HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kamení na zahradě v hlavní roli: Zužitkujte jej do posledního oblázku

Kámen je krásný přírodní materiál, který na zahradu rozhodně patří. Existuje celá řada druhů kamení, které můžete mít k dispozici, každý ale najde při troše snahy uplatnění a pomůže vám zahradu zútulnit. Kámen je ideálním materiálem pro zvelebování zahrad venkovských a přírodních, hodí se ale i do některých moderních. Inspirujte se našimi tipy, jak kámen zužitkovat. Určitě najdete nápad šitý na míru i pro vaši zahradu.


Kamení na zahradě
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Artyangel

Kamenitý pozemek je sice náročnější upravit a budete k tomu zřejmě potřebovat těžkou techniku, je však také zdrojem materiálu, který vám ze zahrady pomůže vykouzlit originální místo. Pokud kamení nemáte, a přesto byste rádi zahradu pomocí tohoto materiálu ozvláštnili, není nic jednoduššího, než oslovit blízký kamenolom nebo se podívat na inzerci. Mnoho lidí se kamenů při stavbě zbavuje za drobný obnos či za odvoz. Prohlédněte si překrásné a originální možnosti využití kamene na zahradě v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Artyangel, Cool Creativity, Kim Watson, Regards et Maisons

Přírodní chodníky

Jako první vás pravděpodobně napadne využít kámen na dláždění přírodní cesty. Pokud máte k dispozici kvalitní kameny střední velikosti, máte vyhráno. Nemusíte ale zoufat ani v případě, že disponujete jen menšími kamínky. Můžete je spojit pomocí betonu a vytvořit tak pěšinku se zajímavou povrchovou strukturou. Z malých oblázků lze do betonu tvarovat zajímavé geometrické ornamenty a povýšit tak cestu na umělecké dílo.

Kamínková podlaha na terasu: jaké má výhody a nevýhody?

Výroba jednoduché zahradní cesty z kamenů není nijak náročná a je ověřená staletími. Ač by se mohlo zdát, že ideální volbou budou placáky, opak je pravdou. Mnohem lépe vám poslouží jakékoliv kameny, které mají jednu plochou stranu, kterou použijete jako nášlapnou. Kameny lze ukládat rovnou do hlíny nebo do písku, rovnat je do vhodného spádu a průběžně prosypávat jemnou hlínou. Na závěr je ideální spáry mezi kameny osít semínky vhodných rostlin, například úrazníku, a dostatečně pokropit vodou. Rostliny prorostou spárami a ukotví kameny ve správné poloze.

Schodiště z kamenných dílců

Alternativou kamenného chodníku jsou schody. Jednoduché schodiště ze starých kamenných obrubníků dokáže vyrobit téměř každý. Kameny se umisťují přímo na rostlý a jen mírně porovnaný terén a upevňují se pomocí roxorů. Takové nepravidelné schodiště se hodí spíše do divokých zahrad a parků. U náročnějších a upravenějších variant kamenných schodišť už se neobejdete bez betonáže. Odměnou vám ale budou kvalitní a stabilní schody, které přirozeně zapadnou do zahrady. Sháníte nášlapné kameny na vaši zahradu? Podívejte se na aktuální ceny zde.

Gabiony do moderních zahrad

Majitelé moderních zahrad nemusí zoufat. Pokud vám ze stavby zbyla hromada kamení a řešíte, co s ním, nabízí se jej využít na výplň gabionů. Drátěné koše můžete použít místo plotu či zídky, vystavět s jejich pomocí na svažitém pozemku terasy nebo z nich vytvořit stínění zahradního posezení. K výplni gabionových košů se hodí téměř jakýkoliv kámen vhodné velikosti.

Gabiony jako vhodný doplněk zahrady (tipy a fotogalerie)

Alternativou velkých gabionů jsou malé drátěné koše, které mají stejnou funkci, ale používají se k drobným úpravám zahrady. Můžete s nimi lemovat záhony nebo třeba stavět bylinné spirály. Na ty ostatně můžete použít běžné kameny i bez drátěné konstrukce. Při troše šikovnosti vybudujete pouhým skládáním kamenů na sebe i několik pater vysokou bylinkovou zahrádku.

