HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Ověřené tipy, jak přifouknout malý byt

Malé byty mají své nesporné výhody. Jejich nabídka na trhu je poměrně veliká, díky menší ploše mají obvykle nižší cenu, uklidíte je během chvilky a všechno máte při ruce. Aby ale z bytu či garsonky nevznikl stísněný prostor přeplněný věcmi, je jeho kvalitní návrh téměř nutností. Stačí se přitom držet několika jednoduchých a prověřených triků, jak z malého kutlochu vytvořit království, kam se budete každý den těšit.


vychytávky v malém bytě
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: designmilk

První krok: Dispozice bytu

Jako první je vhodné se zamyslet nad dispozicí bytu. S garsoniérou toho sice moc nevymyslíte, ale u větších bytů je přesun zdí často jediným řešením. Starší dispozice totiž vycházely z odlišných požadavků tehdejších obyvatel. Změna je proto mnohdy na místě.

Ideální je část zdí vybourat tak, aby vznikl co největší propojený multifunkční prostor. Jednotlivé zóny se v případě nutnosti mohou oddělit nábytkem či dalšími interiérovými prvky. V rámci jedné místnosti tak může vzniknout spací koutek, obytná zóna i kuchyňský kout. 

Pokud byt disponuje balkonem nebo terasou, vyhrál alespoň pro letní měsíce jeden pokoj navíc. Proto se vyplatí zainvestovat i do zútulnění venkovní části bytu. Pro inspiraci si prohlédněte také naši fotogalerii plnou tipů a nápadů.

Fotogalerie:

i Foto: designmilk, pxhere, The Sun , sociopup.com

Druhý krok: Podlahy, dveře a schody

V malém bytě se dá kouzlit také pomocí správné volby podlahové krytiny a dveří. Osvědčeným trikem interiérových architektů je použití jednotných podlah v celém bytě. Například moderní vinylové podlahy dobře poslouží v obytném prostoru i ve vlhké koupelně, jsou snadné na údržbu a k tomu nabízí širokou škálu dekorů. 

Při použití jednotné podlahy zapomeňte na prahy. Nejen, že jsou zbytečné, ale také opticky zmenšují prostor místností. Pokud jsou v bytě schody, je dobré použít i na ně stejný povrch, jaký má podlaha. Navíc mohou výborně posloužit jako úložný prostor. 

Dveře do malých bytů volte zásadně světlé a jednoduché. Pokud je v bytě více dveří, určitě použijte do všech otvorů stejné. Perfektním řešením jsou posuvné dveře, které jsou sice o něco dražší, ale ušetří mnoho cenného místa.

Třetí krok: Prostor od podlahy až ke stropu

Místa v malém bytě je jako šafránu, proto je potřeba k němu přistupovat chytře. Zejména úložné prostory je nutné schovat, kam se dá. K tomu dobře slouží velkoplošné vestavné skříně a celé stěny, které ukryjí vše důležité a zároveň díky minimalistickému vzhledu nenaruší zbylý prostor.

Oblíbeným a známým trikem je využití celé výšky pokoje. Skvěle v malých bytech fungují patra na spaní, která šetří významnou část podlahové plochy. Poslouží však i jen vyvýšené postele s bohatým úložným prostorem pod nimi. 

Neobvyklé ale účinné řešení pro malé byty je neopomenout místa nad okny a dveřmi. Obecně platí, že malým bytům sluší jednoduché linie a zejména hodně intenzivního světla. Praktickým a známým trikem, jak opticky zvětšit prostor místnosti, jsou zrcadla. Speciálně velká zrcadla pokrývající celou šířku nebo výšku stěny, dovedou prostor vizuálně prosvětlit, zvětšit i provzdušnit.

Čtvrtý krok: Nábytek a spotřebiče

Vhodně zvolený nábytek dokáže bytu přidat pár metrů čtverečních k užitku. Platí, že čím menší byt, tím spíše bude potřebovat vybavit nábytkem na míru. Ideální jsou kromě vysokých vestavných stěn také skryté úložné prostory pod nábytkem. 

Místo pod postelí může být využito jako zásuvka nebo přídavné vysouvací lůžko. Postel do malého bytu je vhodné zvolit vždy užší. Nábytek by měl být celkově spíše menších rozměrů a mělo by ho být méně. O to více by se mělo dbát na jeho kvalitu a variabilitu. Vhodné jsou různé druhy mobilního a rozkládacího nábytku, sklopné stolky, sklopné postele aktuální ceny ke srovnání, stohovací stoličky či variabilní taburety, které nahradí sedák i konferenční stolek. 

