Rekonstrukce bytu s překvapením – nešikovně řešený prostor fantasticky přebudovali na oázu klidu
HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rekonstrukce bytu s překvapením – nešikovně řešený prostor fantasticky přebudovali na oázu klidu

Po aktivním pracovním dni je nutné načerpat sílu a relaxovat. V největším a hustě obydleném Ho Či Minově Městě ve Vietnamu se místo s dostatkem prostoru a soukromí hledá velice těžko. Architektonické studio Creative Architects plní klientův sen a integruje živou strukturu do ponuré strnulosti interiéru bytu. Přesvědčte se sami.


Cloud House
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: Hiroyuki Oki (se souhlasem)

Vietnamské architektonické studio přeměňuje obytný prostor s malými individuálními místnostmi na velkou a multifunkční plochu, kterou majitel flexibilně využívá v závislosti na svých potřebách. Strop z prokládaných dřevěných prvků se zvlněnou platformou integruje životodárnou dynamiku do předchozí nehybné atmosféry. Nahlédněte do fotogalerie a podívejte se na netradiční podívanou.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: Hiroyuki Oki (se souhlasem)

Atmosféra Ho Či Minova Města

Přeplněné kancelářské bloky, sevřený prostor domova, gradující stres. Ho Či Minovo Město se se svými 13 miliony obyvatel stává přelidněným. Nepříznivé životní podmínky skýtají potenciál, kterého se chopila skupina místních mladých architektů. Ta si uvědomuje vzrůstající trend potřeby po klidném prostoru. Kromě architektonických aktivit totiž vyvíjí také akademické, výzkumné a tvůrčí činnosti, které hledají řešení k překonání alarmujících problémů zdejší společnosti.

Neúnosná situace vyžaduje řešení

Klient je ponořen do celodenní práce a domů se vrací v pozdních hodinách. Monotónní atmosféra stísněného obydlí nápadně připomíná pracoviště a nedovoluje oprostit myšlenky od povinností. Klient se obrací na společnost Creative Architects s přáním návrhu takových obytných prostor, které by aktivovaly jeho kreativitu a umožnily mu alespoň na chvíli zapomenout na všechny starosti a problémy. Designéři přišli s řešením a předložili mu projekt bezpečného útočiště s poklidným, ale živým duchem.

Optimalizace prostoru umožňuje se nadechnout

Klientův byt, ač zaujímá rozlohu 145 metrů čtverečních, je tak těžkopádně konstrukčně řešený, že nedává prostor se nadechnout. I když předimenzované uspořádání jednotlivých místností ustupuje otevřenému výhledu hned ze dvou balkonů, tak se nájemníkovi nenabízí požitek z uklidňující zeleně. Rekonstrukce navrací domovu harmonii a opticky otevírá obytný prostor.

  Mohlo by vás také zajímat:

Centrální zónu bytu zaujímaly dvě minimalistické ložnice, které nedovolovaly plně využít jeho potenciál. Prvním počinem přestavby je tudíž vybourání těchto zdí. Nyní je prostor otevřený a nabízí možnost zvětšení kuchyňského koutu. Jeho podélné protažení opticky podporuje nově nabytou velikost. Designéři však stále stojí před výzvou, jakým způsobem vtisknout depresivnímu interiéru živého ducha.

Organická struktura stropu navrací domovu dynamiku

Otevřený interiér je třeba aktivizovat. Návrh designu je podřízený přání klienta: harmonie, spojení s přírodou a oživení. V zadní části bytu, za bývalými ložnicemi, návrháři ponechali ložnici, kterou opatřili systémem posuvných příček k oddělení od otevřeného prostoru. Dominantou interiéru je dynamické řešení stropu, který inspiroval název projektu. Zvlněná platforma totiž kopíruje tvar mraku (anglicky cloud). Prokládaný dřevěný strop svou organickou strukturou uvádí místo v pohyb.

Vybavení bytu je kombinací moderních a přírodních materiálů. Zatímco plastový nábytek a čalouněná sedací souprava zastupují modernu, je konstrukční vymezení prostoru řešené v dekoru dřeva. Obložení, které dýchá hřejivým zemitým tónem, je zcela v harmonii s neutrálními černými stoly. Díky několika rozlehlým oknům se do interiéru dostává dostatek přirozeného denního svitu, které dává vyniknout přírodním prvkům. Tmavé závěsné lustry nad jídelní částí doplňuje bodové osvětlení, které se nenápadně skrývá v bohaté struktuře stropu po celé jeho délce, a nenarušuje tak jeho plynoucí kontinuitu. Výsledný design naplňuje domov klidnou a vzdušnou atmosférou.

Konečně klid a pohoda

Optimalizace obytného prostoru vzbudila v klientovi dlouho očekávaný pocit klidu a harmonie. Užití uklidňujících přírodních materiálů kontrastuje uspěchanému tempu betonové džungle. Díky modernímu a funkčnímu řešení talentovaných designérů doma opět rád tráví čas, relaxuje u dobré knihy a těší se z klidného nerušeného spánku.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Radomír Dohnal

Vydáno dne:
16.03.2022

Photocredit: Hiroyuki Oki (se souhlasem)

0

Mohlo by Vás zajímat:

NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Jednou měsíčně dostanete výběr Novinek ze světa dřevostaveb.

E-MAIL
POŠLETE MI JE