HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Little House: Malý dům ztracený ve velkém lese

Na velikosti prý nezáleží. Ale není dvacet metrů čtverečních pro základy domu přeci jen trochu málo? Přesto pravidelný tvar cedrové stavby činí z projektu Little House nenáročné a kompaktní sídlo, které splývá s divočinou lesů při pobřeží Pacifiku.


Little House
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Stát Washington nabízí milovníkům divoké přírody splnit si svůj sen. Pokud se nebojíte investice, můžete si tu vybudovat kouzelné bydlení na skalní vyhlídce, s lesem za zády a oceánem před sebou. Jak na to? Stačí, když si zakoupíte starou chatu s pozemkem bez majitele. Při pobřeží je jich víc než dost. Není to ale jen tak. Místní úřady totiž nepovolují výstavbu objektů, které přesahují rámec původních základů, a tak se s tímhle omezujícím břemenem musíte nějak vyrovnat.

Nepatrné základy, ohromující výsledek

Pokud ale pro vás dělají projekt architekti ze studia MW Works, neúspěchu se bát nemusíte. Dobře to dokládá i jejich aktuální projekt nazvaný Little House. Ten totiž roste ze základů stavby, která zabírala plochu pouhých dvaceti metrů čtverečních. I tak ale nabízí svým nynějším obyvatelům trojnásobek této plochy. Jak je to možné? Předně díky invenci architektů, kteří dokázali do mírného svahu zasadit vícepatrovou nadstavbu. A šikovné práci se dřevem, které se zdejší divočinou prostě ladí.

Držet se jednoho místa

Klienti studia, mladý pár, si pobřežní lesy ve státě Washington zamilovali. Často tu také navštěvovali své přátele, kteří kousek odsud bydleli. A nakonec se rozhodli, že si tu také chatu nechají vystavět. Úřady jim vyšly vstříc: když si zakoupí zalesněný pozemek o rozloze 1600 metrů čtverečních se starou chatou uprostřed a dodrží zákonem dané podmínky. Ta nejpalčivější byla, že nemohou přesáhnout novostavbou profil původního srubu. I když slovo „srub“ zní až přehnaně důstojně. V době koupě už to byla jen hromada tlejících klád na betonovém základu, která pamatovala Pearl Harbor.

Tak trochu chata, tak trochu rozhledna

Být majitelem parcely, ze které přehlédnete kanál Hood a celou zátoku Dabob, je jistě fajn. Ale jak tu chcete vybudovat něco, kam umístíte víc než jen postel? Architekti z MV Works si naštěstí věděli rady a dokázali na původním profilu vykouzlit něco mimořádného. Dřevostavbu, která je luxusní chatou a z části rozhlednou. Kompaktní, moderní a přitom jednoduše efektivní. Debata o vhodném materiálu byla krátká: do deštivých jehličnatých lesů se nic jiného než tmavé dřevo prostě nehodí. A klienti si upřímně přáli, aby jejich chata ladila s okolím.

Tmavý cedr, světlá borovice. Co chcete více?

Fasáda z tmavého cedrového dřeva (opalovaného nad ohněm kvůli zvýšení odolnosti vůči klimatickým podmínkám) tak kryje dvoupatrovou stavbu pravidelného geometrického tvaru, zasazenou do mírného svahu. Temné tóny ale zmizí, když nahlédneme do interiéru. Tomu totiž vévodí světlá barva lehkých obkladů z borovice a překližky. Přirozené denní světlo do Little House ale proudí všemi směry. Mohou za to atypicky řešená okna umístěná po obvodu a hlavně celostěnné okenní rámy, které dům otevírají vyhlídce na záliv.

Nízká ekologická stopa je zásadní

„Je v tom esence moderního bydlení, ale zasazená do tradičního profilu,“ prozrazují architekti. Klíčem k prožitku prostornosti je tu nedělený strop, který ruší bariéru mezi patry. Vizuálně i pocitově se tak zdá objekt mnohem větší. Napomáhá tomu otevřená vyvýšená terasa, která expanduje do terénu. Místo navíc ale nezabírá, stále se držíme na dvaceti metrech čtverečních původních základů.

Místnosti vyhřívané kamny nejsou přesycené zbytečnostmi, ale obyvatelům tu ke spokojenosti nic scházet nebude. Přízemí je vyhrazeno kuchyni s jídelnou, malé prádelně a vstupem na venkovní terasu. Každý okamžik zde vám přitom zprostředkovává výhled na fascinující přírodu kanálu Hood, místa, kde se setkává oceán s pevninou. Tato scenérie, decentně tlumená, je ústředním tématem i v ložnicích o patro výš.

„Projekt charakterizuje nízká ekologická stopa,“ říkají architekti. „Ať už místem, které zabírá, nebo užitým materiálem. Příroda v okolí je jedinečná a chtěli jsme, aby se Little House stal její součástí. Je to Malý dům ve velkém lese.“

 

Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Radomír Dohnal

Vydáno dne:
19.12.2018


Photocredit: Andrew Pogue

1 0

Podělte se s námi o Váš názor:


Související články: