HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Filip s Milanem dokázali svépomocí postavit luxusní, celoročně obyvatelnou chatu

V malé obci Doudleby v Jihočeském kraji stojí nanejvýš luxusní dřevostavba s opravdu dokonalým výhledem. Filip s Milanem ji stavěli svépomocí přibližně 1 rok, přičemž ji dnes aktivně pronajímají skupinám přátel či rodinám s dětmi. Zeptali jsme se majitelů, čím je jejich stavba unikátní a proč by stála právě za vaši návštěvu. Přečtěte si, jaké luxusní místnosti tento dům ukrývá.


chata svépomocí u Českých Budějovic
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: RiversideCabin (se souhlasem)

Co vás přivedlo na myšlenku postavit si dřevostavbu?

Na tuto myšlenku nás přivedla zkušenost po tříletém pobytu v Austrálii, kde jsme měli možnost pracovat na stavbách rodinných domů v Sydney. Zde jsou dřevostavby převládajícím způsobem výstavby stejně jako v Americe. A naše zkušenosti a „know-how“ nabyté v Austrálii nám dalo možnost postavit celou stavbu svépomocí.

Podívejte se na fotografie chaty PŘED a PO zásahu šikovných majitelů.

Fotogalerie:

i Foto: RiversideCabin (se souhlasem)

Podle čeho jste si vybírali pozemek?

Jelikož jsme Jihočeši a bydlíme kousek, tak nás po prohlídce inzerátu velmi zaujala lokace původní stavby.

Co stavební povolení? Vyřizovali jste si jej sami?

S úřady jsme si řešili vše sami. Jelikož zde již stála původní chata s číslem evidenčním, šli jsme cestou rekonstrukce.

Kdo vám dělal návrh domu?

Půdorys a rozložení jsme si navrhli sami na papír během dlouhých zimních večerů. :) Inspirací nám bylo nespočet internetových stránek a fotek. Chtěli jsme, aby byla chata něčím nestandartní a zajímavá, což se nám nakonec, myslím, povedlo.

Poslední slova maminky si vzal k srdci. Silný rodinný příběh dal vzniknout výjimečné stavbě

Až ve fázi dokončovacích prací v interiéru jsme přizvali kamarádku (právě dokončující architektonickou vysokou školu), aby nám pomohla sladit design celého interiéru.

Jaké byly přibližně náklady na realizaci vaší dřevostavby?

Výstavba svépomocí měla svá úskalí, předem spočítaný rozpočet byl samozřejmě poloviční než ten finální. :) Náklady na rekonstrukci vyšly někde kolem 2,5 milionu korun, nepočítaje našeho plného nasazení po dobu jednoho roku.

Stavěli jste dům kompletně svépomocí, nebo jste si na něco přizvali odborníky?

Vše jsme si stavěli sami kromě určitých profesí: voda, topení, obklady, truhláři (kuchyň a schody).

Jakou jste zvolili konstrukci dřevostavby?

Dřevostavba je postavená klasickou sloupkovou konstrukcí. Skladba stěny je řešena jako difuzně otevřená dřevostavba.

Dispozice domu je řešená nanejvýš stylově. Pohlédněte si jednotlivé místnosti v domě včetně dalších informací formou fotoprohlídky.

Splnila dřevostavba vaše očekávání? Změnili byste něco?

Splnila a ač je to překvapivé, tak bychom snad nic neměnili. Snad až na rozlohu, ale to by mohl člověk zvětšovat donekonečna :) Aktuální užitná plocha stavby je 68 m2 (zastavěná plocha je 49 m2).

Vaše finská sauna mě nadchla. Řeknete mi o ní víc

Od začátku jsme věděli, že sauna bude součástí domu. Zaprvé je to skvělé místo pro relax a ve spojení s výhledy na zasněženou krajinu to bylo skoro nutností. Chvíli jsme se rozhodovali, zda saunu umístit samostatně, ale z hlediska využití jsme se rozhodli zasadit ji dovnitř domu. Je osazena elektrickými kamny a od sprchového koutu vás v podstatě dělí jen dva kroky.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Je okno v sauně řešeno nějak speciálně?

Ano, v sauně je osazené speciální sklo, aby vydrželo změny teplot a saunující se mohli zároveň kochat krásným okolím. Umístění sauny takto pohodlně uvnitř stavby se nakonec ukázalo jako skvělý nápad, neboť saunování se pak může stát každodenním zážitkem.

Čím je vaše dřevostavba výjimečná? Proč by měli návštěvníci zavítat právě k vám?

  • Uvnitř vás nadchne otevřený prostor, moderní výbava v kuchyni i v koupelně.
  • Terasa nad soutokem má gril a krásné okolí.
  • Finská sauna s překrásným výhledem je highlightem naší stavby.
  • Opravdovým plusem je samota, místo kde vás ruší jen šumění řeky.
  • Chatu jsme stavěli tak, abyste si čas strávený zde mohli opravdu užít a odpočinout, proto jsme se rozhodli jít cestou technologií, kde je komfort hlavním faktorem.

Názor redakce: Toto místo určitě stojí za vaši návštěvu už jen díky pocitu, který se dostaví při otevření posuvných dveří a pohledu na panoramatickou krajinu Jihočeského kraje. Uprostřed tiché a čisté přírody se zabydlíte ve stylové dřevostavbě, která je maximálně prosklená, a dodává tak interiéru spoustu denního světla. Zpomalíte tu. Odpočinete si. A k tomu všemu vám dopomůže pouze atmosféra, kterou zde Filip s Milanem pracně vytvořili.