Elektrospotřebiče se hodí spíše menší. Velkým pomocníkem jsou chytré spotřebiče, které spojují funkce několika běžných elektrospotřebičů a tím šetří místo. Nezapomeňte také posoudit předem hlasitost těchto výrobků. V malém bytě se při nepovedeném výběru snadno může stát, že vás ve spánku bude rušit například hlasitá lednice.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Pátý krok: Materiály

Sice posledním, ale dost možná nejdůležitějším tématem jsou materiály. Ty hrají v malých bytech klíčovou roli. Hlavním pravidlem u všech malých prostorů je přinést do pokoje maximum světla. Může jít o světlo přirozené i umělé. Kvalitní osvětlení, zabudované LED pásky v nábytku či lampičky jsou samozřejmostí. Kolik aktuálně stojí LED pásky? Cenové srovnání si udělejte například zde.

Pomoci prosvětlit místnost můžete ale také vhodnou volbou materiálů. Ideální jsou všechny světlé barvy a dekory. Opticky prostor prosvětlují i lesklé a transparentní materiály. Pokud trváte u malého prostoru na použití výrazné barvy, měla by být pouze na doplňcích. Také vzory je vhodné volit menší a jemné. Většina zařízení by měla být v jednotné škále dekorů. Textilie se hodí lehké, světlé a vzdušné. Závěsy však nahraďte raději roletami či žaluziemi.

Malý, ale epesní

Jak se říká: Co je malé, to je milé. A platit to může i o bytě. Je však třeba pečlivě propracovat jeho návrh. S našimi tipy, jak pracovat s dispozicí a prostorem, jaké zvolit materiály, nábytek a zařizovací předměty, může být efektní zařízení malého bytu hračka. Podívejte se na pár povedených realizací v naší galerii.

Vydáno dne:
26.04.2018

Photocredit: designmilk

15

Moderní bytové interiéry: Fotogalerie plná inspirace

Jakým směrem jdou moderní bytové interiéry? Podívejte se na fotky, trendy a inspiraci... Číst více →



Klimatizace do bytu: 6 tipů pro správný výběr

Jak se v létě cítit příjemně i uvnitř domu? Pořiďte si klimatizaci! Jak se rozhodnout mezi nástěnnou a mobilní klimatizací vám poradíme v našem článku... Číst více →



Bezpečnostní dveře do bytu i domů: Výběr v 6 krocích

Máte dostatečně zabezpečený dům či byt? Bezpečnostní dveře vám pomohou s ochranou vašeho majetku. Druhy a ceny bezpečnostních dveří naleznete v našem článku... Číst více →



Infrasauna do bytu a jak se správně saunovat (6 kroků při výběru)

Máte rádi saunování? Infrasauna má kompaktní rozměry, takže ji můžete mít i v bytě. Seznamte se s druhy topidel a vyberte tu správnou infrasaunu... Číst více →



Venkovní vchodové dveře do domu i do bytu: Jaké jsou možnosti?

Venkovní vchodové dveře do bytu a domu zvyšují bezpečnost vaší domácnosti. Zároveň by měly dobře izolovat. V článku najdete tipy, jak vchodové dveře vybrat... Číst více →



Paravany do bytu i do zahrady jsou v módě. Jak je vybrat?

Paravany se znovu vrací do interiérů bytů a objevují se i na zahradách. Slouží jako dekorace i funkční bytový doplněk. Jak paravan vybrat? Poradíme vám... Číst více →



Rekonstrukce bytu ušitá na míru modernímu muži

Rekonstrukce bytu v Sao Paulo je ukázkou toho, jak lze vytvořit originální a moderní bydlení na malém prostoru, které respektuje svého majitele... Číst více →



Slow design, aneb bydlete pomalu, ale kvalitně. Jak na to?

Slow design hledá kvalitní bydlení a jeho hlavním cílem je celostní přístup k návrhu interiérů. Podívejte se, jak jej aplikovat při zařizování vlastního domova... Číst více →



Užijte si digitální detox a dokonalý relax v chatě uprostřed lesa

Jedině chata, ke které ani nevede cesta, dokáže zajistit úplnou relaxaci a digitální detox. Dokázali byste v ní strávit pár dní?.. Číst více →



Jak vybrat pohovku, aby i po 10 letech vypadala skvěle

Nákup pohovky, která poslouží dlouhá léta, je mnohdy oříškem. Přinášíme proto tipy, na co se při výběru sedačky zaměřit... Číst více →