HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zkušený tesař zveřejnil vlastní postup výroby nábytku. Postačí starý sud za 4 tis.

Vyrobte si tento designový nábytek do domu „za pár kaček“. Postup výroby nám poskytnul zkušený tesař, v jehož oblibě jsou přestavby starých nevyužívaných předmětů na užitečné kousky do domácnosti. Spoustu materiálu tedy pravděpodobně již máte doma. Kompletní seznam základního nářadí, jež budete potřebovat, se dozvíte v článku i s jeho aktuálními cenami na českém trhu.


Nábytek svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: James Hancock (se souhlasem)

Co budete ke stavbě stolu potřebovat?

Hlavním prvkem bude samozřejmě sud na víno nebo pálenku. Možná jej najdete někde poblíž na venkově za cca 2 000–3 000 Kč. Nedoporučovali bychom utrácet více, ani kupovat sud online, protože doručení tak velké zásilky by bylo příliš drahé. Nelámejte si hlavu, když uvidíte, že sud vypadá poněkud špinavý a umaštěný. S největší pravděpodobností ho vybrousíte a to, co tam zůstane, mu jen přidá na charakteru. Pouze si vyberte takový sud, který není moc pokřivený či poničený.

Dále budete potřebovat:

  • bruska – pásovka nebo orbitální (aktuální cenu brusky zjistíte zde),
  • metr,
  • křída,
  • vrtačka (aktuální cenu vrtačky zjistíte zde),
  • přímočará pila (aktuální cenu přímočarky zjistíte zde),
  • kolíkovačka, případně lamelovačka (aktuální cenu kolíkovačky zjistíte zde),
  • mořidlo (aktuální cenu mořidla zjistíte zde),
  • lak (aktuální ceny laků na dřevo zjistíte zde).

Fotogalerie:

i Foto: James Hancock (se souhlasem)

Krok 1: Rozřízněte sud napůl

Vyměřte si střed sudu na obou koncích a potom křídou nakreslete svislou čáru mezi nimi, abyste si tak naznačili polovinu. Snažte se přitom zvolit tu nejhezčí stranu sudu (tu nejmíň poničenou a s dírou od zátky). Potom budete muset vyvrtat díry a umístit šrouby do kovových obručí na obou stranách vyznačené poloviny, aby se sud při řezání nerozpadl.

Začněte řezat přímočarkou podle čáry. Nezapomeňte použít pilový list na železo, abyste mohli řezat i přes obruče. Použijte popruhy, abyste sud udrželi v celku.

TIP: Při vrtání děr ve spodní a horní části u víka se pokuste nevrtat přímo tam, kde se nachází samotné víko. Jinak by vám víko překáželo při utahování matice. Viz zde.

Krok 2: Broušení starého sudu

Toto je ta nejjednodušší, byť časově nejnáročnější část práce. Pro broušení bychom doporučili ruční pásovou brusku, která toho dokáže zbrousit hodně a velmi rychle. Vždy odšroubujte pouze jednu obruč, abyste se s bruskou dostali úplně všude. Jakmile budete s danou sekcí hotovi, zase obruč našroubujte zpátky. Postup broušení starého sudu si prohlédněte zde

Krok 3: Moření sudu a lakování obručí

Jedna z nejhezčích věcí na práci se dřevem je moření, a tady to platí obzvlášť. Sundejte všechny obruče kromě těch vnějších. Při natírání se snažte samotných obručí štětcem vůbec nedotýkat, a pokud se tak stane, jen povrch utřete kusem hadru. Obruče ze středu sudu nastříkejte černým lakem ve spreji a posléze namontujte zase zpět.

Krok 4: Montáž obručí se šrouby

Jakmile všechno zachne, natřete hlavy nerezových šroubů taktéž černou. Potom provrtejte všechny díry tam, kde byly předtím, jen o něco větší, aby do nich šrouby dobře zapadly.

POZOR: Nezapomeňte provrtat díry na vnějších obručích o trochu níž, abyste potom mohli zevnitř dobře utáhnout matici.

Krok 5: Řezání noh budoucího stolu

Toto bude pravděpodobně nejsložitější krok z celého procesu. Je třeba najít velký, silný kus dřeva, který zvedne váš stůl přibližně o 25 centimetrů nad zem. Desku položte na stůl, na ni postavte sud a obkreslete jeho půlkruhovou stranu. Potom desku vyřízněte podle nakreslené čáry přímočarkou a nasaďte na sud. Posléze otočte stůl správnou stranou dolů a přišroubujte nohy z vnitřní strany sudu.

