HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Ráno jsme ještě neměli dům a odpoledne se všechno otočilo,“ říká dvojice. Jeden telefonát jim změnil život

Mladá dvojice řeší stavbu domu od července roku 2023 a teprve před nedávnem pocítila obrovský skok. Stačil jeden telefonát a majitelé mohli dát sbohem nájemnímu bydlení. „Řekli nám, že do týdne už budeme bydlet v domě. Nechápal jsem, co se děje,“ popisuje novopečený majitel dřevostavby na Vyškovsku. Vzali jsme si mladý pár stranou a pořídili pro vás exkluzivní rozhovor (včetně videa).


Bungalov na klíč
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pavel B. (se souhlasem)

Tajemství prefabrikovaných staveb

Moderní dřevostavba je do posledního detailu promyšlený stavební systém, který si můžete představit jako velkou a náročnou skládačku navrženou na míru požadavkům klienta. Hlavními komponenty u nejčastějších systémů moderních dřevostaveb bývají sendvičové stěnové panely, stropní konstrukce a příhradové střešní vazníky.

Rozhovor s lidmi, kteří se přijeli podívat na výrobu na vlastní oči

Kateřina s Pavlem se rozhodli pro dřevostavbu z vícero důvodů, které postupně (doufejme) pochopíte z rozhovoru. Nyní jsou ve fázi hrubé výstavby, přičemž staví v okolí Vyškova. Společně se jeli podívat do výrobní haly na Vysočině, protože chtěli vidět na vlastní oči, jak se jejich dům vyrábí. A odnesli si odtamtud mnoho zarážejících informací. Pojďme si je vyslechnout.

Jak se vůbec mohou běžní smrtelníci dostat takto do výroby?

Kateřina: Záleží na tom, s jakou stavební společností staví. Některé firmy tuto možnost vůbec nenabízí. Také není pravidlem, že každá stavební firma, která se zabývá výstavbou dřevostaveb, má vlastní výrobní halu.

Pavel: Nám jednoduše zavolal jednatel firmy a pozval nás do jejich sídla, vedle kterého stojí právě ta výrobní hala. Provedl nás halou, a to dokonce i s komentovanou prohlídkou.

Odnesli jste si z prohlídky nějaké zásadní poznatky?

Kateřina: Mám jich mraky!

Pavel: Určitě bychom jich dali dohromady spoustu. Popravdě řečeno, tato návštěva mi dala hodně. Katka se v těch dřevostavbách docela orientuje, ale pro mě to byla španělská vesnice. Byl jsem zarytý cihlař. Teď už to vidím trochu jinak. Tento systém se mi začíná čím dál více zamlouvat.

Poznámka redakce – Klientka natočila z návštěvy výrobní haly i krátké video, na které se můžete podívat na našem Instagramu. Také nám sdělili, že si odnesli mnoho zajímavých postřehů. A tak nám to nedalo a ptali jsme se na podrobnosti dál.

i Video: Kteřina P.

Počasí je v posledních dnech nevyzpytatelné. Ptali jste se třeba na montáž domu v dešti?

Kateřina: Ano, na to jsem se ptala. A bylo mi vysvětleno, že když na panel naprší, tak to nevadí, protože je na stěnu použité OSB „do vlhka“ (typ OSB 4). Navíc je z vnější strany dřevovlákno, které má certifikaci na povětrnost. A shora do otevřené konstrukce nenaprší, protože je tam folie. Další slabé místo by bylo ještě pod parapetem, ale tam je spára, kde je vylepené parapetní lůžko. Všechna tato slabá místa mají pohlídaná.

Podle videa to vypadá, že tam všechno běželo jako po drátku...

Pavel: To ano. Tehdy jsem se ptal, za jak dlouho se postaví hrubá konstrukce, a řekli mi, že za jeden den. To mě dostalo. Řekli mi, že k nám přijede na 8. hodinu ráno jeřáb a všechno to smontuje.

Celý dům se postaví za jeden den?

Pavel: Skoro, vazníky až ten další.

Kateřina: V úterý dojel jeden kamion jen s domem (bez střešních vazníků). Montovali ho tam celý den. A ve středu dojel druhý kamion a na něm byly jen ty vazníky. Takže přesněji řečeno nám rodinný dům stál za dva dny. Rázem jsme předběhli všechny sousedy, kteří staví už od března z cihly.

Stěny dorazily i včetně oken a dveří?

Kateřina: Ano, ty jsme si vybírali několik týdnů před návštěvou haly.

