační krbová kamna zvládnou vytopit celý dům už za pár korun

Akumulační krbová kamna jsou levný a zdravý způsob vytápění všech domů. Proč jsou úsporné a na kolik vychází jejich provoz?.. Číst více →



Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Důmyslnou kombinací akumulačních kamen a podlahového topení v novostavbě protopí minimum. Oba topné systémy se doplňují a jsou každý postaven na jiném energetickém zdroji. Přečtěte si exkluzivní rozhovor s majitelem... Číst více →



Kudy uniká teplo? Špatně utěsněná místa lze odhalit pomocí jednoduché metody

Pokud jste si postavili nový dům a máte pocit, že vám dovnitř fouká, ještě nemusíte zoufat. Existuje jednoduchý test, který netěsnosti odhalí... Číst více →



Jak funguje tepelné čerpadlo? V nízkých teplotách často neobstojí

Většina lidí sice má povědomí o existenci tepelných čerpadel, jak ale tyto systémy fungují, ví už málokdo. Přečtěte si, na jakém principu jednotlivá tepelná čerpadla pracují... Číst více →



Má globální oteplování vliv na účet za vytápění? Vývoj za posledních 25 let mluví jasně

V poslední době je globální oteplování zmiňováno stále častěji. Může být případný nárůst teplot takový, aby měl vliv na vytápění a následný účet za ně?.. Číst více →