Kompletní fotopostup výroby stolu naleznete ve fotogalerii.

Krok 6: Přidání příčky a zesílení noh

Náš zkušený tesař měl např. kus dubového dřeva, který uřízl do středu mezi nohy stolu a přišrouboval ho potom zvenčí. Taky odsekl kus dřeva, který byl o něco tlustší než nohy (cca o 3 cm), a připevnil jej k nim, aby byl stůl stabilnější. Konce seříznul pod úhlem 35 ° z důvodu estetiky.

Dřevěná truhla na hračky i jako květináč na balkon

Krok 7: Výroba horní desky

Nyní použijte borové dřevo (je levnější, ale hůře se moří) a celou konstrukci spojte pomocí kolíkovačky nebo lamelovačky. Délkově by měl být výrobek stejný jako sud. K šířce přidal náš tesař 2,5 centimetrů kvůli úchopu při otevírání budoucího stolu. Desku namořte. Tento krok zakončete čtyřmi nátěry laku. Postup výroby horní desky si prohlédněte zde

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Krok 8: Výroba rámu

Dřevo, které měl zkušený tesař, bylo asi 30 cm široké. Rozřezal je na čtyři kusy, tak aby měly všechny díly stejnou šířku. Velikost rámu posléze nařežte podle šíře a délky sudu. Rám opět pospojujte pomocí kolíkovačky. Nabízí se také možnost připevnění pomocí hřebíků (s použitím kompresoru). Rám v závěru nalakujte třemi nátěry.

Krok 9: Montáž pantů, aretace dveří, dokončovací detaily

Chcete-li, aby deska seděla přímo na rámu, budete muset panty zapustit. Jen je obkreslete a dlátkem potom vydlabejte díru přesně na tloušťku plíšku. Panu tesařovi se výrobek více líbil s mezerou, a proto panty našrouboval přímo, bez dlabání. Pokud jde o aretaci, nejdříve si vrchní desku otevřete do takového úhlu, v jakém se vám to nejvíce hodí, a poté k ní aretaci připevněte.

POZOR: Nezapomeňte však na to, že až vrchní desku zavřete, aretace se ohne a její kloub se nesmí ničeho dotknout.

Pokud koupíte novou aretaci, měli byste k ní dostat i návod, tudíž by to neměl být žádný problém.

Mezi rám a vrchní desku je také dobré nalepit nějaké gumové podložky (kolečka). Až potom budete stůl zavírat, dřevo na sebe nebude narážet, a navíc (tak jako vpředu i vzadu u pantů) bude mezera všude stejná.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
29.05.2023

Photocredit: James Hancock (se souhlasem)

0

Dřevěná loftová postel – návod na její výrobu svépomocí v 10 krocích

Chystáte se na rekonstrukci a bojujete s nedostatkem místa? Zvažte loftovou postel, která dobře vypadá a ušetří vám i mnoho prostoru!.. Číst více →



Postavila si dílnu svépomocí – rozhovor se ženou, která si splnila sen

Paní Kateřina si postavila dílnu, protože je vášnivá kutilka a chtěla mít prostor pro své tvoření. S čím se potýkala a jak postupovala? Přečtěte si rozhovor se ženou, která má ráda výzvy!.. Číst více →



Petr se pochlubil umyvadlem na desku vyrobeným svépomocí z afrického dubu

Podívejte se na krásnou a čistou práci šikovného kutila Petra, který s sám vyrobil dřevěné umyvadlo na desku do koupelny... Číst více →



30+ inspirace pro levnou a stylovou předsíň pomocí DIY nábytku

Předsíň – prostor, díky kterému si vytváříme první dojem při vstupu do domu. Chtěli byste designové, moderní a levné vybavení v DIY provedení? Inspirujte se... Číst více →



Jak udělat venkovní ohniště na zahradě – postup na DIY ohniště s vnitřním průměrem 80 cm

Chcete si vyrobit originální ohniště v zemi, nikoliv na nožičkách? Pusťte se do jeho výroby svépomocí podle ozkoušeného postupu... Číst více →



Dřevěný plot ve svahu – kolik vás bude stát stavba svépomocí?

Jak na dřevěný plot svépomocí, abyste se vešli do 45.000 korun? Přečtěte si rozhovor s Vaškem a prohlédněte si pro inspiraci i fotky, jak postupoval krok za krokem... Číst více →