HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

OSB deska: Aktuální cena a vývoj

OSB deska je v českých dřevostavbách stále nejčastěji používaným velkoplošným materiálem. Její všestranné použití si získalo oblíbenost u mnoha stavebníků. Je variabilní na různé části konstrukcí dřevostaveb. Dalo by se snad i říci, že OSB desky prakticky vytlačily ze stavebního trhu dřevotřískové desky. V tomto příspěvku jsme pro vás připravili přehled a vývoj cen pro OSB desky různých tlouštěk, a to dvou základních typů – ostrohranné OSB desky a desky s pero-drážkou, ale i OSB desky s povrchovou úpravou. 


OSB deska detail cena
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Rick

Cena OSB desky na stěny

Na stěny v dřevostavbách se nejčastěji používají ostrohranné OSB desky tloušťky 12 mm. V případě, že budete stavět difúzně otevřenou dřevostavbu a použijete desku jako parobrzdu, sáhněte po OSB desce tloušťky 15 mm PD (pero-drážka). U tohoto označení jsou univerzálnější OSB 4PD (kde je jsou pero-drážkou vybaveny všechny čtyři strany desky). Pro obvodové a vnitřní nosné stěny dřevostaveb se používá tloušťka desek 18 mm.

Fotogalerie:

i Foto: Rick, Shutterstock, hestophanes, Design Build Love

Jak správně stavět stěny z OSB desek

Přehled aktuálních cen OSB desky s kolmou hranou tl. 12 mm naleznete zde.

Přehled aktuálních cen OSB desky tl. 15 mm naleznete zde.

Cena OSB desky na stropy

Jako nosná a ztužující vrstva se na záklop stropů používá nejčastěji OSB deska 4PD tloušťky 18 mmU rodinných domů se používá tl. 22 mm, v případě rozlehlejších staveb i 25 mm. Tloušťka závisí na vzdálenosti stropních nosníků a velikosti zatížení stropu v konkrétní konstrukci. Rozhodují při jejím výběru je také počet jednotlivých pater stavby a plošný rozměr desky. U rodinných domů se zpravidla s ohledem na manipulaci používají užší desky než například u větších staveb.

Stropní a podlahové OSB desky

Přehled aktuálních cen OSB desky tl. 18 mm naleznete zde.

Přehled aktuálních cen OSB desky tl. 22 mm naleznete zde.

Přehled aktuálních cen OSB desky tl. 25mm naleznete zde.

Ceny OSB desek pro další použití

Stropy a stěny nejsou ve stavebnictví zdaleka všechny oblasti, ve kterých OSB desky využijete. Velmi často se používají silnější PD OSB desky (18 nebo 22) jako celoplošně pobití střechy místo klasických prken pod plechové krytiny nebo záklop krovu v případě, že na tuto vrstvu chceme umístit například skladbu nakrokevní izolace. 

Dále se u krovu OSB desky použijí na záklop kleštin, kde figurují jako pochozí podlaha podstřešního prostoru. Tento materiál najde uplatnění také jako nejrůznější oddělovací stěny na stavbách, šalovací desky nebo jako desky pro výrobu obalů. Z OSB desek se také vyrábí nábytek nebo se dělají i pochozí vrstvy podlah.

Podlaha z OSB desek: Výběr a montáž

V neposlední řadě se setkáte s OSB deskami jako finální interiérovou vrstvou, která je buď v původním stavu, tedy ve své přirozené povrchové úpravě, nebo lehce nabarvená.

Ceny OSB desky s povrchovou úpravou

Další kategorií OSB desek jsou ty s povrchovou úpravou z cementové směsi připomínající hladkou vrstvu laku. Mezi ně řadíme OSB desky s požárně odolnou úpravou na jedné straně desky nebo také oboustranně. Díky této vrstvě se zvyšuje i třída reakce na oheň z kategorie D na B. Tato povrchová úprava je již brána jako finální vrstva. Deska se používá jako obklad stěn. Deska se vyrábí v tloušťce 16, 19 a 23 mm.

Specifickou variantou OSB desek jsou ty, které jsou potaženy speciální folií na bázi celulózy. Tato deska se používá jako parotěsnící a vzduchotěsnící vrstva v interiéru dřevostavby. Desky se kotví na obvodové stěny a konstrukci krovu. Velké uplatnění najdou u energeticky úsporných staveb. Vyrábí se v tloušťce 15 mm v provedení s rovnou hranou nebo pero-drážka.

Přehled aktuálních cen OSB desky se speciální folií tl. 15 mm naleznete zde.

Použitelnost OSB desky dle prostředí

Před aplikací OSB desky na konkrétní místo stavby bychom měli znát, jestli je deska odolná například venkovnímu prostředí. OSB desky se rozdělují na 3 základní kategorie:

OSB-2 – určené do suchého prostředí (interiér), nosné desky pro třídu vlhkosti 1 za daných podmínek (teplota 20 °C, relativní vlhkost vzduchu do 65 %)

OSB-3 – určené do vlhkého prostředí (exteriér), nosné desky pro třídu vlhkosti 2 za daných podmínek (teplota 20 °C, relativní vlhkost vzduchu do 85 %)

OSB-4 – určené do vlhkého prostředí (exteriér) se zvýšeným mechanickým namáháním, nosné desky pro třídu vlhkosti 2 za daných podmínek (teplota 20 °C, relativní vlhkost vzduchu nad 85 %)


Vydáno dne:
26.10.2015

Photocredit: Rick

6

Stropní a podlahové OSB desky

Jak silné desky na stropy použít a čím je příbíjet? Dozvíte se v tomto příspěvku.. Číst více →



Jak správně stavět stěny z OSB desek

OSB deska se u dřevostaveb používá na všechny typy konstrukcí. Jak je používat?.. Číst více →



Podlaha z OSB desek: Výběr a montáž

Podlaha z OSB desek je zajímanou alternativou dřevěné podlahy... Číst více →