HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Skleník svépomocí – Milan vyrobil bytelný skleník za 42 tisíc a ukázal postup

Vyrobit si vlastní skleník svépomocí, to je myšlenka, které se chytil pan Milan. Proč zvolil konstrukci z masivního dřeva a jakou dřevinu použil? Jak zajistil, aby byly prosklené plochy bezpečné i pro děti? Nejenom krásné prostředí zahrady, ale i slovo manželky nahrálo tomu, že se pan Milan pustil do stavby skleníku svépomocí. Podělil se o celý postup i cenu.


Skleník svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Milan Sedláček (se souhlasem)

Pane Milane, kde jste čerpal inspiraci pro samotnou realizaci skleníku?

Inspiraci jsem čerpal na různých internetových stránkách a sociálních sítích. Našel jsem pouze pár dřevěných skleníků, takže jsem musel zapojit vlastní fantazii. Je pro mě důležité bezpečí dětí, proto jsem do realizace stavby skleníku vložil i vlastní nápady, aby byl skleník bezpečný i pro nejmenší. Návrh probíhal postupně, několikrát jsem vše překresloval a předělával.

Co je důležité pro umístění skleníku?

Zvolit si dobré, slunné místo, kde bude i dostatečný prostor na stavbu.

Kam nejlépe umístit skleník, jaké základy zvolit a potřebujeme na stavbu povolení?

Řeknete nám, jak jste postupoval při realizaci?

  1. Vykopal jsem základy do hloubky 60 cm o šířce cca 25 cm.
  2. Udělal jsem základy ze ztraceného bednění.
  3. Dovedl jsem si do skleníku vodu, aby bylo zalévání jednodušší. Když jsem byl dítě, doma jsme měli také skleník, ale klasický pozinkovaný. Nejvíce mě štvalo zalévání a nošení vody. Nyní jsem myslel dopředu a dotáhl jsem si vodu přímo do skleníku.
  4. Dále jsem navrtal patky na sloupky.
  5. Zakoupil jsem modřínové sloupky, které jsem nařezal a ohobloval na potřebnou délku. Kolik stojí modřínové hranoly? Srovnejte si aktuální ceny zde.
  6. Následně jsme navozil hlínu a substrát pro zeleninu.
  7. Uprostřed skleníku jsem vytvořil průchod ze zbytků modřínových fošen a do uličky jsem nasypal štěrk frakce 4/8. 
  8. Objednal jsem na střechu polykarbonát o síle 10 mm a na boky jsem dal speciální PET zasklívací fólii. Za kolik pořídíte polykarbonátové desky tloušťky 10 mm? Podívejte se na aktuální ceny zde.
  9. Na závěr jsem skleník obložil obkládacím páskem.
  10. Ještě zvažuji umístění okapničky, kterou nechám vyrobit klempířem, na spodní hranu fólie.

Pro inspiraci se podívejte do naší fotogalerie, kde najdete fotodokumentaci celého procesu stavby.

Jak je skleník velký? Kolik času vám zabrala jeho výroba a jaká byla cenu materiálu?

Skleník má rozměry 3,5 m × 2,5 m. Výrobě skleníku jsem se věnoval postupně vždy před a po práci, v období od dubna do května a vše jsem si zapisoval položku po položce. Materiál mě stál celkem 42.000,- Kč.

Pro porovnání: Kolik stojí nový skleník přímo od výrobce? Podívejte se na srovnání aktuálních cen zde.

Z jakého dřeva jste skleník postavil?

Konstrukce je z evropského modřínu a latě na zalaťování fólie jsou ze sibiřského modřínu. S povrchovou úpravou čekám, až modřín vyschne, neboť byl čerstvě nařezaný.

Skleníky: Polykarbonátový skleník – cena a vlastnosti

Splnil skleník vaše očekávání? Co byste udělal příště jinak?

Mé očekávání splnil nad míru! Posuďte sami v galerii, kde si můžete prohlédnout fotodokumentaci přímo z procesu stavby. Kdybych stavěl tento skleník znovu, trochu bych zmenšil otvory pro fólii. Nyní mám trámky od sebe cca 84 cm, ale příště bych je udělal po 50 cm, neboť když je velký vítr tak to s fólií hodně lomcuje. Kdyby někdo chtěl více zainvestovat, tak by určitě bylo snazší dát na boky čirý polykarbonát, ale finančně to vychází mnohem dráž. Sklo jsem nedával z výše zmíněného důvodu – bezpečnost dětí.

Překvapilo vás něco při stavbě?

