HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Skalku lze mít v každém koutě zahrady. Zjistili jsme, které skalničky se hodí do stínu a které na přímé slunce

Vždycky jste toužili po krásné pestré skalce, ale bojíte se, že vám na zahradu nesvítí dostatek slunce nebo je zde naopak slunečního žáru až příliš? Tyto obavy jsou zbytečné. Nemusíte totiž skalku přizpůsobovat rostlinám, ale rostliny skalce. Existují takové skalničky, které slunce nepotřebují a upřednostňují stín, i takové, které sluníčko přímo milují. Podívejte se, které jsou ty pravé pro vaši skalku.


Jaké skalničky se hodí do polostínu a jaké na slunné místo?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Wendy Carlyle (Flickr CC 2.0)

Na české zahrádce většinou skalka nechybí

V České republice jsou skalky ve velké oblibě. Dokazuje to fakt, že se nachází ve velké většině českých zahrad. Skalka je typ zahradní úpravy, který napodobuje přirozené horské nebo skalní prostředí. Obvykle obsahuje různé druhy kamenů, mezi kterými jsou vysázeny rostliny, které jsou typické pro skalnatá nebo horská prostředí. Skalky mohou mít různé rozměry od těch nejmenších, kam se vejde sotva pár rostlin, až po velmi rozsáhlé.

Pro inspiraci se můžete podívat na originální skalky v naší galerii.

Na skalce jen tak nějaká rostlinka nepřežije

Rostliny používané ve skalkách jsou obvykle odolné druhy, které dobře snášejí extrémní podmínky, jako je sucho, chudé půdy a vysoké teplotní rozdíly. Mezi oblíbené rostliny patří sukulentní rostliny, trvalky, nízké keře a byliny, které dobře koexistují s kameny a vytvářejí přirozený vzhled. Skalky jsou populární především pro svou nízkou potřebu údržby a schopnost přizpůsobit se měnícím se podmínkám.

Na ceny kamenů, které lze použít do skalky, se můžete podívat například zde.

Je potřeba se přizpůsobit podmínkám

Málokdo má tak velkou zahradu, že není limitován jejím rozsahem nebo rozložením. Často se tak stane, že skalku není kam jinam umístit, než na stinné místo nebo naopak oblast vystavenou přímým paprskům slunce. V takovém případě se samozřejmě nemusíte skalky vzdávat. Ať už máte stinnou skalku skrytou pod stromy nebo sluncem rozehřátou skalku, klíčem k úspěchu je výběr správných rostlin, které se přizpůsobí místním podmínkám.

Na ceny geotextilií, které zabrání růstu plevele na skalce, se můžete podívat například tady.

Rostliny pro skalky ve stínu a v polostínu

Stinné skalky nabízejí specifické podmínky, které si žádají pečlivý výběr rostlin schopných prosperovat i v méně slunném a často nepříznivém prostředí. Ačkoliv skalniček, které se hodí do stínu či polostínu, není tolik, jako těch, které si žádají slunce, přesto není výběr úplně malý.

Jedny z nejoblíbenějších rostlin pro polostinné až stinné skalky je lomikámen neboli saxifraga. Jedná se o nejseverněji rostoucí květinu na světě, která se může pyšnit velkým množstvím malých bílých květů na vysokém stonku. Lomikámen preferuje dobře propustnou půdu s dostatkem vápníku. Díky své nenáročnosti a krásným květům je ideální pro skalky, květinové zídky a jako obruba záhonů.

Další skvělou volbou pro stinné skalky je jaterník podléška. Jedná se o oblíbenou skalničku, která je známá pro své půvabné jarní kvetení, které může nabývat různých barev, od bílé přes růžovou až po modrou. Listy jaterníku jsou zaoblené a lesklé. Jaterník podléška je také ceněn pro svou schopnost přežít i s minimem péče, což z něj dělá ideální volbu pro začínající zahrádkáře.

Ramonda, známá též jako ramondie, patří také mezi těch několik málo skalniček, které jsou schopné snášet jak stín, tak polostín. Tato rostlina je obzvlášť zajímavá pro své nádherné květy a schopnost přežít v těžkých podmínkách, což ji činí ideální pro skalní zahrady a skalky, kde jiné kvetoucí rostliny mohou mít potíže.

