HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Když zvířata bydlí lépe než lidé, aneb pelíšky, které jste ještě neviděli

Zatímco většina lidí při zařizování interiéru dbá na to, aby nábytek vyhovoval lidským potřebám, najdou se mezi námi i tací, kteří své bydlení vybavují nábytkem pro své čtyřnohé či beznohé mazlíčky. U nefalšovaného milovníka zvířat vás proto nesmí překvapit takové vychytávky, jako jsou zvířecí gauče nebo třeba kuchyňská linka s kočičí rampou. Jaký další nábytek lidé pro své mazlíčky pořizují?


Psí židle
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: SarahRichterArt

Nábytek pro zvířata dnes již zdaleka nezahrnuje jen polštáře k pelešení nebo v lepším případě proutěné košíky. Pro mazlíčky dnes navrhují nábytek produktoví i bytoví designeři. Využívají podobné postupy, jako při návrhu zařízení pro lidi a snaží se co nejlépe uspokojit potřeby zvířat, které tráví část nebo celý svůj život v bytě. Prohlédněte si nejrůznější zajímavé pelíšky v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: SarahRichterArt, Ideias Diferentes, Wicker Paradise, notonthehighstreet.com

Pes potřebuje pelíšek

Zřejmě nejoblíbenějším zvířetem v Česku jsou psi od malých ratlíků, kteří se vejdou do kabelky, po velké hlídače. Základním kusem nábytku pro psa je kvalitní pelíšek vyrobený z materiálu odolného proti protržení a prošoupání, který se dá snadno čistit. Pelechy se vyrábí v nepřeberným množství stylů a barev, aby se daly sladit s každým interiérem.

Pelíšek v obývacím pokoji lze nahradit vtipnou psí pohovkou, která je zmenšenou kopií té lidské. Do malého bytu se hodí chytře řešené výklopné pelíšky. Během dne vypadají jako úzká komoda a nezabírají místo, na noc se sklopí a vytvoří pohodlnou zvířecí postel.

Když zvířata stanují

Ať už v pelíšku spí pes, kočka nebo jiné zvíře, zajímavou alternativou jsou zvířecí stany. V dětských pokojích jsou žhavým trendem útulná teepee a jedním můžete vybavit také svého čtyřnohého přítele. Nejen, že stan poskytne zvířeti klid a pocit bezpečí, ale také dobře vypadá. Kočky ocení odpočinkové vaky, které se zavěšují na topení.

Náročné kočky

Kočky jsou pro nábytkové designery jednoznačně nejzajímavější cílovou skupinou. Mají na nábytek vyšší požadavky než psi, vyžadují použití různých materiálů a jsou obvykle nadšenými uživateli velkých nábytkových solitérů nebo celých stěn.

Nábytek určený pro kočky by měl poskytovat možnost odpočinku i prostor pro hraní. Kočky rády pobývají ve výšce. Mnoho z nich upřednostní i spánek ve výšce. Vyrábějí se proto různé kusy nábytku, které obsahují vyvýšené pelíšky. Na trhu se dají sehnat knihovny se spaním pro kočky nebo konferenční stoly, které jsou místo odkládací poličky vybaveny spací sítí.

Škrabadla a prolézačky

Kočky kromě odpočinku uvítají rovněž nábytek určený pro hru a škrábání. Běžná kočičí škrabadla můžete nahradit designovými kousky, které člověk na první pohled nerozezná od dekorace. Můžete si také sami vyrobit škrabadlo dle svého gusta.

Existují univerzální škrabací tunely, které se omotávají kolem nohou stolu, lepí se na rohy stěn a nábytku nebo na jejich plochy. Kočky si také rády hrají, šplhají a prolézají. Ideální hernu, kde se vyřádí, jim tak můžete poměrně snadno vytvořit pomocí stupňovitého nábytku.

Z obchodu nebo na míru?

Uvažujete-li o koupi zajímavého kusu nábytku pro vašeho mazlíčka, ale obchody nenabízí to, co si představujete, nebojte se povolat truhláře. Někteří milovníci zvířat si nechávají vyrobit celé vestavné stěny přizpůsobené jejich mazlíčkům.

