HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Rekonstrukce bytu ušitá na míru modernímu muži

Majitel se rozhodl pro kompletní rekonstrukci malého bytu s velkým potenciálem. Zvolil spolupráci se známým brazilským architektonickým ateliérem a vznikl unikátní byt plný nevšedních kousků, výrazných solitérů a uměleckých děl. Jeho hlavní devizou ale je, že na rozdíl od běžných bytů perfektně vyhovuje potřebám a životnímu stylu moderního muže.


moderní obývací pokoj
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Není nic neobvyklého, že bydlení někdy nerespektuje naše opravdové potřeby. Byty v centrech velkých měst jsou obvykle součástí historické zástavby a jejich rekonstrukce je náročná. Zvláště chceme-li dostáhnout funkčního bytu, který se dokonale přizpůsobí modernímu životnímu stylu. Není to však nemožné. Krásnou ukázkou podařené rekonstrukce je projekt MA House od architektonického studia Guilherme Torres.

Nová dispozice byla nutností

Na začátku příběhu byl mezonetový byt s nešťastně vymyšlenou dispozicí a chybějící kuchyní. Jedinou cestou tedy byla kompletní rekonstrukce. Z původního řešení bylo zachováno umístění schodiště a rozvržení horního patra.

Spodní patro nyní tvoří vstupní hala s oddělenou toaletou a do patra otevřený obytný prostor s kuchyňkou, odkud je vstup na velkou terasu. Horní patro je soukromou zónou a nachází se zde ložnice s průchozí šatnou, koupelna a další prostorná terasa.


architekt: studio Guilherme Torres, foto: MCA Estudio

Spodní patro jako jeden velký obytný prostor

Ve spodním patře se architekti rozhodli malou plochu co nejvíce propojit a vytvořit tak jeden velký open-space, jehož jednotlivé zóny odděluje pouze nábytek. Halu tak od obývacího pokoje dělí vysoká nábytková stěna se zabudovanou elektronikou.

Obytná místnost je dále vizuálně rozdělena do dvou částí. Odpočinková zóna má standardní výšku stropu, zatímco kuchyně s jídelním koutem se otvírá do druhého patra.


architekt: studio Guilherme Torres, foto: MCA Estudio

Soukromá zóna v druhém patře

Vstup do druhého patra vede z haly po schodišti. Díky chytrému řešení velké ložnice se její součástí stala i prostorná šatna, skrz kterou se do ní vstupuje. Šatna tak vytváří v ložnici větší soukromí a klid, aniž by bylo nutné ji od zbytku bytu separovat zdí.


architekt: studio Guilherme Torres, foto: MCA Estudio

Beton v hlavní roli

Při vstupu do bytu návštěvníky vítá striktně minimalistické zádveří celé zahalené do betonové stěrky, která pokrývá podlahu, zdi i strop. Šedá ostatně dominuje celému bytu. Pouze v obývacím pokoji a ložnici stěrku na podlaze nahrazuje šedý koberec s vysokým vlasem a v koupelně dřevěné palubky.


architekt: studio Guilherme Torres, foto: MCA Estudio

Malá, ale vybavená kuchyňka

Obytná místnost je navržena tak, aby přesně vyhovovala představám majitele o ideálním moderním bydlení. Kuchyně, která v mnoha bytech kraluje celému prostoru, šla tentokrát do pozadí.

Ostrůvkový kuchyňský kout s vestavnými spotřebiči však majiteli bohatě stačí pro přípravu rychlých jídel. Vedle vaření má plnit také roli baru a zejména stolování pro větší počet osob. Úložné prostory v kuchyni nahrazuje pouze nika ve zdi. Designové nádobí tak slouží nejen ke stolování, ale také jako dekorace.


architekt: studio Guilherme Torres, foto: MCA Estudio

Kuchyni vévodí luxusní mramor

Kuchyně je vybavena velkým mramorovým ostrůvkem, který svou výraznou šedo-zlatou kresbou koresponduje s barevným laděním celého pokoje. Ostrůvek plynule přechází ve stolování pro šest osob. Výška místnosti je zdůrazněna dvěma výraznými obrazy a dlouhými světlými závěsy, které jinak chladné místnosti dodávají na útulnosti.


architekt: studio Guilherme Torres, foto: MCA Estudio

Příjemná odpočinková zóna

Hlavním lákadlem v obývacím pokoji je hořčicově žlutá velká pohovka s geometrickým prošíváním, která pochází z nábytkové tvorby architekta. Žlutá barva se vedle šedé stala dalším signifikantním prvkem v interiéru prvního patra. Z pohodlné pohovky je rozhled jak do kuchyně, tak na nábytkovou stěnu s televizí a další vestavnou elektronikou.

Obývací pokoj poskytuje dostatek úložného prostoru jak ve stěně samotné, tak na několika odkládacích stolcích. Teplý odstín dřeva na nábytku příjemně doplňuje použitou barevnou paletu. Svěží nádech do prostoru přináší výrazné doplňky – polštáře, dekorace a plakáty.


architekt: studio Guilherme Torres, foto: MCA Estudio

Ložnice v modré

Ložnice v patře je zařízena v podobném duchu. K šedé barvě a ořechové dýze je však jako doplňková barva místo žluté zvolena uklidňující modrá. Velká postel s modře čalouněnými plochami pochází stejně jako sofa z dílny architekta Torrese.

Průchozí šatna je vyhotovena celá v elegantním dekoru ořechu. Pokoj je doplněn solitéry a dekoracemi zvolenými na míru majiteli a jeho zájmům. Hlavní koupelna navazuje na vizuální styl celého bytu, proto jsou jejími hlavními atributy jednoduché linie a kontrast mezi chladnou šedou barvou a příjemným ořechovým dřevem.


architekt: studio Guilherme Torres, foto: MCA Estudio

Barevná paleta propojující byt, kombinace betonu, dřeva a mramoru vytváří jedinečnou a originální atmosféru tohoto typicky mužského bytu. Klasické a elegantní prvky kontrastují s ryze moderním vzhledem. Vše v dokonalé souhře plní funkci perfektně vybaveného interiéru pro současného městského muže.

Autor:

Interiérová architektka a redaktorka Dřevostavitele

Vydáno dne:


Photocredit: autor MCA Estudio

5 -2

Hodnocení: 4.4/5 (17 hodnocení)

Podělte se s námi o Váš názor:

Související články:

Zvažte prosím deaktivaci AdBlocku pro tento web.

Přístup k obsahu tohoto portálu je zdarma. Naším zdrojem příjmu je totiž bannerová reklama.

Používáním systému AdBlock nás připravujete o finanční zdroje, bez kterých nebudeme schopni portál nadále provozovat.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonu ruky na červené značce a zvolte 'Nespouštět na stránkách na této doméně'. Děkujeme!

PŘEČETL JSEM A CHCI PŘEJÍT NA PORTÁL