HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nenápadný ředitel české průmyslovky zaujal pozornost mistrů z celého světa

Vajíčková pomazánka, rohlíky a kakao. Přesně tak začíná další den světově vyhlášené konference, na kterou se sjíždí přednášející z celého světa. A nejen současní a bývalí studenti tráví ráno před zahájením ve školní jídelně. Nikdo si tu na nic nehraje. Sedí tu s nimi i profesoři ze Švýcarska nebo světoví architekti z Finska.


Konference Dřevostavby ve Volyni
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Viktor H. (se souhlasem)

Lidskost místo okázalosti

Zastávat roli ředitele průmyslovky může být asi docela slušná rutina. Výjimka však potvrzuje pravidlo. Navštívili jsme školu, která pořádá každoročně akci, která nemá ve střední Evropě obdoby. Je to Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola ve Volyni. Místo, ke kterému se už 25 let každý rok ve stejný termín obrací zraky každého, kdo něco znamená v oboru stavebnictví na bázi dřeva. A to nejen z Česka, ale z celého světa. Probíhá zde totiž konference nadnárodního významu, na kterou se každoročně sjedou zkušení odborníci a sdílí spolu hodnotné poznatky. Avšak na této akci je navíc něco zcela nevídaného.

Honem zpátky do lavic

Asi každý z nás minimálně jednou zažil nudnou korporátní konferenci. Škrobená okázalost, pomalu se linoucí čas na přednáškách, večerní raut plný small talku, přespání na hotelu, ráno švédský stůl a cesta domů. Kdo z nás tyto akce navštěvuje častěji, ví, jak rychle se jich přejí. Čeho se ale přejíst nedá, je právě konference Dřevostavby ve Volyni, která si už 25 let zachovává stejného ducha. Akce totiž probíhá přímo ve škole, kterou ředitel, jenž je současně organizátorem, dává k dispozici. Místo hotelu jsou hosté akce ubytovaní „na intru“, kde si mohou zavzpomínat na svá studentská léta. Snídaně v restauraci? Kdepak, na snídani pěkně do jídelny, na tácek od kuchařek a tácek po sobě také uklidit, příbory roztřídit a nechat se od paní kuchařky pochválit za to, jak jsme to pěkně zvládli. Nějak tak vypadá kouzlo mimořádné akce, kterou si návštěvníci i proto nemohou nechat žádný rok ujít.

Miliardář, který začínal v garáži

Opravdoví odborníci, kteří ve svém oboru něco znamenají, si museli svou pozici vydřít od nuly. Mnoho z dnešních velkopodnikatelů v oboru stavebnictví začínalo na koleně, v tátově dílně a nebo v garáži. Na to se nezapomíná. A i když dnes již do práce jezdí krásným vozem a garáž vyměnili za moderní fabriku, stále jim zůstává v srdci vzpomínka na začátky, kterými si museli projít. A ty se pojí právě se školou, na které získali své znalosti, nadšení pro řemeslo, kontakty s ostatními studenty, ale také tolik důležitou pokoru a úctu k autoritám.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Smekáme klobouk před panem organizátorem

Zorganizovat konferenci, na kterou se sjede více než 600 významných účastníků z celého světa, tak, aby proběhla v plné parádě, není jen tak nějaká věc. O to větší úctu má pan ředitel Homolka právě za to, že akce není jedinou odpovědností, kterou se musí v průběhu roku zabývat. S akcí však skvěle pomáhá celý personál školy, a to jak již zmíněné kuchařky, tak i učitelé nebo studenti. Právě studenti díky tomu mají možnost vidět na vlastní oči úspěch, ke kterému může vést jejich studium. Vidět, kým jsou dnes lidé, kteří se vydali cestou práce se dřevem a kteří, ač začínali v garáži, dnes mají haly plné spokojených zaměstnanců a tisíce úspěšných referencí.

Vydáno dne:
02.04.2024

Photocredit: Viktor H. (se souhlasem)

7

Dřevostavba má o 60 % nižší náklady na vytápění než klasický zděný dům

Hledáte ideální dům pro vaši rodinu? Představujeme vám moderní dům s volitelnou dispozicí od 2+kk až do 5+kk. Prohlédněte si jeho prakticky řešený půdorys... Číst více →



Cihla vs. dřevostavba. Který typ domu je v roce 2023 levnější?

Je levnější dřevostavba, nebo zděný dům? Velké srovnání cen stavebních firem na skutečném projektu domu s cenami z roku 2023... Číst více →