Pro kočky se často vyrábějí lezecké stěny s podlážkami v různých výškových úrovních, žebříky a sítěmi. Psi uvítají pelíšek vestavěný do postele jejich pána.

Kromě výroby nábytku na míru ale můžete najít zajímavá řešení i v nábytkových řetězcích. Největší světový prodejce nábytku nedávno uvedl na trh celou kolekci zvířecího nábytku, který zahrnuje třeba i modulovou skládačku, díky níž si můžete sami uspořádat komodu pro svého mazlíčka. Sehnat se dají také gauče s odpočívadly a škrabadly vyrobené speciálně pro domácnosti se zvířaty.

Kam s netradičními mazlíčky

Samostatnou kapitolou vestavného nábytku pro zvířata jsou akvária a terária. Majitelé si je nechávají vyrábět na míru poměrně často a stávají se tak zajímavou ozdobou interiéru. Mohou dokonce nahrazovat celé stěny, které místnosti rozdělují. Stále oblíbenější jsou akvária s neobvyklými vodními zvířaty, například medúzami.

Kdyby vám však i tato široká nabídka byla málo a chtěli jste svému mazlíčkovi pořídit opravdové království, můžete jít ve šlépějích majitele jednoho zajímavého designového bytu v Tokyu. Ten si pro svou kočku nechat stavebně upravit celý byt. Jeho chlupatý mazlíček se tak může procházet po lávkách kolem stropu a nábytku a schovávat se v různých úkrytech.

Vydáno dne:
19.07.2018

Photocredit: SarahRichterArt

8

Houpací křeslo: Tipy a fotogalerie

Houpací křeslo je nestárnoucí klasika. Připravili jsme pro vás tipy a fotogalerii plnou inspirace a houpacích křesel... Číst více →



Pelíšky pro psa: Jak ho vybrat nebo vyrobit svépomocí?

Jak vybírat pelíšky pro velké i malé psy? Máme pro vás inspiraci v podobě fotogalerie i konkrétní návod na výrobu pelíšku pro psa... Číst více →



Knihovna do obývacího pokoje: Fotogalerie plná inspirace

Jaké jsou aktuální trendy? A jak vhodnou knihovnu do obýváku vybrat? Povíme si v článku... Číst více →



Bouda pro psa: Jak na to?

Bouda pro psa a její velikost záleží na velikosti vašeho pejska. Je důležité, aby se psi v boudě cítil bezpečně ale pohodlně. Ukážeme si, jak na to... Číst více →



Manželské postele: Kdo si jak ustele, tak si i lehne

Jak vybrat tu správnou manželskou postel? Stačí znát pár základních parametrů, na které je dobré se při výběru soustředit. Zvolíte manželskou postel z masivu, nebo kovu? Pojďte si s námi vybrat manželskou postel snů... Číst více →



Video: Skládací nábytek, který jen tak někde neuvidíte

Placatý nábytek v obýváku nebo kuchyni? A vlastně proč ne. Podívejte se, kolik místa s ním ušetříte a jak snadno se používá... Číst více →



Připadá vám váš byt studený a neútulný? S dřevěnými prvky to změníte!

Je váš byt spíše za místo k přespání než skutečný domov? Změňte to! Stačí pár dřevěných doplňků a hned uprostřed čtyř bílých stěn pocítíte teplo domova... Číst více →



Zajímavosti ze světa čalounění: Neuvěříte, jak pohodlně se dá sedět

Trendy a zajímavosti ze světa čalounění pro všechny, kteří se rádi svalí do pohodlného křesla... Číst více →



Co udělat pro to, aby dřevo ve stájích pro koně vydrželo

Je opravdu možné použít dřevo v koňských stájích všude? A na co je nutné si dát pozor? Odpovědi na tyto otázky a další tipy se dozvíte v našem článku... Číst více →



Jak vyrobit stromové škrabadlo pro kočky: jednoduchý návod krok za krokem

Vyrobte si s námi stromové škrabadlo, které potěší nejen vaši kočku. V článku najdete podrobný návod a tipy, jaké dřevo vybrat... Číst více →