HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Malý úkryt pro městskou rodinu na 600 m2 velké parcele

Kdybychom zbavili jednotlivá podlaží všech čtyř stěn, dispozice by působila jako konstrukce deštníku (architekti vytvořili názornou vizualizaci pro lepší představu, kterou naleznete v naší galerii). Hlavní a také jediné schodiště tvoří „kostru“ domu, přičemž jsou jednotlivé podesty nepravidelně poskládané. Na samotném konci tohoto schodiště je střecha, která působí jako otevřený deštník. Čtěte dále a dozvíte se více o této zajímavé, a přitom skromné stavbě.


Malý úkryt pro městskou rodinu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Florian Busch Architects (se souhlasem)

Kombinace dřeva a oceli

Strmými a úzkými schody umístěnými uprostřed dřevěné konstrukce mineme vcelku tři podesty, než se dostaneme do podkroví. Středový sloupek, schůdky a podlahové desky jsou z oceli. Na těchto schodišťových stupních je také zajímavé jejich napojení na podesty. Zasahují jednoduše přímo do rovin, což vypadá velice esteticky a působí moderním dojmem. V naší galerii naleznete více fotografií této části domu. Líbí se vám takový styl?

Fotogalerie:

i Foto: Florian Busch Architects (se souhlasem)

Jeden prostor obalený čtyřmi stěnami

Jestliže už si dokážete představit (díky fotografiím v galerii), jak vypadá celková dispozice rodinné residence, víte jistě, že dům nemá vyjma obvodových stěn skoro žádné další. Jedinou uzavřenou místností je koupelna.

Celý interiér domu je promyšlený souvislý prostor obalený čtyřmi stěnami s pečlivě umístěnými okny. Z přízemí navazují strmé ocelové schody do následujících podest situovaných kolem centrálního sloupu, na jehož konci je střecha.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Jak interiér popisují samotní architekti? „Zdi kolem nás jsou rámy, jsme v galerii.“ Okna mohou tedy působit jako živé obrazy. Na základě výběru stavební parcely je pohled na ony „obrazy“ opravdu působivý.

Stavební parcela

Ačkoli to vypadá, že je stavba umístěna mimo civilizaci, není tomu tak. Dřevostavba s rozlohou 77 m2 je situována v lokalitě s atypickou velikostí. Jedná se o 600 m2 zalesněné a zatravněné plochy (nezastavěná plocha činí 523 m2). Tato velikost pozemku je pro Japonce víc než dostatečná, u nás jsme však zvyklí na mnohem velkorysejší plochy. Díky zeleni jsou však obyvatelé distancováni od sousedů a rušného města. Z některých oken však lze vidět oceán nebo nepříliš vzdálené hory (2,5 km severně od stavby leží hora Omuro).

Vydáno dne:
19.09.2021

Photocredit: Florian Busch Architects (se souhlasem)

3

10 neuvěřitelných japonských dřevostaveb

Navštivte s námi deset dech beroucích japonských dřevostaveb.. Číst více →



Pavilon Sumika – posezení pod rozkvetlou třešní

Navrhli dům budoucnosti. Ve fotogalerii najdete výsledek práce čtyř japonských architektů... Číst více →



Video: Tradiční japonské spoje v moderních 3D animacích

Prohlédněte si 24 animovaných 3D modelů tradičních japonských tesařských spojů, které jsou fascinující, krásné a charakteristické pro japonskou architekturu... Číst více →



Jak v Japonsku přistupují k moderním dřevostavbám?

Dřevo je v Japonsku považováno za tradiční stavební materiál. Architekti na projektu domu v Akashi dokazují, že své kouzlo má i dnes... Číst více →



Little House: Malý dům ztracený ve velkém lese

Minimální prostor, maximální uživatelský komfort. Dřevěná chata Little House přetváří nevýhody v kvality, a přitom těží z kontaktu s přírodou. Prohlédněte si ji zblízka... Číst více →



Japonská terasa, která vrací lidem kontakt s přírodou i místní komunitou

Moderní vesnice v Japonsku plné betonu a asfaltu lichotí autům, ale pro lidi k životu moc nejsou. Dřevěná terasa z dnešního článku však obyvatelům část životního prostoru vrací. Podívejte se na tento japonský fenomén... Číst více →