HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Ranní zpěv ptáků některé lidi přivádí k šílenství. Jednoduché řešení přitom málokdo využívá

Nejspíš to znáte. Jsou 4 ráno a venku začala symfonie ptactva. Nebo možná prostě jen řev. Záleží, jak se na to díváme. Podstatné však je, že jakmile nás tato zvuková kulisa probudí, už těžko znovu usneme. Dlouhodobě chybějící spánek se pak propisuje nejen do naší nálady, ale i do každodenní činnosti. Míň toho uděláme, rychleji stárneme a jsme celkově unavení. Existuje přitom velmi jednoduché, účinné a levné řešení.



i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Budík na 6, ptáci na 4

Jakmile si večer před spaním nastavujeme na ráno budík, počítáme s určitým počtem hodin spánku, který nám z toho matematicky vychází. Problém však nastane, pokud něco budík předběhne. Tim hůř pak, pokud je to i o několik hodin. Jakmile začnou jarní a letní měsíce, kdy se ráno dříve rozednívá dříve, tento problém začne trápit nejen obyvatele domů na vesnicích, kteří jsou blíže k přírodě, ale i lidi z panelových bytů, které ráno budí holubi. Jejich zvukové projevy už přivedly nejednoho z nás k šílenství.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dům na klíč s kuchyní do L, spíží a dvěma koupelnami za 3 miliony Kč

Spaní se zavřeným oknem vyřeší jeden problém, ale vyrobí jiný

Možností je ráno v tuto dobu pravidelně vstát, jít zavřít okno a poté si ještě jít lehnout. Problém ale je, že většina z nás už znovu nezabere a spánek je zkrátka u konce. Více radikálním řešením, které se nabízí, je tedy jednoduše spát se zavřeným oknem. To však přináší, zejména v létě, dva zásadní problémy. Tím prvním je přehřívání domácnosti, pokud se v noci nevyvětrá. Tím druhým, mnohem závažnějším, je hromadění oxidu uhličitého v místnosti, kde spíme. Ve výsledku se pak vyspíme špatně a může se i stát, že nás ráno bolí hlava. Ačkoli to většinu lidí hned nenapadne, důvodem může být právě mírná otrava oxidem uhličitým, který v noci vydechujeme a který nemůže z místnosti odejít pryč.

Automatický zavírací mechanismus

Existují speciální zavírací automaty, jakési elektronické ruce, které se mohou nainstalovat na okna a které se poté dají nastavit na určitý čas, kdy pomocí servomotoru provedou zavření okna. Taková zařízení však v sobě nesou určité nedokonalosti. Tou první je určitá hlučnost, která může lidi se slabším spánkem přesto vzbudit. Dalším pak je neschopnost ovládat páku zavření okna. I když systém zavře okno, je následně potřeba okno dovřít ještě ručně. Celý systém je proto svým způsobem jen určitou náhražkou, nikoli ideálním řešení.

Jiný způsob větrání

Vrátíme-li se znovu o dva odstavce zpět, k řešení pomocí zavření okna, nabízí se na tomto místě ještě dvě další varianty, jak tento problém řešit. Chceme-li provozovat dům nebo byt se zavřenými okny po celou noc, je to reálně možné. A to i za předpokladu, že se nechceme udusit oxidem uhličitým. Řešení, kterým je možno na věc vyzrát je tzv. řízené větrání, někdy také označované jako rekuperace (pokud v sobě obsahuje i součást zajišťující vracení unikající tepelné energie zpět do domu). Řízené větrání může být řešeno buď centrálně v celém domě, což je ekonomicky již nákladnější záležitost, nebo lokálně jen pro danou místnost. Takové řešení je cenově velice dostupné (viz např. přehled cen lokálních rekuperací, které si můžete srovnat zde). Takový systém si i kutil začátečník může zvládnout nainstalovat sám.

V některých školách naměřili nebezpečné množství oxidu uhličitého

Zázrak jménem ticho a čerstvý vzduch

Právě pomocí řízeného větrání lze dosáhnout kýženého efektu, kdy lze spát i se zavřeným oknem a tím se izolovat od všech zvuků a ruchů vnějšího světa. Současně přitom nemít v místnosti v průběhu noci zcela vydýchaný vzduch. Člověk se pak ráno probouzí ve velice svěží formě a vyspaný. Když bychom se tedy na celou věc podívali z ekonomického pohledu a položili si otázku, zda je pořízení řízeného větrání drahé, pak se stačí zamyslet, kolik peněz nám uteče jednoduše tím, že v práci dlouhodobě fungujeme tzv. na půl plynu. A o co lepší by byla naše výkonnost a kvalita naší práce, pokud bychom byli perfektně vyspaní.

Řešení je více, podstata jedna

Tak jako tak, podstata, kterou musíme mít na paměti je jedna a je klíčová. Pro kvalitní spánek potřebujeme tři základní parametry. Ticho, čerstvý vzduch a tmu. Právě první dva parametry lze velmi kvalitně zajistit pomocí řízeného větrání či rekuperace. Tmu pak zajistíme poměrně jednoduše buď instalací nepropustného kvalitního závěsu, který utěsní veškeré světlo a nebo ještě lépe pomocí předokenních žaluzií, které mají nespočet dalších výhod. To bychom však již odbíhali ke zcela jinému tématu.

Vydáno dne:
08.05.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

5

Okna s rekuperací: Jaké má inteligentní větrání v oknech výhody?

Okna s rekuperací mohou vyřešit řadu problémů nejen u nově zateplených budov. Jak okna s integrovanou výměnou vzduchu fungují, zjistíte zde... Číst více →



Rekuperace šetří tisíce korun ročně. Češi jí přesto stále nevěří

Systém rekuperace se perfektně hodí do pasivních a nízkoenergetických domů. Obstarává proces větrání, aniž by se vyhazovaly tisíce oknem ven... Číst více →



Mýty ohledně rekuperací prodělávají Čechům desetitisíce na energiích

Rekuperace je systém, který budí mnoho otázek a je opředen řadou mýtů. Je opravdu hlučná, drahá a nevhodná do bytových domů?.. Číst více →