Pavel: Vysvětlovali nám, že jsou okna kompozitní (plast) a ve spodní části založená na podkladním profilu z tvrdé tepelné izolace. Jakmile ho vsadí do otvoru ve stěně, zafixují ho, vypodložkují, spáru vypění a následně po zaschnutí seřežou.

Po takové zkušenosti mě tedy zajímá, jestli je podle vás prefabrikace budoucností ve stavebnictví?

Kateřina: Určitě ano.

Pavel: Je to zajímavý systém, tak proč ne. Jak jsem říkal, původně jsem si myslel, že zvolíme cihlu, ale Katka došla se dřevem. A čím víc o tom vím, tím víc se mi ten systém zamlouvá. A jestli je to budoucnost... u rodinných domů si myslím, že ano.

Poznámka redakce – Prefabrikované dřevostavby skýtají mnoho výhod, o kterých spousta lidí stále neví. Na ty největší se můžete podívat např. zde.

Co byste při výběru stavební firmy doporučili budoucím majitelům?

Kateřina: Ať se dívají na reference a vyslechnou si názory majitelů dřevostaveb, které už firma postavila. Tak jsem to udělala i já, shodou okolností na vašem portálu.

Pavel: Za mě je důležitý i lidský přístup, ten proces je dlouhý a nebude natolik příjemný, pokud si s jednateli nebudete rozumět a vaše názory se budou ve většině případů rozcházet.

Poznámka redakce – Zároveň bychom také rádi doplnili, že pokud hledáte kvalitního výrobce dřevostaveb, zaměřte se na jeho výrobu. Moderní technologie, špičkové strojní zařízení, krytá výrobní hala a pečlivá kontrola jsou jedny ze základních ukazatelů kvalitní realizační firmy.

Děkujeme mladému páru za rozhovor pro stavební portál Dřevostavitel.

V blízké době se díky sdílení jejich zkušeností mohou naši čtenáři těšit na pokračování rozhovoru. Jakmile bude další článek publikovaný, zobrazí se pod tímto odstavcem.

Pavel: „Stopoval jsem stavbu domu na hodinkách. Za 1,5 hodiny jsme měli kde bydlet.“ Získali jsme videozáznam

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
01.07.2024

Photocredit: Pavel B. (se souhlasem)

7

Výroba, prefabrikace a příprava dílů pro dřevostavby
Výroba a prefabrikace dřevostaveb se liší podle použitého systému výstavby.U dřevostaveb víc než u kterýchkoliv jiných staveb, je nutno předvýrobní přípravě věnovat velkou pozornost.

Výrobní stupně přípravy a prefabrikace dřevostaveb
Rozdílné stupně výroby nebo prefabrikace určují, do jaké míry budou konstrukční...

Stupně prefabrikace dřevostaveb
U dřevostaveb se setkáváme s různými způsoby výroby a montáže objektů a jejich elementů. Jednotlivé způsoby jsou vázané na míru prefabrikace.

Jak se staví moderní montované dřevostavby? Zapomeňte na truhláře a motorovou pilu
Jednou z největších výhod moderních dřevostaveb je rychlost jejich výstavby. Díky čemu je to možné? Nahlédněte s námi do výrobní haly a odhalte tajemství výroby prefabrikovaných dřevostaveb.

Zkušenosti se stavbou rodinného domu – na čem znatelně ušetřit a jak se vyhnout stresu
Prohlédněte si české rodinné domy včetně půdorysů, na jichž doporučeních byl založen tento článek. Přinášíme vám zkušenosti českých stavebníků z první ruky.

Výrobnu helikoptér postavili ze dřeva. Navzdory požadavkům majitele ušetřili
Na výrobnu helikoptér využili 16tunové nosníky ze dřeva. Navzdory požadavkům majitele tak ale ušetřili.

Nové metody výstavby šetří zájemcům o bydlení stovky tisíc
Jak uspořit na realizaci vlastního bydlení a nesnížit přitom kvalitu použitých materiálů? Řešením jsou nové metody výstavby.

KVÍZ: Pozor – srub není roubenka. Spousta lidí nepozná ani dům z KVH a neví, co je hrázděnka
Vyznáte se v dřevostavbách? Rozeznáte srub od roubenky a poznáte podle fotky hrázděnku? Pojďme na to.

„Nemohli jsme sehnat tesaře. Našli jsme ale řešení a střecha byla hotová za půl dne i bez něj,“ říká mladý pár
„Stačil necelý pracovní den a měli jsme barák pod střechou,“ pochvalují si majitelé domu, jak se jim podařilo nedostupného řemeslníka obejít.