Zběhovec plazivý je ideální volba pro stinné skalky, kde jeho nápadné květenství a husté, atraktivní listy mohou vyniknout. Tato rostlina je známá svou schopností rychle se šířit pomocí podzemních výběžků, čímž tvoří jakýsi přírodní koberec, který je užitečný například pro potlačení růstu plevelů. Zběhovec produkuje vzpřímená květenství, která mohou mít fialovou, růžovou nebo bílou barvu. Díky svým adaptabilním růstovým zvyklostem je zběhovec plazivý skvělým doplňkem stinných skalek, kde dokáže efektivně vyplnit případná prázdná místa.

Zahradní skalka – inspirace, rady a správný timing

Rostliny pro skalky na slunném místě

Skalniček, které se hodí na prosluněné skalky, je podstatně více. Výběr tak bude širší než u skalek ve stínu.

Sukulenty mají schopnost snášet suché a horké podmínky, což z nich činí ideální skalničku na slunná místa. Tyto rostliny ukládají vodu ve svých listech, stoncích nebo kořenech, což jim umožňuje přežít v extrémních podmínkách. Mezi nejoblíbenější sukulenty patří například rozchodníky, které jsou extrémně odolné a nabízejí různorodost ve tvaru a velikosti listů a barev.

Hvozdíky jsou známé svými nápadnými květy s barevnými variantami od bílé přes růžovou až po sytou červeň. Charakteristické jsou také pro svou příjemnou vůni. Hvozdíky preferují slunné polohy s dobře odvodněnou půdou a jsou výbornou volbou pro skalky i záhony. Hvozdíky jsou také ceněny pro svou dlouhou kvetoucí sezónu, mnohdy od jara do podzimu.

Na slunné skalky se hodí také některé druhy zvonků. Zvonky mají charakteristické zvonkovité květy, které mohou zdobit zahradu v různých odstínech modré, fialové, bílé a růžové. Jejich schopnost růstu ve skalnatých a štěrbinových prostředích dělá ze zvonků skvělou rostlinu pro různé druhy skalek.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Na skalce by neměla chybět ani voňavá mateřídouška, která se hodí především tam, kde by většina jiných rostlin kvůli přímému slunci neměla šanci přežít. Mezi další skalničky, které potřebují hodně slunce, patří například tařička, rozrazil nebo chudina.

Vydáno dne:
27.05.2024

Photocredit: Wendy Carlyle (Flickr CC 2.0)

2

Živé ploty, jak je neznáte: tunel, bambus i velikán
Nejsou tradiční živé ploty nic pro vás? Seznamte se s těmi nejzajímavějšími druhy živých plotů z celého světa, které si můžete vytvořit i na své vlastní zahradě.

Kamení na zahradě v hlavní roli: Zužitkujte jej do posledního oblázku
Kámen je nepostradatelnou součástí zahrady. Přinášíme tipy, jak ho zajímavě a jednoduše zužitkovat a vytvořit si na zahradě originální a užitečné kamenné stavby.

Zahradní skalka – inspirace, rady a správný timing
Působí na vás vaše zahrada nudně a přijde vám stále stejná? Chtěli byste změnu? A co takhle zahradní skalka svépomocí? Poradíme vám, jak na to, a ukážeme spoustu inspirace.

Pořízením nepravidelného pozemku lze značně snížit cenu bydlení. Češi tuto možnost přesto stále opomíjí
Ceny stavebních pozemků už zkrátka s cenou dolů asi nepůjdou. Dopředu promyšlené rozvržení pozemku šetří peníze, zkracuje dobu výstavby a zohledňuje budoucí požadavky.

Černý bez využívá v kuchyni téměř každý. Málokdo však ví, jak jedovatý a nebezpečný může být
O léčivých schopnostech černého bezu se ví už několik staletí. Při nesprávném použití však hrozí zdravotní problémy a otrava. Jak se tomu s jistotou vyhnout?

„Jsou k ničemu,“ kroutí hlavou Petra. Populární neviditelné rukavice jsme zkusili na vlastní kůži
Geniální nápad nebo jen další světoborný vynález, který stojí za starou belu? „Navlékli“ jsme si je a chtěli se přesvědčit o výhodách, které prodejci slibují na svých e-shopech.