HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nápaditá červená přístavba domu pro mladou rodinu – dominantou se stala dvě originální okna

Zadání mladé rodiny bylo poměrně snadné, a to rozšířit stávající dům netradičním a neokoukaným způsobem o pracovní plochu a prostor ke spánku a odpočinku. Jelikož se ale jedná o dům na stockholmském souostroví v nádherné, divoké a malebné krajině, chtělo to od architektů jistou míru invence a nápaditosti. Unikátního výsledku se podařilo dosáhnout zejména díky použití dřeva a specifickému řešení oken.


Přístavba domu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Anders Berensson Architects (se souhlasem)

Základním stavebním prvkem projektu je v podstatě jednoduchá krabicová konstrukce ze dřeva, která byla umístěna ke stávajícímu domu a poté byla doplněna o prefabrikované architektonické prvky. Ty byly na místo přepraveny zvlášť. Rozpočet rodiny na přestavbu nebyl zrovna závratný, takže o to jednodušší a levnější muselo řešení být. Prohlédněte si originální výsledek ve fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Anders Berensson Architects (se souhlasem)

Dvě okna jako hlavní téma

Původní dům byl navržen s důrazem na jednoduchost a funkčnost, což bylo potřeba dodržet i v případě přístavby. Ta měla nabídnout skromný prostor pro práci a spánek. Architekti se nakonec rozhodli zaměřit pozornost zejména na řešení oken, která v projektu získaly zcela zásadní význam. Jedno z nich nabízí při práci pohled do okolní krajiny a druhé pohled na noční či denní oblohu při odpočinku a před spaním.

Cílem bylo podle architektů taky tak trochu bořit zažité představy o oknech, a to jak jejich vzhledu, účelu i formě, jak jej běžně do staveb vkládáme. Výsledkem byl návrh unikátní nebeské věže nad postelí a netradičního rohového okna, které jako by bylo protnuto pracovním stolem sloužícím v interiéru jako pracovní plocha a pokračující do fasády jako parapet na květiny.

Mladá rodina kouká z postele na nebe

Pohled na hvězdnou oblohu při usínání je luxusem, který nabízí jen venkovská krajina, což autoři projektu dobře ví, a zaměřili se na to. Nad postel proto umístili kulatou věž zakončenou skleněný průzorem na oblohu. Řešení je navíc skvělým zdrojem světla i za pochmurnějších dní, a na posteli se tedy dá také skvěle číst či studovat.

Věž je uvnitř obložená smrkovými deskami. Z venku je rovněž opláštěna dřevem, ale navíc doplněna o unikátní typ fasády se vzory velkých zvířat, obojživelníků, květin i ryb, na něž můžete narazit právě v Baltském moři. Úžasný detail tak dává celému projektu další rozměr. Podívejte se na detaily fasády v naší galerii.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Pracovní stůl pokračující až za okno

Stockholmské souostroví je známé svou fantastickou pokrývkou divokých květin a hned u rekonstruovaného domu najdete louku s mnoha druhy býlí. Právě ta vnukla nápad propojit s ní druhé okno. Dřevěná deska stolu tak pokračuje i za rohovým oknem a nabízí otvory pro květináče, aby iluze spojení byla dokonalá. Nad okno je navíc protažena střecha tak, aby přímé sluneční světlo nerušilo výhled na louku.

Vnitřek stolu je pak vyroben z březové překližky s otvory pro různé účely. Největší vykrojení desky je určeno pro sezení na dlouhé lavici a koukání ven do krajiny. Středně velké otvory jsou pro ventilaci, kabely, lampy a tužky, malé otvory jsou ořezávátka. Architekti také navrhli a vytvořili lampy či některé další drobné detaily.

Vydáno dne:
21.07.2022

Photocredit: Anders Berensson Architects (se souhlasem)

1

Levný, ale poctivý dům postavený na přírodních principech

Mladí manželé si postavili skromný a levný dům, který ctí zákony přírody. Je poctivě udělaný a poskytuje svým obyvatelům maximum komfortu... Číst více →



Levná a jednoduchá prázdninová chatka nemusí být nutně nudná

Jednoduchá a levná prázdninová chatka nemusí být nutně nudná. Stačí ji natřít načerveno v duchu skandinávských tradic... Číst více →



Tajemství švédských domů – proč zrovna červená?

Typické červené nátěry švédských domů nemají jen designový charakter. Pravým důvodem je tajemství falunské červeně. Znáte jej?.. Číst více →



Jak vypadá a kolik stál nízkonákladový domek po švédsku

Když máte krásný pozemek, máte z půlky vyhráno. Postavit vysněný dům se dá i s nízkým rozpočtem. Poradíme vám, kde se dá ušetřit... Číst více →



Venkovní kanceláře a zasedací prostory, v nichž by chtěl pracovat každý

Úžasná kancelářská budova ze dřeva a skla vznikla ve stockholmském parku. Nahlédněte s námi do prostoru pro práci i setkávání... Číst více →