Jak vysoko se přibližně stavba nachází?

Stavba leží na soutoku Malše a Stropnice, přibližně 20 metrů nad vodou, což dodává to pravé kouzlo. Jelikož stavba leží u řeky a je v údolí, výhledy jsou do malebné přírody.

Jak máte vyřešený systém vytápění?

O vytápění se stará tepelné čerpadlo vzduch/vzduch v kombinaci s elektrickou topnou rohoží v podlaze, to zajištuje příjemnou teplotu od nohou a příjemné klima. Obojí je je možné ovládat na dálku. V létě se navíc dá tepelné čerpadlo využít jako klimatizace. Přehled aktuálních cen tepelných čerpadel si můžete srovnat ZDE.

Zajímá vás celý průběh výstavby? Prohlédněte si jednotlivé fáze krok po kroku.

Vyskytlo se něco, co vás v průběhu stavby překvapilo?

Překvapení, které jsme řešili v průběhu stavby, bylo nespočet. Informace jsme hledali u spousty zdrojů, hodně zásadních informací nám poskytl i web Dřevostavitel. Rozsah prací byl před výstavbou nepředstavitelný, dohledávání informací a schopných profesí nepřesahujících rozpočet někdy vyčerpávající. Nakonec ale pocit zadostiučinění a radost ze stavby je ve výsledku neskutečná.

Je něco, co byste dnes udělali jinak?

Měli jsme myšlenky po dokončení, že namísto otevřeného prostoru v obýváku mohly být v patře další jedna nebo dvě ložnice, což by umožnilo ubytovat více lidí, ale tu myšlenku jsme nakonec zavrhli. Ten otevřený prostor umocněný velkým oknem tomu dává to pravé kouzlo.

S čím jste nejvíce spokojení?

Opravdu nadšení jsme z obkladu ze sibiřského modřínu, myslím si, že je na oko velmi působivý. Taky to dalo spoustu práce... Je krása koukat se, jak stárne a mění se společně s chatou.

Je něco, co byste vzkázali lidem, kteří zvažují stavbu dřevostavby?

Je to krásná čistá stavba už od začátku a nabízí nespočet možností. V dnešní době dostupných materiálů je radost se dřevem stavět.

Velice děkujeme Milanovi a Filipovi za poskytnutý rozhovor pro Dřevostavitele a přejeme spoustu dalších úspěšných projektů.

Vydáno dne:
04.11.2022

Photocredit: RiversideCabin (se souhlasem)

4

Rekonstrukce dřevostavby má svoje specifika

Rekonstrukce dřevostavby se nejčastěji skloňuje se starými okály... Číst více →



Fotogalerie: Neváhejte s rekonstrukcí. Výsledek bude stát za to!

Přemýšlíte, že předěláte své bydlení, ale nemůžete se rozhoupat? Naše fotogalerie vám ukáže výsledky rekonstrukce, které stojí za to!.. Číst více →



Fascinující rekonstrukce dřevostaveb, které pamatují dobu katedrál

Staré dřevěné sýpky dnes zemědělci nepotřebují. Naštěstí jim architekti našli jiné využití a zachovali tím ukázku řemeslného umu starých mistrů tesařů... Číst více →



Ekologická rekonstrukce ve stylu Asie: staré dřevo, nový spirit

Dřevo má podstatnou výhodu v tom, že když mu dopřejete správnou péči, je i po desítkách let zase jako nové. Díky tomu je Kloem hostel starým domem s novou vizáží... Číst více →



Dřevostavba s nehořlavou skořápkou z vlnitého plechu – je funkční a levná

Důmyslná rekonstrukce australské dřevěné chaty na pobřeží přinesla prostorný interiér a požárně bezpečnostní fasádu – požáry jsou tu totiž velkou hrozbou. Prohlédněte si výsledek práce architektů... Číst více →



O opravě roubené horské chaty Prašivá v Beskydech s jejím provozovatelem

Přečtěte si rozhovor o průběhu rekonstrukce 100 let staré dřevěné chaty Prašivá v Beskydech. Podílelo se na ní až 450 nadšených dobrovolníků. Co byla největší výzva?.. Číst více →



Rekonstrukce bytu s překvapením – nešikovně řešený prostor fantasticky přebudovali na oázu klidu

Rekonstrukce s překvapením, tak by se dal nazvat projekt přestavby starého a dispozičně nešikovně řešeného bytu ve velkoměstě. Výsledek je fantastický... Číst více →



Luxusní rekonstrukce podkrovního bytu v Beskydech má celoprosklený štít

Bydlení pro mladou rodinu s miminkem v překrásném podkrovním bytě s proskleným štítem vás dostane do kolen. Inspirujte se fotografiemi z této realizace v naší galerii... Číst více →



Rekonstrukce střechy staršího rodinného domu krok za krokem

Podívejte se, jak probíhala kompletní obměna střechy stávajícího rodinného domu, která spočívala v nahrazení vazby krovu. Fotopostup krok za krokem vám přinášíme v tomto článku... Číst více →



Vladislav vyměnil notebook za sekyru a po 13 letech se rozhodl splnit svůj dětský sen

Pan Vladislav si splnil svůj dětský sen a postavil vlastníma rukama treehouse uprostřed hlubokého lesa. Nyní jej můžete navštívit i vy. Budete to jen vy takřka uprostřed ničeho... Číst více →