Asi mě nic při stavbě nepřekvapilo. Jelikož jsem už svépomocí postavil jeden rodinný dům a druhý jsem zrekonstruoval, byl jsem připraven na vše. Dřevěný skleník je můj druhý zahradní projekt. Za první považuji dětský domeček se skluzavkou, houpačkami a lezeckou tyčí.

Snad jen hoblování trámů mi dalo zabrat. Byly plné smůly, a tak bylo zapotřebí vynaložit velké úsilí. Dělal jsem to tesařským hoblíkem. Asi by bylo lepší sehnat rovnou hoblované trámy, práce by byla snadnější, ale vše je záležitostí finanční situace. 

Jaké máte na skleník ze dřeva ohlasy? 

Na sociálních sítích ve skupině truhlářů a tesařů se líbil. Sám jsem poznal a říkám, že bude skleník rozhodně chloubou vaší zahrady, neboť každý dřevěný skleník je jedinečný. Mám dobré ohlasy i z řad lidí na Facebooku, kde jsou pozitivní ohlasy v komentářích. Pánové mi tam děkují, protože jejich manželky viděli můj skleník a pánové se musí pustit do práce a také stavět dřevěný skleník! (smích)

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Co byste vzkázal všem kutilům a nadšencům?

Lidem bych poradil, aby se nenechali odradit od těch, kteří tvrdí, že skleník ze dřeva nevydrží. Všem nadšencům vzkazuji: Nebojte se a pusťte se do toho!

Mockrát děkujeme panu Milanovi za to, že se podělil o svoji zkušenost se stavbou dřevěného skleníku. Přejeme mu mnoho dalších nápadů a nekončící nadšení při realizování dalších DIY projektů.

Napište nám

Postavili jste nějakou zajímavou stavbu nebo vyrobili svépomocí něco hezkého ze dřeva? Podělte se o své zkušenosti i s ostatními čtenáři. Napište nám do redakce na adresu redakce@drevostavitel.cz, připojte krátký popis, několik fotek a inspirujte skrze Dřevostavitele i další kutily.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
12.09.2022

Photocredit: Milan Sedláček (se souhlasem)

19

Zahradní domek na nářadí nemusí být jen skladiště

Zahradní domek, potřebujete k němu stavební povolení? Z čeho jej postavit a jak ho uspořádat, aby se do něj vešlo vše potřebné? Dozvíte se v tomto článku... Číst více →



Polstry na zahradní nábytek: Rady, tipy inspirace

Vybíráte polstry na zahradní nábytek? V tomto článku najdete důležité informace podle čeho polstry vybírat, jaké jsou materiály a jak je udržovat... Číst více →



Zahradní houpačka: Tipy, pro bezpečnou zábavu vašich dětí

Jak a podle čeho vybrat správnou zahradní houpačku? Důležité informace i fotogalerii plnou zahradních houpaček naleznete zde... Číst více →



Polykarbonát: využití, návod i ceny

Informace, návod na montáž polykarbonátových desek i odpověď na otázku: Kolik stojí polykarbonát?.. Číst více →



Solární sprcha na zahradu: Vyrobte si ji doma svépomocí

Léto je neodmyslitelně spojené s osvěžením. Jaké typy solárních sprch jsou u nás dostupné, a jak si můžete svou sprchu na zahradu vyrobit svépomocí... Číst více →



Video: Norská rodina žije ve skleněné kopuli

Něco pro fanoušky ekologických staveb. Přemýšleli jste někdy, jaké by to bylo žít ve skleníku? Početná norská rodina to už zjistila!.. Číst více →



5 tipů, jak si založit bylinkovou zahrádku

Založte si bylinkovou zahrádku, ve které vám poroste koření do kuchyně i léčivé bylinky. Bylinkový záhon je téměř bezúdržbový. Ukážeme vám, jak na to... Číst více →



Chytrá zahrada už není sci-fi, ale realita

Mít zahradu, která se sama zalévá a hnojí, a trávník se sám seká, je snem každého zahradníka. S chytrými technologiemi to zvládnete i vy. Povíme si, jak... Číst více →



Na zahradě postavil modulový domek pro svou maminku

Malá modulová dřevostavba je ideálním bydlením pro staršího člověka. Mamince pana Romana se osvědčila. Díky novému domovu se jí totiž změnil život. Navštivte ji s námi... Číst více →



Svépomocí vyrobila pro maminku vyvýšený záhon. Podle jejího návodu to zvládnete taky

Vyrobte si vyvýšený záhon na vaši zahradu. Podrobný návod a seznam nezbytného materiálu najdete v našem článku... Číst více →