HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Venkovní kanceláře a zasedací prostory, v nichž by chtěl pracovat každý

Z části kancelář a z části venkovní zasedací prostor. To je nový projekt v městském královském národním parku Norra Djurgarden ve Stockholmu. Nápaditá stavba navázala na stávající kancelářskou budov, nabízí výhled do lesa a místo nejen k práci, ale i společnému setkávání v otevřeném a inspirativním venkovním prostoru.


Outdoor office ve Stockholmu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: Anders Berensson Architects (se souhlasem)

Stavba outdoorové kanceláře je dvoupatrová a konstruována jako rám (skeletová konstrukce) z dřevěných trámů, mezi něž je v horní části vsazeno sklo nebo dřevěné stěnové panely. V dolní části je pak prostor ponechán otevřený a ohraničený je pouze oněmi dřevěnými trámy. Uživatelé tak mohou volně kdykoliv odcházet do přírody okolo a zase se vracet. Zároveň je ale dolní prostor zastřešen horním patrem, a tak chrání proti dešti i případnému slunci.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: Anders Berensson Architects (se souhlasem)

Dokonalé propojení s lesem

Budova vznikla jako přístavba ke stávající kancelářské budově obývané švédskou firmou vyrábějící outdoorové oblečení a boty. Jelikož se jedná o stavbu v unikátním a nádherném parku uprostřed Stockholmu, autoři se snažili dělat co nejméně terénních úprav. Proto se rozhodli navrhnout dům na dřevěných sloupech kopírující svažitý terén.

Horní část domu kopíruje tvar stávající budovy a působí, jako by na ni přímo navazovala. Otevřená část budovy je nasměrována do lesa a nabízí pohled do korun a kmenů starých stromů, čímž navozuje uklidňující pocit. Spodní část tvoří jakýsi betonový, postupně se svažující amfiteátr odlitý ve stávajícím terénu. I tato část je uzavřena směrem k silnici a otevřena směrem k lesu. Kryje ji již zmíněné první patro budovy.

Přírodní materiály a konstrukce

Při navrhování této unikátní kancelářské budovy se architekti snažili najít rovnováhu mezi tradičně striktními tvary a přísnou geometrií kancelářských staveb a vzdušnějšími venkovními projekty. Primární konstrukce je tvořena lepenými trámy a sloupy, dřevěný rám je pak vyplněn buď skleněnými okny, dřevěnými panelovými stěnami nebo ponechán otevřený a jen vyztužený dřevěnými kříži. Prohlédněte si celou konstrukci detailně ve fotogalerii.

Veškeré materiály uvnitř jsou ze dřeva: strop z borových desek, stěny z borové překližky. Všechny detaily jsou jednoduché, buď ve dřevěném provedení nebo z černé lakované oceli. Okna jsou zasazena do dřevěných sloupků a trámů, všechna svítidla jsou pak obložena stejným dřevem jako strop.

Interiér navazuje na okolí

Většina nábytku je vyrobena ze zbytků kusů dřeva ze stavby. Stoly jsou vytvořeny ze stejných překližkových desek jako obložení stěn. Hlavní obytný prostor je vyroben ze zbylého lepeného dřeva a dalších dřevěných desek z domu.

Židle jsou potaženy obuvnickou kůží z továrny zadavatelské firmy. Všechny detaily, které bylo potřeba vytvořit z oceli, jsou natřeny černou barvou a často nesou tvar zvířat z královského národního parku Norra Djurgarden, ať už těch, které tam aktuálně žijí nebo se sem zase jednou snad žít vrátí.

Projekt je nádhernou ukázkou toho, jak propojit okolní přírodu a nově vytvořenou stavbu. Zároveň v sobě nese filozofii samotné značky, která byla zadavatelem projektu. Díky týmu architektů zde vznikl prostor inspirativní i odpočinkový. 

P.S. Plánujete stavbu rodinného domu? Navštivte náš Online kurz Stavíme dům, kde se v rámci 7 video lekcí dozvíte jak ušetřit a předejít zbytečnému stresu.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Kateřina Petríková

Vydáno dne:
14.06.2022

Photocredit: Anders Berensson Architects (se souhlasem)

0

Mohlo by Vás zajímat: