HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Postavila si dílnu svépomocí – rozhovor se ženou, která si splnila sen

Přečtěte si rozhovor o ženě, která si splnila malý velký sen. Vše začalo docela nevinně. Její dcera si přála vyrobit knihovničku. Paní Kateřina pro ni knihovničku vyrobila a postupně se začala v tvoření a DIY výrobcích zdokonalovat a rozšiřovat své pole působnosti. Po čase zjistila, že jí chybí její vlastní místo na práci. Rozhodla se proto, že si svépomocí postaví dílnu. Přečtěte si rozhovor, ve kterém nám paní Kateřina prozradila i to, s čím nastaly velké komplikace a kolik ji dřevěná dílna stála.


Dílna svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Kateřina Benešová (se souhlasem)

Paní Kateřino, co vás přivedlo na myšlenku vyrobit si vlastní dílnu?

Ráda tvořím a mám pracovní stůl, u kterého přes zimu kreslím technikou pyrografie. Řezat a brousit se doma ale nedá. Už minulý rok jsem si s myšlenkou vlastní dílny začala pohrávat a letos jsem se odhodlala a postavila si ji. Nyní mám své místo, své království!

Fotogalerie:

i Foto: Kateřina Benešová (se souhlasem)

K čemu bude dílna sloužit?

Bude sloužit hlavně na práce, u kterých se tolik nepráší, protože nemám zatím vyřešené odsávání. Jedná se např. o vyřezávání lupínkovou pilou, obrázky transfer technikou, natírání apod. Když bude venku škaredě a já budu mít chuť tvořit, budu mít kde. Čekat na to, jaké bude venku počasí a jestli budu nebo nebudu moct tvořit, je docela otravné. V dílně teď mohu být kdykoliv.

Kde jste čerpala inspiraci?

Věděla jsem, že po fyzické stránce si nezvládnu úplně sama postavit dílnu od základů, proto jsem si dřevěný domek objednala od jedné firmy, abych měla alespoň část předchystanou. 

Kolik stojí dřevěný zahradní domek vhodný pro dílnu? Srovnejte si aktuální ceny zde.

Ale stejně si člověk musí dodělat mnoho věcí sám – podlahu, krytinu, elektřinu a další. Jen co jsem si objednala podlahu, začaly problémy. Kvalita prken byla tristní. Zámky byly vylámané a co se týče kvality hran prken, škoda mluvit. Ani moje fréza je nemá tak chlupaté. Vše jsem reklamovala. Jako omluvu mi dovezli jedno patro navíc. Kvalita byla opět šílená, protože prkna, která měla přijít ke dveřím, byla kratší, než jsem potřebovala. Ale už jsem se tím nechtěla zabývat, a tak jsem si krátká prkna i se zámky vyrobila sama. Všechna ostatní prkna jsem si musela bruskou obrousit a opravit. Byla jsem zklamaná, ale nevzdala jsem to.

Jak jste postupovala při stavbě dílny svépomocí?  

  • Celý domek stojí na zemních vrutech 1,4 m dlouhých, protože pozemek bývá hodně podmáčený. Nechtěla jsem, aby mi pod domkem rostla tráva, tak jsem na zem položila geotextilii a na ni vyskládala polní kamení. Myslím, že je nakonec výsledek víc než překvapující.
  • Pak jsem jako první vyrobila rámeček 3 × 3 metry, na kterém je domek založený, kde uprostřed stojí jekl (obdélníkový ocelový profil) kvůli opoře, aby nebyla prkna ve vzduchu. 
  • Prkna na podlahu jsem záměrně dala jen dovnitř a domek jsem na ně přímo nestavěla. Především proto, abych je mohla v případě potřeby kdykoliv vyměnit.
  • Součástí dodávky domku nebyla okna, ale já věděla, že je tam chci. Hledala jsem na bazaru a sehnala jsem 3 čtvercová okna (90 × 90 cm). Dva rámy oken jsem z přední strany sešroubovala, abych měla u stolu více světla a po ránu mě hřálo sluníčko. Rámy kolem oken, jak já říkám „moje vlnky“, jsem si podle šablony namalovala, vyřezala přímočarou pilou a ofrézovala. Totéž na čelních stranách domku. Aneb, jak ze starších rovných prken uděláte krásná zaoblená prkna.
  • Celý domek je přišroubován k zemním vrutům a první i druhé patro je připevněno k rámu, aby se při větru domek nerozpadl, nebo dokonce neodlétl. Uvnitř jsou dilatační latě, kvůli pohybům při změně počasí.

Na postup se můžete podívat do fotogalerie, kde najdete fotodokumentaci celé stavby dílny.

Jaké dřevo jste použila?

Domek je kombinací smrku, borovice a modřínu. Na rámeček jsem si koupila modřín 10 × 12 cm, smrková prkna na podlahu jsou vzduchosuchá, 35 mm tlusté a kupovala jsem si je přímo na pile. 

Jaký další materiál a nářadí jste potřebovala?

Potřebovala jsem pásovou brusku, ruční ohraňovací frézu, mafl, aku šroubovák, přímočarou pilu a stolní pilu. Natírala jsem vše lazurou na dřevo v odstínech ořech a palisandr.

Aktuální ceny stolních pil od různých značek si srovnejte zde.

Dělala jste si všechno svépomocí, nebo vám někdo pomáhal?

