HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nájemník si k vám může v tichosti zapsat trvalý pobyt. Jednoho dne pak přijde exekutor

Pronajímáte nemovitost, máte na to s nájemníkem uzavřenou smlouvu a nájemník vám pravidelně platí. Myslíte si, že je tedy vše, jak má být a nic vám nehrozí. Bohužel, jak se ukazuje, ani tento stav nemusí znamenat, že jste mimo riziko. Váš nájemník si totiž může v tichosti požádat o zápis trvalého bydliště přímo ve vaší nemovitosti. Že to zní jako špatný vtip? Bohužel se jedná o realitu, která často končí velkými nepříjemnostmi pro majitele nemovitosti.


Nájemník si k vám může zapsat trvalý pobyt
i Foto: Nina M. (se souhlasem)

Nedal jsem k tomu svolení, nic mi nehrozí

Mnoho majitelů se domnívá, že bez svolení k zápisu trvalého bydliště k němu nemůže dojít. Opak je pravdou. Stačí, aby se nájemník prokázal platnou nájemní smlouvou, a trvalý pobyt mu bude zapsán. Neřeší se zde, zda s tím souhlasí nebo nesouhlasí majitel nemovitosti. Dokonce, jak ukazují zkušenosti z praxe, se o této situaci majitel nemovitosti nemusí ani dozvědět. Jste-li majitelem nemovitosti, kterou pronajímáte nebo jste někdy v minulosti pronajímali, je docela dost dobře možné, že na ní již máte zapsané trvalé bydliště některých svých bývalých nájemníků a ani o tom nevíte. Tuto situaci si můžete prověřit na vašem obecním úřadě.

Má to zakázané ve smlouvě

Někteří majitelé nemovitostí si dávají přímo do nájemní smlouvy dodatek, že zápis trvalého bydliště nemá nájemník v rámci této smlouvy povolen. Bohužel, jak opět ukazuje praxe, úřady neberou tento dodatek vážně a trvalý pobyt zapíší i v případě, kdy je explicitně touto formou ve smlouvě zakázán. Pokud tedy ve smlouvě tento dodatek máte, pak se jedná pouze o dobrý pocit, nikoli o reálnou ochranu před tím, aby k této situaci došlo.

Schovávejte si účtenky

Jak ukazuje praxe, v případě, že se váš současný a nebo často i minulý nájemník dostane do problémů, může na něj přijít exekutor. A ten přirozeně nepůjde nikam jinam než na adresu jeho trvalého bydliště. Nastane tak situace, že exekutor vnikne do nemovitosti, kterou toho času obýváte buď vy a nebo již některý další váš nájemník. Pokud budete chtít, aby vám exekutor nezabavil majetek, který se ve vaší nemovitosti nachází, bude potřeba prokázat, že patří vám a nikoli vašemu (často bývalému) nájemníkovi. To prokážete ideálně pomocí účtenek k jednotlivým věcem, které se v nemovitosti nachází. Ruku na srdce, kdo z nás si ale takové účtenky schovává? Doporučuje se proto v dané nemovitosti mít pouze minimum věcí, které by mohl exekutor v tomto případě zabavit.

A jak se takového vykutáleného nájemníka zbavit?

V případě, že zjistíte, že máte ve své nemovitosti zapsaný trvalý pobyt nájemníka, který se zde již nenachází, je vhodné požádat o jeho výmaz. K jeho provedení je potřeba doložit ukončení nebo vypršení nájemní smlouvy, kterou jste s daným nájemníkem měli uzavřenou. Na tomto místě je tedy nutné upozornit, že pokud máte s nájemníkem uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou, jakmile nájem končí, je potřeba i smlouvu formálně ukončit. Pokud se jen „rozejdete v dobrém“ a nic více neřešíte, může právě k této situaci dojít a vám se bude jen těžko na úřadě prokazovat, že daný nájemník u vás už dávno nebydlí.

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
18.06.2024

Photocredit: Nina M. (se souhlasem)

0

Zakázat nájemníkovi kouření ani chov zvířat majitel nesmí
Domy a bytové jednotky, ve kterých bydlí silní kuřáci nebo vášniví chovatelé domácích zvířat (typicky koček), mají jedno poměrně známé specifikum.

Odmítnout pronájem nemovitosti může majitele přijít draho
Vlastnictví nemovitosti má v Česku velkou tradici a skoro každý buď nějakou vlastí nebo má zájem v budoucnu pořídit.

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně
Také žijete v přesvědčení, že příspěvky na bydlení by měli dostávat ti, kteří to opravdu potřebují? Ve skutečnosti však na příspěvky dosáhnou i lidé s nadprůměrnými platy.

Kristýna mazaně využívá příspěvek na bydlení. Žije tak v centru města skoro zdarma
Pravděpodobně v jakékoliv společnosti se najdou jedinci, kteří se snaží všechny systémy dokonale využít. Své by o tom mohla vyprávět Kristýna, která díky těmto praktikám bydlí v luxusním bytě za necelé tři tisíce.

Češi jako jediní dají až 60 % svých příjmů za bydlení. V zahraničí si vystačí jen se 30 %
Jsme hrdí, neustále nespokojení, milujeme pivo a také jako jeden z mála národů tíhneme k vlastnímu bydlení. V zahraničí už by si přitom dávno ťukali na čelo. Je pro nás dostupné bydlení minulostí?

Pronájem bytu na černo se nemusí vyplatit. Padají i statisícové pokuty
Nemovitost ve formě bytové jednotky, chaty nebo rodinného domu, který není z části využíván, vlastní velké množství lidí.

Daň z nemovitosti ještě více vzroste. Vlastnit dům či byt se značně prodraží
Asi každý, kdo vlastní nějakou nemovitost, byl při pohledu na letošní vyúčtování poněkud zaskočen. Daň z nemovitosti totiž vzrostla průměrně na dvojnásobek.

KVÍZ: Znáte svá práva jako nájemce nebo vlastník nemovitosti? Otestujte se
Myslíte si, že máte jasno v tom, co všechno si můžete dovolit v pronajatém bytě nebo co můžete svému nájemci zakázat? Otestujte se, zda víte vše o nájemním vztahu.

Cizí osoba může mít trvalý pobyt na vaší adrese, aniž by to šlo zjistit. Řekne vám to až exekutor
Trvalý pobyt bývá vnímán jako pouhá formalita. Tedy většinou. Existují však případy, kdy se celá situace pěkně zvrtne. Například když si k vám nájemník zapíše trvalý pobyt tajně. Může však být ještě mnohem hůř.

Krádež vlastnictví nemovitosti probíhá v tichosti. Podvodníkům stačí pouze dva kroky
„Postavil jsem ho vlastníma rukama a žiji v něm přes třicet let. Je to můj dům.“ Co když ovšem katastr nemovitostí tvrdí něco jiného? Na co si dát pozor, a jednoduše tak ochránit svůj majetek?