Zídky budované za sucha

Skládání kamenů na sebe a vytváření nízkých konstrukcí má dlouhou tradici. Suché zídky jsou běžnou součástí krajin v různých zemích, kde oddělují jednotlivá pole a pozemky. V zahradě působí takové stavby velmi přirozeně. Ideálním a zároveň nejlevnějším materiálem je kamenná suť z bourání starých stavení, použít můžete ale samozřejmě i jiný kámen.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Stavba není nijak náročná a díky malé výšce zídky není nutný betonový základ. Ten nahrazuje zhutněná vrstva štěrku nebo drobných kamínků, na které se větší kameny vrství od nejnižšího místa po nejvyšší. Zídka se staví v mírném sklonu kolem 10° a kombinují se v ní malé i vetší kameny. Spáry se vyplňují hlínou. Ideální je osázet je sukulenty či některými skalničkami, které zeď zpevní a nebudou přitom vyžadovat téměř žádnou údržbu.

Grilování po staru

Máte rádi posezení v zahradě s přáteli a grilování na terase už se vám okoukalo? Zkuste se vrátit do mládí a z kamenů si na zahradě udělat ohniště. Nejen, že je dnes už vlastní ohniště na zahradě raritou, ale vytvoříte tak na dvorku další místo k příjemnému posezení a setkávání s rodinou a přáteli. Stavba ohniště navíc není nic složitého a pokud vás opékání buřtů přestane bavit, není problém ohniště bez větší námahy zase zrušit.

Nebo referujete řešení, které je multifunkční a které můžete využít v zahradě i na terase? Kolik stojí přenosné ohniště? Porovnejte si aktuální ceny zde.

Přenosné zahradní ohniště – 30+ inspirací na zajímavý a praktický doplněk na zahradu či terasu

Kameny na míru pro lenochy

Pokud jste na svém pozemku objevili velké valouny nebo balvany, máte o pohodlí postaráno. Můžete je v zahradě umístit jako dekorační solitéry nebo kolem nich vystavět skalky z dalších kamenů a osázet je skalničkami. Máloco je ale v létě tak příjemné, jak rozvalit se na sluncem vyhřátý kámen. Pokud tedy vlastníte velké ploché kameny, využijte je v zahradě místo laviček a vytvořte si příjemná zákoutí pro posezení a relaxaci.

Existuje velké množství dalších způsobů, jak lze kamení na zahradě vkusně a účelně využít. Výborně poslouží ke zpevňování svahů, lemování záhonů, budování suchých koryt a skalek nebo dláždění přírodních jezírek. Nápadů je spousta, stačí si jen vybrat. Tak co, máte chuť obejít zahradu a najít pár kamenů na stavbu? 

Vydáno dne:
29.05.2018

Photocredit: Artyangel

13

Dřevostavitel radí: Jak zasadit strom?

To není jen vykopat jámu – postavit do ní strom – zakopat jámu – zalít.. Číst více →



Polstry na zahradní nábytek: Rady, tipy inspirace

Vybíráte polstry na zahradní nábytek? V tomto článku najdete důležité informace podle čeho polstry vybírat, jaké jsou materiály a jak je udržovat... Číst více →



Venkovní markýza na balkon i terasu chrání soukromí a šetří náklady

Chcete trávit více žasu na terase nebo balkonu? Venkovní markýza je řešení... Číst více →



Okrasná zahrada: Jak ji založit a vybrat správné rostliny?

Poradíme, jak na okrasnou zahradu a její rostliny. Inspiraci najdete ve fotogalerii... Číst více →



Kompost: Jak jej založit a jak správně kompostovat?

Kompost na zahradu patří. Vytvořte si snadno zeminu plnou živin. Jak kompost založit a jak správně kompostovat?.. Číst více →



Kdy a jak na sekání trávy?

V článku si povíme, čím, jak a kdy se pustit do sečení trávy... Číst více →



Zimní zahrada: Jak ji postavit a zařídit?

Stýská se vám po letní pohodě na zahradě? Zimní zahrada vám ji vynahradí! Podívejte se, jak zimní zahradu postavit a vybavit... Číst více →



Zkamenělé dřevo – už na něj nemusíme čekat miliony let

Proces, který v přírodě trvá miliony let, se jim podařilo zkrátit do dvou týdnů. Výsledkem je skutečné zkamenělé dřevo, které se může stát dokonalým filtrem... Číst více →



Dřevěný květináč – jaké má výhody oproti plastu?

Dřevěné květináče umí být opravdu kouzelné. Jsou krásné a navíc i ekologické. Podívejte se s námi dnes na to, jaké výhody mají dřevěné květináče oproti plastovým... Číst více →



Kamínková podlaha na terasu: jaké má výhody a nevýhody?

Kamínková podlaha je typ podlahy využívané jak v interiéru, tak v exteriéru. Podívejte se s námi na její největší výhody i nevýhody... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů