HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Manželské postele: Kdo si jak ustele, tak si i lehne

O nutnosti kvalitního spánku není třeba dlouze polemizovat. O tom, jak správně vybrat manželskou postel, která vám kvalitní spánek umožní, se dočtete v následujících řádcích. Zaměříme se na materiály, ze kterých jsou manželské postele vyráběny, typy provedení a v neposlední řadě se podíváme na tipy, jak správně dvoulůžkovou postel udržovat, aby Vám co nejdéle sloužila bez vad, vrzání a postupného rozkladu.


Manželské postele
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Jaký materiál, taková manželská postel

Klasikou mezi klasiky je dřevěná manželská postel z masivu, která doprovází lidstvo už stovky let. U nejlevnějších typů dřevěných manželských postelí můžeme narazit na postele z dřevotřísky. Ty však příliš doporučit nemůžeme. Oproti manželské posteli z masivu se ta z dřevotřísky nemůže pochlubit srovnatelnou nosností, estetikou ani vůní. Právě vůně dřeva v ložnici je také jedním z častých důvodů, proč mnozí volí manželskou postel z masivu.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Dekomilch, Brithlife

Při výběru dřevěné postele pak můžeme přemýšlet mezi smrkem, borovicí, bukem, olší, dubem, bukem, břízou a mnoha dalšími dřevinami. Každé dřevo však má svá specifika. Zatímco měkčí dřeva (borovice či smrk) jsou cenově dostupnější, u tvrdších dřevin, jakými jsou buk, dub či jasan, si připlatíme. Také tzv. kresba dřeva může být při výběru esteticky důležitá.

TIP: Postel z masivu představuje kvalitu: 7 kroků pro její správný výběr

Jedním ze základních parametrů, které je dobré u dvoulůžkových postelí z masivu sledovat, je tloušťka materiálu, ze kterého je postel vyrobena. Ta by měla být minimálně 25 mm. To platí pro tloušťku bočnic, čela a stranic manželské postele. Díky dostatečné síle materiálu je zajištěna žádoucí robustnost a konstrukční stabilita. Možná se při výběru postele setkáte s názorem, že pro kvalitní nosnost postele je zásadní pevnost roštu, tato informace však může být zavádějící, jelikož pro celkovou stabilitu a nosnost je zásadní tloušťka materiálu ve všech částech postele.

Když nevyhraje u manželské postele dřevo

Dalšími variantami materiálů, použitelných k výrobě manželské postele jsou nejčastěji kov a čalouněné postele (potažené látkou). Kovové manželské postele nejsou mezi zákazníky nejoblíbenější, přesto nacházíme ty, kteří na jejich stabilitu a chladný kovový vzhled nedají dopustit.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Častěji, než s celokovovými postelemi se setkáváme s postelemi, jejichž rám je proveden z kovu a zbytek postele pak ve dřevě. Kov je totiž v některých ohledech odolnější než dřevo, záleží však na kvalitě zpracování.

Nechte se inspirovat: Ložnice: Inspirace a fotogalerie pro moderní ložnice

Čalouněné dvoulůžkové postele jsou pak typické svým plyšovým vzhledem a specifickou útulností. Úskalím čalouněné manželské postele však může být její čištění, odvětrávání a celková hygiena.

Kolik matrací do dvoulůžkové postele?

Při hledání ideálního zpracování postele na trhu nacházíme jednolůžkové postele, dvoulůžkové postele (např. pro děti), manželské postele, patrové postele, palandy či dětské postýlky. My se však zaměříme na specifika manželské postele.

U přemýšlení, zda zvolit do manželské postele jednu, či dvě matrace, je zásadní vycházet z účelů, ke kterým chceme postel využívat. Je zřejmé, že primárním cílem je kvalitní spánek. Druhořadým úkolem postele však může být úložný prostor, a s tím je třeba počítat.

V principu u manželských postelí úložný prostor nacházíme přímo v posteli, nebo pod ní. Pokud zvolíme variantu úložného prostoru pod roštem, v rámci postele, je vhodnější volit matrace dvě. Zvedat jednu velkou dvoj-matraci totiž zabere dost úsilí. Pokud se však rozhodneme zvolit úložný prostor u dvojlůžkové postele pod rámem (např. v šuplících či ve volném prostoru v krabicích), můžeme bez váhání volit jednu širší matraci.

Mohlo by vás zajímat: Nábytek z palet: Fotogalerie plná nápadů a inspirace

Standardizované velikosti postelí jsou pro jednolůžkovou postel 90 × 200 cm, u dvoulůžkových postelí pak 160 x 200 cm či 180 x 200 cm. Většina menších firem či truhlářských dílen Vám však jistě vyrobí postel na míru.

Jak na údržbu manželské postele? (tipy)

  1. Postel potřebuje dýchat. Nechejte matraci i celé posteli možnost, aby kolem ní dostatečně proudil vzduch. Jen tak předejdete zatuchlinám a množení bakterií a roztočů. Správná prodyšnost je také důležitým parametrem už při výběru nové manželské postele.
  2. Nebojte se čistit. Čas od času je vhodné vyjmout z manželské postele matraci či matrace, nechat je řádně vyvětrat a celý rám postele důkladně očistit. Čistota je půl zdravého spaní.
  3. Na každý materiál to pravé. Vždy volte takovou údržbu, která odpovídá materiálu, ze kterého je postel vyrobená. Dřevěné rámy a rošty ošetřujte přípravky, které nevysušují povrch dřeva, čalouněné postele zase důkladně vysávejte a čistěte vždy ve směru tkaní čalounění. Nikdy nečistěte čalouněnou manželskou postel krouživými pohyby kartáčem. 

Vybíráte manželskou postel? Podívejte se na výběr nejzajímavějších modelů v naší sekci Vybavení.

Vydáno dne:
26.01.2018

Photocredit: Shutterstock

1

Postel z masivu představuje kvalitu: 7 kroků pro její správný výběr

Vybíráte novou postel? Postel z masivu je určitě správnou volbou. Podívejte se na 7 kroků, které vám pomohou... Číst více →



Fotogalerie: Staré dřevo není na odpis!

Válí se vám doma staré trámy a nevíte, co s nimi? Rozhodně je nepalte a podívejte, jakou parádu, může ještě staré dřevo udělat... Číst více →



Rozkládací postel s úložným prostorem i bez. Jak vybrat tu nejlepší?

Přemýšlíte, zda ušetřit místo v malém prostoru rozkládací postelí s úložným prostorem, nebo sklápěcí postelí? Přečtěte si, jaké výhody i nevýhody obě varianty mají i jaká je jejich aktuální cena... Číst více →



Loftová postel aneb jak doma stylově ušetřit místo

Inspirujte se v článku s foto návodem, jak si vlastnoručně smontovat loftovou (vyvýšenou) postel ze dřeva. Díky této posteli se budete cítit, jako byste spali na obláčku, a zároveň ušetříte spoustu užitného prostoru v místnosti... Číst více →



Když zvířata bydlí lépe než lidé, aneb pelíšky, které jste ještě neviděli

Zvířecí gauče, horolezecké stěny a houpací sítě. Podívejte se na to nejzajímavější ze světa zvířecího nábytku a neuvěříte svým očím... Číst více →



Autonomní nábytek: chytrá hříčka, která promění interiér

Vypadá to jako zmatek a náhodná změť dřevěných hranolů. Všechno tu ale má svůj řád a význam... Číst více →



Rustikální styl bydlení aneb vneste přírodu i k sobě domů

Zajímá vás rustikální bydlení? Milujete přírodu a chtěli byste ji i ve svém interiéru? V tom případě čtěte o tom, jak rustikální bydlení může vypadat... Číst více →



Nekvalitní spánek je zabiják. Co proti němu dělat?

Kvalitní spánek je důležitý pro všechny z nás. Bohužel, mnoho z nás neví, jak na to. Víte, co všechno má na kvalitní spánek vliv?.. Číst více →



Zbavte se účinně nebezpečného prachu a roztočů ve vaší matraci

V ložnici trávíme zhruba třetinu svého života. I proto bychom měli dbát na svoje zdraví. Základem je péče o svoji matraci. Jak na to?.. Číst více →



Chceme stavět vlastní dům – nepodceňte důležitou fázi zabydlování

Než se začnete ve vašem novém domě zabydlovat, čeká vás ještě velký kus práce. O co se konkrétně jedná? Vše podstatné se dozvíte v článku... Číst více →