Kromě zemních vrutů, které mi pomohl zavrtat kamarád, protože na to nemám tolik síly, jsem si dělala vše sama. Na teoretickou pomoc jsem vedle sebe měla celou dobu mého kamaráda, který je na invalidním vozíku. Sám pracovat s nářadím nemůže, ale díky jeho radám, co je potřeba kdy a jak udělat, dílna stojí!

Jak dlouho stavba dílny trvala a kolik vás to stálo?

No, budete se asi smát, ale jenom natírání trvalo 9 dnů, a to vážně od rána do večera. Takže, když to spočítám se vším všudy, trvalo mi to asi měsíc. Investovala jsem kolem 60 000 Kč.

Dřevěné schodiště svépomocí – cena, výpočet a postup výroby od zkušeného kutila Honzy

Jaké je vnitřní vybavení?

Uvnitř mám pracovní stůl 160 × 80 cm, různé poličky na nářadí, na vruty. Nechci mít dílnu zaskládanou vším možným, pak bych se tam nehnula.

Splnil výsledek vaše očekávání?

Přihlédnu-li k tomu, že jsem pár věcí vymýšlela doslova za běhu, např. polní kamení, okna, o kterých jsem do poslední chvíle nevěděla, jaká se mi povede sehnat, okrasné lišty, vnitřní lišty kolem podlahy i v rozích atd., jsem popravdě sama překvapená, že je dílna tak hezká. Nad moje očekávání!

Skleník svépomocí – Milan vyrobil bytelný skleník za 42 tisíc a ukázal postup

Chystáte se na další podobné projekty?

Když jsem poprvé pokládala šindel na střechu, řekla jsem, už nikdy více. Ale jsem člověk, který miluje výzvy, takže jestli se někdy naskytne něco podobného, půjdu do toho.

TIP od paní Kateřiny: Při procesu stavby si pečlivě pohlídejte, aby bylo vše rovné a přesně sedělo, jak má. Přeměřujte, přeměřujte, přeměřujte!

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Jaké je to být ženou – kutilkou? 

Je to skvělé. Je to moje vášeň a jak dlouho neřežu do dřeva, mám doslova „absťák“. Poznala jsem na vlastní kůži, jak u nás někteří lidé vnímají ženu za stolní pilou nebo s maflem v ruce. Pro mnohé je to „divné“. Několik kamarádů mně nabízelo pomoc, protože byli přesvědčeni, že to nemůžu dělat sama. A vidíte, ono to šlo. Postavila jsem celou dílnu sama! 

Je něco, co byste vzkázala ženám, které zvažují podobný projekt?

Jsem máma dvou dětí a i s dětmi se neustále něčemu učím. Práce se dřevem je stejná, stačí chuť se učit a jít si za svým. Doporučuji zapomenout na věty, jako já to nezvládnu, nebo na to nemám. Všechno jde, když se chce. Nenechte se ničím a nikým odradit!

Mockrát děkujeme paní Kateřině za to, že se podělila o svoji zkušenost se stavbou dílny svépomocí. Přejeme jí hodně energie při realizování dalších DIY projektů!

Napište nám

Postavili jste nějakou zajímavou stavbu nebo vyrobili svépomocí něco hezkého ze dřeva? Podělte se o své zkušenosti i s ostatními čtenáři. Napište nám do redakce na adresu redakce@drevostavitel.cz, připojte krátký popis, několik fotek a inspirujte skrze Dřevostavitele i další kutily.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
28.07.2022

Photocredit: Kateřina Benešová (se souhlasem)

7

Reportáž: Pan Daniel si postavil domácí dílnu. Ukázal nám postup, materiály i ceny

Pan Daniel se rozhodl postavit si na zahradě moderní dílnu. Podělil se o postup výroby, seznam materiálů i ceny... Číst více →



Málem jsme nebydleli. Díky sousedům jsme ušetřili při stavbě domu statisíce

Navštívili jsme krásnou dřevostavbu s dispozicí 4+kk a zeptali se majitelů na informace, které by vám mohli pomoci při rozhodování v oblasti stavění domu. Přečtěte si celý rozhovor a zkušenosti majitelů Kláry a Rosti... Číst více →



Stavba kutilské dílny svépomocí – kde ušetřit na základové konstrukci

Pan Daniel se rozhodl postavit si na zahradě moderní dílnu. Podělil se o postup výroby, seznam materiálů i ceny... Číst více →



Zkušený tesař zveřejnil vlastní postup výroby nábytku. Postačí starý sud za 4 tis.

Vyrobte si svépomocí stylový vinylový stůl ze starého sudu. Přinášíme postup výroby v 9 krocích... Číst více →



Stavba kutilské dílny svépomocí – jak vztyčit svislé stěny a střechu

Pan Daniel se rozhodl postavit si na zahradě moderní dílnu. Podělil se o postup výroby, seznam materiálů i ceny... Číst více →



Výroba masivního TV stolku za nízké náklady – postup prozradil zkušený tesař

Vyrobte si stylový konferenční stůl svépomocí. Přinášíme postup výroby v 5 krocích... Číst více →



Stavba kutilské dílny svépomocí – pozor na fólii

Pan Daniel se rozhodl postavit si na zahradě moderní dílnu. Podělil se o postup výroby i seznam materiálů. Pozor si podle něj dejte hlavně na fólii!.. Číst více →